Vizelerle ilgili düzenleme bekleyen sektör temsilcileri Kuzey Irak ile Türkiye arasında koridor oluşturulmasını istiyor.
Haber Merkezi
Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) 20 No’lu Uluslararası Yük ve Eşya Taşımacılığı Meslek Komitesi Başkanı Hasan Büyük, Irak ile ticarette vizelere düzenleme yapılmasını beklediklerini söyledi. Türkiye’nin en fazla ihracat yaptığı ülkeler arasında Irak’ın Almanya’dan sonra ikinci sırada geldiğini hatırlatan Büyük, Mersin’in de aralarında bulunduğu bölge için ise Irak’ın ihracatta ilk sırada yer aldığını dile getirdi. Irak ile yaşanan sıkıntıların tüm bölge ekonomisini olumsuz etkilediğine dikkat çeken Büyük, bu konuda düzenleme beklediklerini anlattı.
İŞ HACMİMİZ YÜZDE 60 DARALDI!
Geçmişte Iraklı iş adamlarının havaalanında vize sorununu çözebildiğini ve ticarette sıkıntı yaşanmadığını hatırlatan Hasan Büyük, ancak bu uygulamanın kaldırıldığını ve vize alımlarının da zorlaştığını bildirdi. Yeni uygulama sonucu son 3-4 aydır Kuzey Irak’ın alımlarını İran’dan yapmaya başladığını ifade eden Büyük şunları söyledi: “Biz Mersinli uluslararası nakliye firmaları olarak taşımalarımızın yaklaşık yüzde 90’ını Irak’a gerçekleştiriyorduk. Bu ülke ile ticaretin sıkıntıya girmesi yalnızca dış ticaret firmalarını değil nakliye sektörünü de ciddi ölçüde etkiliyor. Yaşanan sıkıntılar nedeniyle son aylarda iş hacimlerimizde yüzde 60’a varan daralmalar yaşandı. Şu anda maalesef maliyetine taşıma yapıyor olmamıza rağmen talep alamıyor, sorunumuzu aşamıyoruz. Vize uygulaması yeniden eski sisteme dönmeli ve Kuzey Irak ile Türkiye arasında koridor oluşturulmalı. Bu pazar bizim için de ülke ekonomisi için de çok önemli. Kaybetmeyi göze alabileceğimiz bir pazar değil. Çok emek verdiğimiz bir bölge. Devlet bazında görüşmeler yapılarak bu pazarın kaybedilmesinin önüne geçilmeli.”
Irak’a alternatif bir pazar bulmakta sıkıntı yaşandığını da anlatan Büyük, mevcut durumda komşu ülkelerle çalışamadıklarını, yine Mersin’den en çok taşıma yapılan Rusya ile de sıkıntılar bulunduğunu söyledi. Mevcut durumda en fazla Almanya’dan talep aldıklarını açıklayan Büyük, bunun da yeterli gelmediğini, bu nedenle mevcut pazarların korunmasının ayrı bir önem taşıdığını söyledi.
“MERSİN’DE LOJİSTİK ALTYAPI GÜÇLENDİRİLMELİ”
Ardından kentteki lojistik çalışmalara değinen Hasan Büyük, ilk olarak lojistik altyapı üzerinde durdu. Mersin’in lojistik kenti olmasına rağmen lojistik altyapısının beklenildiği kadar güçlü olmadığını vurgulayan Büyük, ulaşım altyapısının yenilenmesi gerektiğini dile getirdi. Bu alandaki özellikle yol çalışmaların hızlandırılıp şehrin çehresinin değiştirilmesi gerektiğini ifade eden Büyük, “Bölgemizin yatırımcılar için daha cazip hale getirilmesini bekliyoruz. Yatırımcı sayımız artarsa üretim de artacaktır. Paralelinde lojistik sektörü için de pazar büyüyecektir” değerlendirmesini yaptı.
Bir diğer sorun olarak limandaki çalışmaları gösteren Büyük, liman ücretlerinden şikayetçi oldu. Limandaki bazı mevzuatların kullanıcıları çok zorladığını, iyileştirmelere gidilmesi gerektiğini dile getiren Büyük şunları söyledi: “Liman içinde alınan ücretler oldukça yüksek. Bu nedenle yurtdışından gelen gemiler Mersin Limanı’na yanaşmak yerine İran’da Bander Abbas Limanı’na gitmeyi tercih ediyor. Bu nedenle fiyat konusunda iyileştirme yapılması gerektiğini düşünüyorum. Bu sıkıntı nedeniyle son 2-3 yıldır Özbekistan, Kazakistan, Kırgızistan, Azerbaycan, Türkmenistan gibi ülkelere gelen transit gemiler Mersin’e uğramaz oldu. İran çok uygun ücretlerle bu yükleri çekiyor.”
“MALİYETLERİMİZ HER GEÇEN GÜN ARTIYOR”
Pazar ve iş kayıpları yanında maliyetlerinin her geçen gün arttığına da değinen Hasan Büyük özellikle sigorta ücretlerinden şikayetçi oldu. Geçtiğimiz günlerde bu konuyla ilgili 19 No’lu Yurtiçi Yük ve Eşya Taşımacılığı Meslek Komitesi temsilcileriyle birlikte ortak bir toplantı düzenlediklerini bildiren Büyük, yüksek sigorta poliçelerinin sektörü zorladığını söyledi.
Yapılan toplantıda trafik sigortalarında uluslararası taşıma firmalarına haksızlık yapıldığı sonucunun çıktığını anlatan Büyük, poliçelerin hasar oranına göre hazırlanması gerektiğini söyledi. Diğer araç gruplarının zararının uluslararası çalışan araçlara yansıtılmaması gerektiğini vurgulayan Hasan Büyük, “Sektör, pazar kayıpları nedeniyle zaten zor günlerden geçiyor. Bu tür maliyet artışları ise yurtdışında rekabet edebilmemizi daha da zorlaştırıyor” dedi.
“120 GÜNÜN ÜZERİNDE YAPILAN SİGORTALARDA HAKSIZLIĞA UĞRUYORUZ”
Uluslararası çalışan araçların ortalama 120 gün Türkiye’de kaldığına değinen Büyük, konuyla ilgili şu bilgileri verdi: “Bizler yalnızca Türkiye’de değil, gittiğimiz ülkelerde de o ülke mevzuatının öngördüğü sigortayı yaptırmak durumunda kalıyoruz. Bu da maliyetlerimizi iki katına çıkarıyor. Türkiye’de 365 günlük sigorta yapılıyor ama yurtdışında olduğumuz sürelerde Türkiye’deki sigorta şirketleri için hiçbir risk taşımıyoruz. Bu nedenle 120 günün üzerinde yapılan sigortalarda haksızlığa uğruyoruz. Poliçeler yapılırken bunlara dikkat edilmeli.”
Öte yandan zorunlu trafik sigortası fiyatlarının serbest bırakılmasının sıkıntısını yaşandığına da değinen Büyük, mevut durumda çekici gruplarında aynı araç için 4 bin lira ile 10 bin lira arasında farklı fiyatlarla teklif veren sigorta firması ile karşılaştıklarını söyledi. Trafik sigortasının yıllık riskinin ise ortalama 25 bin lira ile sınırlı olduğunu bildiren Büyük, “Bunun yanında kasko sigortasının riski 200-300 bin lira iken ortalama kasko prim bedeli 2 bin ile 5 bin lira arasında değişiyor. Buradan bir kıyaslama yapıldığında açıkça fahiş bir uygulama söz konusu olduğu görülebilir” diye konuştu.