YUSUFCAN GÜDÜK
Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamında 2 Haziran'da yapılan merkezi sınavın sonuçları Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) sitesinde açıklandı.
MEB’den yapılan yazılı açıklamaya göre sınava başvuran 1 milyon 38 bin 544 öğrencinin 992 bin 906'sı sınava katıldı, sınava katılım oranı yüzde 95,.61 olarak gerçekleşti. Lise tercih süreci de bugün başlatıldı. Lise tercihleri, 17 Temmuz Çarşamba saat 17.00'ye kadar devam edecek. LGS yerleştirme sonuçları ise 22 Temmuz'da açıklanacak.
OKULLAR İMAM- HATİPLEŞTİRİLİYOR
Ancak Eğitim Sen Mersin Şubesi, yaptığı basın açıklaması ile LGS’deki başarısızlık ve katılım düşüklüğüne dikkat çekerek bakanlığın bakış açısının yansımalarına vurgu yaptı. Sendika binasında açıklama yapan Şube Başkanı Mahmut Sümbül, okullar imam-hatipleştirilirken akademik eğitim veren okullarda derslik sayısının azaltıldığını, sınıf mevcutlarının 45 / 55 kişiye yaklaştığını dile getirdi. “Maarif modeli adıyla dayatılan yeni eğitim anlayışı da zaten nitelikli eğitimin önüne bir engel çekecektir” diyen Sümbül, bu durumun bile öğrencilerin nereye yönlendirilmek istendiğinin açık bir göstergesi olduğunu aktardı.
TAM PUAN ALAN ÖĞRENCİ SAYISI DÜŞTÜ
Başkan Sümbül, “Liselere Geçiş Sistemi (LGS) açıklandı. MEB verilerine göre sınava başvuran 1 milyon 38 bin 544 öğrencinin 992 bin 906'sı sınava katıldı, sınava katılım oranı yüzde 95,61 olarak gerçekleşti. Sonuçlara göre 352 öğrenci tüm soruları doğru yanıtlayarak 500 tam puan aldı. Geçen yıl 500 tam puan alan öğrenci sayısı 562’ydi. Öğrencilerin yüzde 83.85'i yerel, yüzde 16.15'i ise merkezi yerleştirme sınav puanıyla kayıt yaptıracak. Merkezi sınav puanıyla öğrenci alacak okul sayısı 2 bin 525, bu okulların kontenjanı ise 203 bin 638. Bu sayı sınava giren her 5 öğrenciden 4’ünün nitelikli liselere yerleşemeyeceği anlamına gelmektedir. 834 bin öğrenci ikamete göre kayıt alan imam hatip lisesi, meslek lisesi ya da Anadolu liselerine yerleştirilecektir. Türkiye’de toplam 4 bin 306 mesleki ve teknik eğitim veren lise bulunuyor. Bu okullarım toplam kontenjanı ise 1 milyon 772 bin 627. Dini eğitim veren imam hatip liselerinin sayısı ise 1715. Bu okulların toplam kontenjanı ise 579 bin 306.
EĞİTİMDEKİ EŞİTSİZLİK ARTIYOR
Tam puan alan ve yüzde 1-2’lik dilimlere giren 352 öğrencinin çoğunun özel okul çıkışlı olduğunu düşünüyoruz. Sosyoekonomik farklılıkların yarattığı eşitsizlikler her sene dile getirilmesine rağmen yakıcılığını korumaktadır. 14-15 yaşındaki çocuklar ağır sınav stresi ile pedagojiden uzak, bireysel yeteneklerin öne çıkarılmadığı bir yerleştirme sistemi ile karşı karşıya bırakılmaktadır. Mevcut sınav sistemiyle öğrencilerin ilgi, bilgi, beceri ve farklı yeteneklerinin yok sayılıyor. İlave ders ve materyale ulaşamayan öğrencilerin okullarda ek ders yerine dini içerikli dersler görmesi eğitimdeki eşitsizliği artırıyor. Bilim, kültür, sanat, spor gibi öğrencilerin yeteneklerini keşfetmeye ve kendilerini geliştirmelerine yönelik birçok ders müfredat dışına itiliyor veya içeriği daraltılarak muğlaklaştırılıyor. Nitelikli-niteliksiz okul ayırımı da çocuklarda ciddi psikolojik ve sosyal sorunlara yol açıyor. Sınavda doğru yanıt sayıları da her geçen gün düşüyor. Bu da eğitimin düzeyi, sınav odaklı yaklaşımın sonuçları ve eşitliksiz bir eğitim ortamının sonucudur.
“BAKANLIĞIN SINIRLI VERİ AÇIKLAMASI ŞEFFAFLIK TARTIŞMALARININ FİTİLİNİ ATEŞLİYOR”
Önceki yıllarda sınav sonuçlarına dair detaylı veri yayınlayan MEB bu yıl sınırlı veri paylaştı. Bu durum sınava dair makro ölçekli bir analiz yapılmasının önüne geçiyor. Eğitimin niteliği üzerine tartışma yürütmeye imkân veren ‘sıfır çeken sayısı’, ‘derslere göre net sayıları’ gibi detayların paylaşılmamış olması eğitim sistemi üzerine genel bir değerlendirme yapılabilmesini engelliyor. Bu durum aynı zamanda sınava giren adayların isabetli tercihlerde bulunma imkânını da sınırlıyor.
Sonuçlarda Türkiye ve il sıralamaları ile puan skalasına göre yığılmaların açıklanmamış olması; adaylara yalnızca bulundukları yüzdelik dilimin bildirilmesi öğrenci ve velileri zor durumda bırakıyor. LGS ile ilgili olarak her türlü ayrıntı bilgiye sahip olan bakanlığın sınırlı veri açıklaması şeffaflık tartışmalarının fitilini ateşliyor.
ÖĞRENCİLERİ İMAM HATİP LİSELERİNE YÖNLENDİREN ÖĞRETMENLERE, 3 BİN TL MASRAF BEDELİ VE BAŞARI BELGESİ
Öğrenciler eleme sınavı ile meslek liseleri ve imam hatiplere itilirken dün yayımlanan bir haber de bu politikanın sistematik yanına işaret ediyor. Habere göre öğrencileri imam hatip liselerine yönlendiren öğretmenlere, 3 bin TL masraf bedeli ve başarı belgesi verileceği öğrenildi. Sancaktepe İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünden okul müdürlerine gönderilen mesajda “Bir öğrencinin imam hatipli olmasının nesilleri etkileyen bir İslami hizmet olacağının şuurunda olan arkadaşlarla özel görüşelim’ denildi.
MERSİN MEM’DEN İMAM HATİP REHBERİ
Mersin Milli Eğitim Müdürlüğü de sadece Anadolu İmam Hatip Liseleri için tercih rehberi hazırlatarak bu konuda taraf olduğunu gösteriyor.
Geçen yıl Mersin’de LGS sınavına giren öğrenci sayısı 32.227 iken bu yıl bu sayı 25.287 de kalmıştır. Ayrıca Anadolu İmam Hatip Liselerinde bu yıl kontenjan 1.200 civarında arttırılırken, Anadolu Liseleri, Fen Liseleri ve Sosyal Bilimler Liselerinde kontenjan sayıları 5.700 civarında azaltılıyor. Okullar imam-hatipleştirilirken akademik eğitim veren okullarda derslik sayısı azaltılmakta, sınıf mevcutları 45 / 55 kişiye yaklaşmaktadır. Maarif modeli adıyla dayatılan yeni eğitim anlayışı da zaten nitelikli eğitimin önüne bir engel çekecektir ve bu durum bile öğrencilerin nereye yönlendirilmek istendiğinin açık bir göstergesidir.
“GELECEĞİMİZİ KARANLIĞA BOĞMAK İSTEYENLERE SESSİZ KALMAYACAĞIZ”
Biz Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası olarak bu sistem ile öğrencilerimizi ve geleceğimizi karanlığa boğmak isteyenlere sessiz kalmayacağız. Protokoller, müfredat hazırlıkları ve uygulanan eğitim politikaları ile eleştirmeyen, sorgulamayan, bilim dışı güçleri öne çıkaran bir insan tipi yetiştirilerek biat kültürü üzerinden iktidarlarını daim kılmak isteyenlere geçit vermeyeceğiz. Bilimsel, laik, kamusal, demokratik, parasız anadilinde, cinsiyet eşitlikçi ve ekolojik bir eğitim mücadelesinden asla vazgeçmeyeceğiz” diye konuştu.