HEDİYE EROĞLU
Mersin’de hayvan severler, “Katliam Yasası” olarak tepki çeken iktidarın ‘Hayvanları Koruma Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ne karşı sokakları terk etmiyor.
Yasa teklifiyle ilgili TBMM Tarım Komisyonu’nda görüşmeler sürerken geçtiğimiz günlerde yapılan geniş katılımlı basın açıklamasının ardından bu defa da Yenişehir ilçesindeki Özgecan Aslan Meydanı’nda nöbet eylemi başlatıldı. “Topla, kısırlaştır, yaşat”, “Susma haykır, katliama hayır”, “Devlet öldürmez, devlet yaşatır”, “Çek çek, yasayı çek” sloganlarının atıldığı eyleme çok sayıda vatandaş ellerinde pankartlar ve hayvanları ile katılım sağladı.
Defler, ziller, darbuka ile müzik eşliğinde attıkları sloganlar ve alkışlarla iktidara seslenen katılımcılar, Mersinlilere de patili dostlara destek verme çağrısı yaptı.
“KATLİMA YASASINI GERİ ÇEKİN”
Katılımcılar, “TBMM’ye sunulan ve komisyonda görüşülmeye başlanan ‘Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ tartışmalı ‘ötenazi’ maddesi ile sokakta sahipsiz kalan hayvanların öldürülmesinin önünü açmasına rağmen tüm itirazlara rağmen meclise sunuldu. Biz hayvan dostları bu kanun teklifini ‘katliam yasası’ olarak tanımlıyoruz. Çünkü AKP milletvekillerinin imzasını taşıyan teklif, sahipsiz hayvanların korunması ve yönetimi konusunda önemli değişiklikler öngörüyor. Yeni yasayla mevcut ‘yakala-kısırlaştır-sal’ yöntemi yerine ‘yakala-kısırlaştır-tut/sahiplendir’ metoduna geçiş yapılıyor.
Teklifle, sahipsiz hayvanlar bakımevlerine toplanarak rehabilite edildikten sonra sahiplendirilecek. Ayrıca, hayvan bakımevi tanımı da ‘Bakanlıktan izin alınmak suretiyle kurulan ve hayvanların sahiplendirilinceye kadar barındırıldığı ve rehabilite edildiği bir tesis’ şeklinde değiştiriliyor.
Teklifin en dikkat çeken maddesi ise, saldırgan, bulaşıcı veya tedavi edilemeyen hastalığı bulunan hayvanlara ‘ötenazi’ uygulanmasını öngörmesi. Yerel yönetimlere, kamu güvenliği veya biyolojik çeşitliliğin korunması gerekçesiyle sağlıklı hayvanlara dahi ‘ötenazi’ yapma yetkisi veriliyor. Ötenazi, bir kişinin acısına son vermek amacıyla o kişinin yaşamına son verme uygulaması için kullanılan bir deyim ve canlının mutlaka onayının olması gerekir. Bu nedenle uygulanmaya çalışılan şey ötenazi değil, katliamdır.
Kapalı kapılar ardında kelime oyunları ile kılıflar uydurularak hazırlanan tasarı ile sokaklardaki bütün kedi ve köpeklerin toplanarak bir süre sahiplendirme kılıfı ile bekletilip sonra öldürülmelerini içeren yasa tasarısını tüm kalbimiz, tüm ruhumuz, tüm benliğimizle karşısındayız” denildi.