HEDİYE EROĞLU
Mersin iş dünyasının önde gelen isimlerinden Mustafa Güler, Mersin’e söz verilen Konteyner Limanı 20 yıldır yapılmazken iktidarın Adana’ya liman yapma girişimini eleştirdi.
Adana Yumurtalık’ta yapılması öngörülen ana konteyner liman sahası ile ilgili görüşlerini sosyal medyadan paylaşan Güler, bu durumdan Mersin Uluslar arası Limanı İşletici AŞ’nin karlı çıkacağına dikkat çekti.
“ADANALILARIN GAZINI ALMAK İÇİN BİR BALON MU?”
“Bu liman daha çok konuşulacak, ancak yapılır mı yapılmaz mı bilinmez” diyen Güler, “Çukurova Hava Limanı açılıp Şakirpaşa Hava limanı kapanırken Adanalıların gazını almak için bir balon mu? İşte hikayesi…
Yumurtalık çok bakir bir alan değil. Daha önce planlanmış ve yapılmış limanlar olduğu gibi, yenilerinin de yapılacağı bir alan. En sağdaki rıhtım Yumurtalık Serbest Bölge içinde yer alan Toros Limanı Rıhtımı, Hemen sağında ve neredeyse bitişik konumda olan rıhtım BOTAŞ Aliyev ham petrol transfer Limanının rıhtımı olup yeni düşünülen Konteyner limanına olan yakınlık 194 metre.
Solunda, yani batısında uzanan rıhtım SASA Rıhtımı. Ayrıca SASA arka planda yeni 11 bin dönüm arazi satın alarak 20 milyar dolar civarında yeni yatırım yapacaktır. Yatırım için bölgenin özel Endüstri Bölgesi olarak ilan edilmesini bekliyor.
SASA’DAN DİKKAT ÇEKEN AÇIKLAMA
Erdemoğlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Erdemoğlu'nun verdiği bilgiye göre, ‘1. fazda; 2023-2026 arasında 1 milyon ton kapasiteli PDH ve polipropilen üretim tesisi, 2 milyon ton kapasiteli paraksilen ve aromatik üretim tesisi ve liman yapımı, 2. fazda; 2025-2028 arasında 1 milyon ton kapasiteli PDH ve polipropilen üretim tesisi, 200 bin ton kapasiteli SAP, 100 bin ton kapasiteli 2-EH, 300 bin ton kapasiteli ACN, 1,6 milyon ton kapasiteli PTA ve 700 bin ton kapasiteli MEG üretim tesisleri, 3. fazda ise 2027-2032 arasında 12 milyon ton kapasiteli rafineri tesisi ile entegrasyon tamamlanarak 2 milyon ton kapasiteli 2. faz aromatik ve paraksilen, 700 bin ton kapasiteli MEG üretim, 1 milyon ton kapasiteli polietilen ve 600 bin ton kapasiteli PVC üretim tesisleri planlanıyor. Polipropilen tesisi kuracağı gibi aromatik bitkileri işeyecek önemli bir sanayi tesisi yanında yeni bir liman yapmayı planlamaktadır.’
“ÇOK SAYIDA BÜYÜK LİMAN İŞ GÖRECEK”
Görüleceği gibi yakın zamanda çok yoğun sanayi, enerji üretim ve depolama bölgesi olacağı gibi çok sayıda büyük liman iş görecektir.
Ayrıca 18 ay önce yaşadığımız büyük depremler silsilesi sonunda görüldü ki Yumurtalık’tan Kıbrıs’a uzanan büyük bir fay hattının ortasında yer alan bölge nasıl bir gelecek vaat ediyor?
ÇED Raporunda Adana (Doğu Akdeniz) Ana Konteynır Limanı Projesi 6 fazda tam kapasiteye ulaştırılması planlanmaktadır. Her faz kapsamında limanın kapasitesi aşağıda verilmektedir. 1. Faz: 2026 yılında 1 milyon TEU 2. Faz: 2029 yılında + 1,5 milyon TEU 3. Faz: 2033 yılında + 2 milyon TEU 4. Faz: 2037 yılında + 1,5 milyon TEU 5. Faz: 2042 yılında + 2 milyon TEU 6. Faz: 2045 yılında + 1 milyon TEU” olmak üzere 9 milyon TEU olarak planlanmıştır.
Gelişen dünya ticaretinin dinamizmi 2045 yılını bekler mi?
Komşu ilimiz Adana ya liman yapılması bizi rahatsız etmez, aksine sevindirir. Gelişen dünya ticareti nice limanları doldurur.
“MERSİN ANA KONTEYNER LİMANININ YERİ DOLDURULAMAZ”
Parti sözcüsü Adana Milletvekili de olsa zaman kazanmak için Adana ve Mersinlileri tartıştırmak istiyor. Çünkü bitmiş Çukurova Hava Limanı açılmayı bekliyor. Gitti hava limanı geldi deniz limanı diyor. Adana ve Mersinliler tartışırken mevcut liman yönetimi tek olma avantajının keyfini sürecek.
Kim nereye liman yaparsa yapsın, Mersin Ana Konteyner Limanının yeri doldurulamaz. Zorlama ile liman şehri olunsa Çankırı’da da liman yapılır.
Mersin’in liman şehri olması bin yılların mirası olup bu bir coğrafi misyondur. Yeryüzü değişmedikçe bu böyle kalacak.
Oyalanmadan liman yapımına başlanmalıdır. Zira mevcut yönetim liman sahasını sündürerek büyütmek isterken azami kazanacağı zaman 10 yıldır. 10 yıl sonra kriz doğacaktır. Benden söylemesi” diye konuştu.