Mersin’de yabancıların konut alımı düşüyor, yerlilerin artıyor | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Mersin’de yabancıların konut alımı düşüyor, yerlilerin artıyor


 

Türkiye genelinde konut satışları, yabancıların ikamet izni alabilmeleri için taşınmazlarda en alt seviyenin 75 bin dolardan 200 bin dolara yükselmesiyle gerilemeye devam ediyor. Yabancıların en çok konut aldığı illerden ilk 3’te yer alan Mersin’de de müteahhitler, ülkeye döviz girmesi için oturum izni karşılığında belirlenen rakamın aşağıya çekilmesini önerdi. Öte yandan, otellerde tatil fiyatlarının yükselmesiyle vatandaşlar, hem tatil hem de yatırım amaçlı yazlık daireler almaya yöneldi.

Hüseyin Yıldız

 

16 Ekim 2023 tarihinde yabancılar için ikamet izni alabilmelerine imkan sağlayan alacakları taşınmazların 75 bin dolar olan alt sınırı 200 bin dolara yükseltildi. Bu artıştan en çok yabancıların yoğun talep gösterdiği iller etkilendi. Yabancılara konut satış payının ciddi oranda gerilemesi nedeniyle müteahhitler ülkeye döviz girmesi açısından 200 bin dolarlık ikamet iznine tabi kısımda revize yapılmasını önerdi. 200 bin dolarlık rakamın 100 bin dolarlar seviyesine çekilmesiyle özellikle tatil bölgeleri Mersin ve Antalya gibi illerde yabancının gitmesine engel olunacağı ve ülkeye yüklü miktarda döviz girmesinin önünün açılacağı ifade edildi.

Özellikle Antalya ve Muğla gibi turizm noktalarında bir haftalık konaklamanın 80 ile 200 bin TL arasında olması vatandaşları da yeni yatırıma yönlendirdi. Gaziantep'ten Kayseri'ye, Ankara'dan Van'a kadar birçok şehirden vatandaşın, hem yaz tatillerini rahat geçirmek hem de yatırım amaçlı Mersin'den yazlık daireler aldığı ifade edildi.

 

YABANCIYA KONUT SATIŞINDA İLK 3 İL İSTANBUL, ANTALYA VE MERSİN

Geçtiğimiz yıl gibi bu sene de talebin gerilemesine rağmen yabancılara konut satışları devam ediyor. Bu sene içerisinde satışların düşük olmasına rağmen İstanbul birinci, Antalya ikinci, Mersin üçüncü, Bursa dördüncü, Ankara ise beşinci sırada yer aldı. Özellikle Rusya'dan talebin yoğun olduğu ancak oturum izni için belirlenen ücretin yüksekliği nedeniyle alımların düşmeye devam etmesinin beklendiği kaydedildi.

Yoğun olarak Rusların tercih ettiği Mersin Erdemli'de de inşaat firmaları ve gayrimenkul danışmanları Akdeniz'in 321 kilometrelik sahil şeridine sahip kentin her ülke vatandaşı için cazip olduğuna dikkat çekti.

 

"YABANCILARA OTURUM İZNİ 100 BİN DOLAR SEVİYESİNE ÇEKİLİRSE DÖVİZ GİRİŞİ DAHA FAZLA OLACAKTIR"

20 yıldır bölgede birçok konut yapan firmalardan Alim İnşaat'ın sahibi Sefer Alim de, ağırlıklı olarak 2+1 ve 1+1 konutlar ürettiklerini ve turizm bölgesi olduğu için talebin olduğunu söyledi.

Mersin'in özellikle Erdemli'nin tam bir yaşam alanı olduğunu belirten Alim, "Özellikle geçtiğimiz yıl sonundan itibaren yabancılarda talep azaldı. Bunun nedeni ise oturum izni için gerekli olan taşınmazların 200 bin dolara çıkması oldu. Bizler de ülkemizin kazanmasını istiyoruz. Dışarıdan ülkemize girecek olan döviz çok önemli. O yüzden yatırımların dövize dönüşmesi için bu rakamın 200 bin dolardan 100 bin dolar seviyelerine çekilmesi daha çok turistin ülkemize gelmesi demek. Bu sayede de ülkemize döviz girişi daha fazla artacaktır" dedi. Son zamanlarda özellikle İç Anadolu ve Doğu'dan çok talep aldıklarını da aktaran Alim, bölgede birçok firmanın yeni inşaat alanlarına başladığını da sözlerine ekledi.

 

TATİL FİYATLARI YÜKSELDİ, YAZLIK DAİRE SATIŞLARI ARTTI

Gayrimenkul danışmanı Müjde Harun ise, "Geçtiğimiz yıllardan itibaren Ruslar bölgemize yoğun talep gösterdi. Halen talepler devam ediyor ama oturum iznine bağlı rakamın yükselmesi bu talebi biraz geri çekti. Tatil merkezlerinde en düşük konaklama fiyatlarının 80 ile 200 bin TL arasında değişmesi nedeniyle bölgemize yurt içinden yazlık satılık dairelere talebi arttırdı. Burada talepler 1+1 ve 2+1 daireler yönünde. Burada insanlar konut alarak hem yatırım yapmış oluyor, hem de kendilerine vakit ayıracak özel yazlıklarına kavuşuyor" diye konuştu.

Mersin genelinde sahile yakın noktalardaki yazlık dairelerden 1+1'lerin 1 milyon 500 bin ile 2 milyon arasında, 2+1 dairelerin ise 2 ile 3 milyon lira arasında satıldığı belirtildi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA