Aydıncık’ın gözü Ankara’da! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Aydıncık’ın gözü Ankara’da!


 

Balıkesir’den kovulan balık çiftliklerinin Aydıncık’ı kuşatmasına karşı 2 yıldır mücadele veren yöre halkı, Çevre Bakanlığının 28 Mayıs’taki kararı öncesinde yetkililere ve ilgililere seslenerek, Aydıncık’ın katledilmemesi için destek istedi.

HEDİYE EROĞLU

 

Mersin kıyılarını ele geçirmeye çalışan kafesli balık çiftliği sermayesine karşı mücadele çağrıları artıyor. Aydıncık’ı kuşatan tesislere karşı 2 yıldır yoğun bir mücadele yürüten yöre halkı, destek bekliyor.

 

HALKTAN GENİŞ KATILIMLI PROTESTO

Balıkesir’den kovulan balık çiftliklerinin Aydıncık’a taşınması için harekete geçen lobilere karşı direnen Aydıncık halkı, geçen sene düzenlenmek istenen Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) toplantısı geniş katılımla protesto edilerek yapılmasına izin verilmedi.

Aydıncık’ta Soğuksu Koyu girişinden başlayarak Gözce’ye doğru çok geniş bir sahaya kurulmak istenen 10 yeni balık çiftliğine karşı itirazlarını valilikten bakanlığa her kurum nezninde tekrar tekrar yenileyen Aydıncık’ın sesi ne yazık ki duyulmadı.

 

ÇED TOPLANTISI YAPILMADI AMA ANKARA DÜĞMEYE BASTI

Çevre Şehircilik ve İklim Bakanlığı, ÇED toplantısı yapılmasa da nihai kararı vermek için düğmeye bastı. 28 Mayıs’ta Ankara’da Aydıncık’ın adeta katline neden olabilecek kararı vermeye hazırlanan bakanlık yetkililerine karşı yöre halkı bir kez daha ses yükselterek kenti kamuoyundan destek istedi.  

 

“ÇİFTLİKLER, GÜNLÜK EN AZ 20 TON ÜZERİNDE KİRLİLİK ÜRETECEK”

Konunun takipçisi olan Aydıncık Kent Gelişimi Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği (AGİKDER), balık çiftliklerine karşı mücadelede de öncü olarak, takibi bırakmadı. Son olarak yaptığı açıklama ile çiftliklerin bölgeye vereceği zararları bir kez daha kent kamuoyunun bilgisine sunan AGİKDER yönetimi, “Bildiğiniz üzere Aydıncık’ta Soğuksu Koyu girişinden başlayarak Gözce’ye doğru çok geniş bir sahaya onlarca balık çiftliklerinin kurulması çabaları vardır. Bu çiftliklerin, günlük en az 20 ton üzerinde kirlilik üreteceği bilimsel olarak sabittir.

 

EGE TURİZMİ İÇİN AYDINCIK FEDA EDİLMEK İSTENİYOR

11/07/2023 tarihinde halkın tüm kesimleri çok net bir şekilde bu projeyi istemediklerini ifade etmiş olmalarına rağmen, bu talep yok sayılarak süreç durdurulmamış, sahillerimiz tehlikeye atılmıştır.

Ege’de turizmin olumsuz etkilenmesi nedeniyle bu bölgedeki bir firmanın, Aydıncık’taki aynı sahada kapasite artırımı yapmak suretiyle taşınmasına yönelik hazırlattığı ÇED Raporu, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına sunulmuştur. Bakanlıktaki ilgili komisyon, dosyayı incelemeye başlamış ve 28/05/2024 tarihinde yapacağı toplantı ile bir karar verecektir.

 

“KİRLİLİK KENDİ RAPORLARINDA KABUL EDİLİYOR”

Bakanlık web sitesi üzerinden edindiğimiz ÇED Raporunu AGİKDER olarak inceleyerek değerlendirmelerimizi yapmaktayız. ÇED Raporundan ilk edindiğimiz bulgular sahillerimizin kirleneceğinin kesin olduğudur.

Raporda; ‘Faaliyet aşamasında, balıkların beslenmesi (yemleme) ve diğer aktivitelerinden kaynaklanacak yetiştiricilik nedeniyle oluşacak atıklar olan; tüketim fazlası olarak kalan yemler, dışkılar ve boşaltım ürünlerinin oluşturduğu çözünmeyen veya çözülebilir karakterde olan maddelerin denizel ortama girişi, su kalite parametrelerini değiştirme ihtimali söz konusu olduğundan yetiştiricilik alanında kirlilik izlemesinin yapılması gerekmektedir’ denilmektedir.

 

“UZMAN GÖRÜŞÜ ÖNEMSENMEMİŞ”

Ancak kirliliğin izlenmesinde esas alınan nokta yetiştiricilik sahasıdır. Öncelik bu kentin insanlarına ne yazık ki tanınmamıştır. Kıyılarımızın, sahillerimizin, plajlarımızın bu kirlilikten hangi sürede ve hangi derecede etkileneceği ÇED Raporunda veriye dayalı olarak açıklanmamıştır. Aslında Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Mersin İl Müdürlüğü uzmanları bu projenin kumsalları, Aydıncık limanını ve Tabiat parkını nasıl etkileyeceği, akuatik canlı yaşamı ve turizm üzerine olan baskının etkisinin ne düzeyde olacağı ve ayrıca belediyelerce, gerek yerel ve ulusal basında çıkan haberlerde projeye ilişkin itirazlara açıklık getirilmesi gerektiği belirtilmesine rağmen; bu uzman görüşü de çok önemsenmemiş olacak ki ÇED Raporunda yüzeysel ifadelerden öteye geçilmemiştir.

 

PLAJLAR YOK SAYILDI!

Proje alanına en yakın plaj olarak hemen yanında bulunan soğuksu koyundaki 3 plaj, kent merkezindeki Nazilli Plajı, Büyükalandaki Halk Plajının yok sayılarak en uzak mesafedeki İncekum Plajının gösterilmesinin amacı nedir? Oluşacak kirli atığın, deniz akıntısı ile hızlı bir şekilde sahanın hemen yanındaki bu sahil ve plajları olumsuz etkileyeceği açıkken; daha ÇED Raporunda adının geçirilmesinden sakınılan bu alanların korunacağı, izleneceği ve önlem alınacağını beklemek en hafif tabirle ancak saflıkla açıklanabilir.

 

ADINCIK’TAN BAKANLIĞA ‘RET’ ÇAĞRISI

Bu kapsamda geçen yıl olduğu gibi Aydıncık Belediye Başkanı, Aydıncık Kent Konseyi Başkanı, İlçemizde örgütü bulunan 4 siyasi partinin İlçe Başkanları, Mahalle Muhtarları, Oda Başkanları, Aydıncık, Bozyazı ve Mersin’deki STK’lar ve balıkçılarla birlikte tüm Aydıncık halkının en güçlü şekilde iradesini tekrar ortaya koyması kaçınılmaz bir görev olarak önümüzde durmaktadır. Hep birlikte bu iradeyi göstereceğimizden eminiz.

Bakanlığın ise bu güzel Kent Aydıncık’a ve turizm geleceğine kıymaması, eksik ve hatalı düzenlenen ÇED Raporunu red ederek projeye olumsuz karar verilmesini talep ediyoruz” denildi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA