Haber Merkezi
CHP Mersin Milletvekili Serdal Kuyucuoğlu, yeni çıkan Enerji Piyasası Kanunu ile ilgili yaptığı değerlendirme Akkuyu Nükleer Santrali Projesi’ni eleştirdi.
Geçen hafta içerisinde AKP iktidarının tarihine kara bir leke olarak geçecek kanunlardan biri daha olan “Enerji Piyasası Kanunu”nun TBMM Genel Kurulu'ndan geçtiğini anımsatan Kuyucuoğlu, muhalefetin bütün karşı çıkışlarına rağmen AKP iktidarının; ülke çıkarını, insan sağlığını, güvenliğini ve çevre tahribatını hiçe sayarak, enerji şirketlerine yasa ile ballı kaymaklı; yatırım ortamı sağlamanın yolunu açtığını savundu.
ŞİRKETLERİN KARŞILACAKLARI RİSKLER ORTADAN KALDIRILDI
Yasanın; her türlü askeri yasak bölgeler, güvenlik bölgeleri, Türk Silahlı Kuvvetleri’ne ait araziler, harekât ve savunma amaçlı yerlerde kıyı kanununun sınırlayıcı hükümlerinin uygulamasını kaldırdığını işaret eden Kuyucuoğlu, “Ayrıca bu düzenleme; ülkemizin çeşitli yerlerinde yapımı planlanan nükleer santraller ve kömür santrallerinin kurulabilmesinin önündeki engellerin kaldırılması için birçok kanunun uygulanmasını da şirketler lehine engellemektedir. Bu kanun ile; Kıyı Kanunu, İmar Kanunu, Yapı Denetim Kanunu ve Kamulaştırma Kanunu gibi çok önemli kanunların bir çok maddesinin uygulaması askıya alınmakta ve şirketlerin hukuki yönden karşılaşacakları riskler ortadan kaldırılmaktadır” dedi.
NÜKLEER SANTRAL, TARIMI VE TURİZMİ BİTİRİR!
Akkuyu Nükleer Santrali’nin kurulacağı Mersin’in; yaş, sebze meyve, ve narenciye üretiminde ülkenin öncü illerinden birisi olduğunu işaret eden Milletvekili Serdal Kuyucuoğlu, bu santralin kurulmasının üretimleri olumsuz etkileyeceğini dile getirdi.
“Ayrıca yatırımcı ve turist açısından, hala bakir bir turizm bölgesi ve çok miktarda ilan edilmiş turizm bölgesi olma özelliğini koruyan Mersin, santralin yapımıyla bu önemli özelliğini de koruyamayacaktır” diyen Kuyucuoğlu, “Kısaca Mersin'e yapılması planlanan çevreyi kirletecek yatırımlar, Mersin’in tarım, turizm ve ticaret ile kalkınma potansiyelini de, iddiasını da tamamen bitirecek, Mersin’in kalkınma vizyonu çok ağır bir darbe alacaktır.
Mersin’de yapılması planlanan Akkuyu Nükleer Santrali’nin de bir Çernobil ya da Fukuşima olması riski vardır ve iptal edilmelidir. Çünkü 1970’lerde santral için uygun görülen Akkuyu bölgesi Ecemiş aktif fay hattındadır. Ayrıca atık sorunun çözülmediği Akkuyu’da, herhangi bir teknoloji transferi söz konusu değildir.
Geçenlerde bir komisyon görevi nedeniyle ziyaret ettiğimiz Fas Cumhuriyeti'nin bile, 2020’de enerji ihtiyacının yüzde 42 sini yenilenebilir enerjiden elde edecek projelere imza attığını gördüğümüzde, bizim nükleerde ısrar etmemiz anlaşılır değildir.
Ülkemiz yenilenebilir enerji kaynaklarına doğru yatırımlar yaptığı takdirde enerjide dışa bağımlılığı giderecek zenginliktedir.
Bu yasayla AKP iktidarı, ülkesinin ve insanını çıkarlarını korumak yerine, şirketlerin çıkarlarını ve karlarını savunduğunu bir kez daha göstermiştir.
ADALETSİZLİK, HAKSIZLIK
Öte yandan kayıp kaçak bedellerinin, faturasını düzenli olarak ödeyen vatandaşlara yüklenmesinin de adaletsizlik, haksızlık olduğunu belirten Serdal Kuyucuoğlu, “Elektrik enerjisi nakil hatlarındaki kayıp ile çalınan elektrik enerjisi bedellerinin kurallara uyan dürüst vatandaşlara ödettirilmesi hukuki ve adil değildir. Devletin veya dağıtım şirketinin çaldırdığı elektriğin bedelinin vatandaştan tahsil edilmesi, vatandaşı soymaktır. Bu konuda daha önce tüketiciler lehine verilmiş olan mahkeme kararları da yasa ile yok sayılarak, çevre katliamlarının yanında hukuk da katledilmektedir. Bu kanunun bir çok maddesi anayasaya aykırıdır. Umuyorum ki, yüksek yargı bu konuda yapılan yanlışlara ‘dur’ diyecektir” diye konuştu.