‘Enflasyon düzeltmesi yıllık ve vergisiz olmalı’ | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

‘Enflasyon düzeltmesi yıllık ve vergisiz olmalı’


 

Mersin Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası, enflasyon düzeltmesinin ‘yıllık ve vergisiz’ yapılması gerektiğine ilişkin çağrı yaptı.

Haber Merkezi

 

Mersin Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (MSMMMO), Başkanı Emin Levent Türkili, yaptığı yazılı açıklama ile enflasyon düzeltmesinin yıllık ve vergisiz olması gerektiğini bildirdi.

Enflasyon düzeltmesinin, enflasyonist etkiler ve paranın satın alma gücündeki değişmeler nedeniyle gerçek durumu ifade etmeyen mali tabloların, gerçek durumu ifade eder hale gelmesi amacıyla enflasyonist etkilerden arındırılarak düzeltme işlemine tabi tutulması olduğunu söyleyen Türkili, “Diğer bir ifade ile mali tablonun ait olduğu tarihteki satın alma gücü cinsinden hesaplanmasıdır.

Yüksek enflasyonlu bir ekonomide, faaliyet sonuçlarının ve finansal durumun enflasyon düzeltmesi yapılmaksızın yerel para biriminde raporlanması anlamsızdır.

Mali tabloların satın alma gücü cinsinden hesaplanarak doğru ve güvenilir bilgiler vermesi amacıyla enflasyon düzeltmesi yapmak mali tablo kullanıcılarının (Yatırımcılar, Borç verenler, tedarikçiler, kamu, vd, sgk ve diğerleri) doğru karar vermeleri için zorunludur.

 

İŞLETMELER FAALİYETİNİ ÖZSERMAYELERİ İLE YÜRÜTEMEZ HALE GELDİ, YABANCI KAYNAKLARA İHTİYAÇ ARTTI

Enflasyon düzeltmesi sonucu oluşan kar vergilendirilmemeli, zarar ise zarar olarak kabul edilmemelidir. Çünkü enflasyon düzeltmesi sonrası varlıkların artışından kaynaklı kar nedeniyle, şirketler daha yüksek vergi ödemek zorunda kalabilecektir. Herhangi bir alım-satım olmadan düzeltme nedeniyle gerçekte doğmamış kar üzerinden vergi hesaplanması hakkaniyetli olmayacaktır.

Yüksek enflasyon nedeniyle işletmeler faaliyetini özsermayeleri ile yürütemez hale gelmiş ve yabancı kaynaklara ihtiyaç duymaktadır. Bu durumda varlıklarını, borç ile karşılayan İşletmelerin çoğu 2024 ve müteakip yıllarda geçici vergi dönemlerinde mali tablolarını enflasyon düzeltmesine tabi tutması sonucu kar etkisi yaratacak ve bu kar üzerinden vergi hesaplanacaktır.

Enflasyon düzeltmesi sonucu, İşletmelerin henüz elde etmediği düzeltme nedeniyle kazançlarından talep edilen bir vergi olması, yüksek enflasyon nedeniyle dar boğaza düşen İşletmelere ciddi bir vergi yükü oluşturmaktadır.

Ülkemizdeki Yüksek enflasyon nedeniyle satın alma gücünü fazlasıyla kaybeden işletmeler faaliyetini yürütemez halde iken, birde enflasyondan kaynaklanan Vergi etkisi nedeniyle bir çok işletme faaliyetine son vermek veya iflas etmek zorunda kalacaktır.

Enflasyon düzeltmesi mali tabloların bulunduğu dönemdeki satın alma gücüne göre yılda bir kez hesaplanması gereklidir. Ancak Enflasyon düzeltmesi sonucu oluşan kar üzerinden vergi hesaplanmamalı, zarar oluşması halinde ise zarar olarak kabul edilmemesi gerekmektedir” diye konuştu.

 

GEÇİCİ VERGİ DÖNEMLERİNDE ENFLASYON DÜZELTMESİ UYGULANMASI HALİNDE OLASI RİSKLER

Kârlılıkta dalgalanma riskine de dikkat çeken Başkan Levent Türkili, enflasyon düzeltmesinin yılda 1 kez hesap dönemi sonunda oluşacak mali tablolara uygulanması gerektiğini ifade etti. “Normal hesap dönemi 1 Ocak - 31 Aralık mali tabloları bir bütün olup, geçici vergi dönemlerinde enflasyon düzeltmesi, şirketin kârlılığında ani ve beklenmedik değişikliklere neden olabilir” diyen Türkili, bu durumun yatırımcılar ve paydaşlar için belirsizlik yaratabileceğine dikkat çekti.

Finansal planlama zorlukları çerçevesinde ise geçici vergi dönemlerinde enflasyon düzeltmesi uygulanması durumunda şirketlerin finansal planlama ve bütçeleme süreçlerini karmaşık hale getirebileceğini ifade eden Levent Türkili, “Enflasyon düzeltmesi sonrası geçici vergi dönemleri arasında karlılıktaki ani dalgalanma mali tabloların öngörülebilirliğini azaltabilir.

Maliyet ve iş yükü artışı ile de geçici vergi dönemlerinde Enflasyon düzeltmesi yapmak, İşgücünün maliyetinin yüksek olduğu bu dönemlerde ek maliyetler ve iş yükü gerektirir. Muhasebe ve finans departmanlarının bu işlemleri yapabilmesi için ekstra kaynaklar ayrılması gerekebilir.

Raporlama karmaşıklığı ile geçici vergi dönemlerinde enflasyon düzeltmesi yapmak, yıl içerisinde birden fazla düzeltme yapıldığı takdirde karlılıktaki dalgalanma nedeniyle, Enflasyon düzeltmesi sonrası finansal raporlamada karmaşıklık artabilir. Bu durum, finansal analizlerin ve karşılaştırmaların zorlaşmasına ve kargaşaya neden olabilir.

Sonuç olarak önerilerimiz; yüksek enflasyonlu ekonomilerde mali tabloların güvenilirliği ve gerçeği yansıtması için enflasyon düzeltmesi zorunludur. Ancak hesap dönemi sonunda yılda 1 kez uygulanmalı ve düzeltme sonrası oluşan kar vergilendirilmemeli, zarar oluşması halinde ise, zarar olarak kabul edilmemelidir” şeklinde konuştu.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA