Çukurova Havalimanı bölgesel kalkınmanın lokomotifi olacak | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Çukurova Havalimanı bölgesel kalkınmanın lokomotifi olacak


 

Ulaştırma Bakanı Uraloğlu, yılda 9 milyon yolcu kapasiteli Uluslar arası Çukurova Havalimanının bölgenin tüm havayolu ihtiyacını karşılayacağını vurgulayarak, “Bölgemizin üretim, ticaret ve turizm faaliyetlerine büyük katkı yaparak sosyo-ekonomik yapısının gelişmesine katkı sağlayacak ve bölgesel kalkınmanın lokomotifi olacak” dedi.

HEDİYE EROĞLU

 

Mersin'in Tarsus ilçesinde yapımı tamamlanan Çukurova Uluslararası Havalimanı açılışında konuşan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, havalimanın kazanımlarını anlattı.

 

ÇUKUROVA, 58. HAVALİMANI

“58. Havalimanı, Çukurova Uluslararası Havalimanı’nı hizmete açmanın mutluluğunu ve gururunu yaşıyoruz” diyen Bakan Uraloğlu,  bu yılın başından itibaren, Gayrettepe-İstanbul Havalimanı Metro Hattının son halkası Kağıthane-Gayrettepe kesimi, Sirkeci-Kazlıçeşme Raylı Sistem Hattı, Bakırköy Sahil Kirazlı Metrosu, Kocaeli Şehir Hastanesi Tramvay Hattı, Arnavutköy-İstanbul Havalimanı Metrosu, Beyşehir-Seydişehir Yolu, Kayseri Havaalanı yeni terminal binası, Nallıhan Kuş Cenneti Tüneli ve Bağlantı Yolları, Diyarbakır-Batman -Bismil Yolu, Yusufeli Merkez Viyadüğü gibi dev ulaşım projelerini hizmete açtıklarını belirterek, “İlk yerli ve milli haberleşme uydumuz TÜRKSAT 6A’nın başarıyla yörüngesine fırlatılması gibi önemli projeleri tamamladık ve desteklerinizle birçok başarılara imza attık. Şimdi de sizlerin huzurunda ülkemizin 58. havalimanı olarak adını tarihi yazdıran bölgesel havalimanı niteliğindeki Çukurova Uluslararası Havalimanı’nı hizmete açmanın mutluluğunu ve gururunu yaşıyoruz.” dedi.

 

“İLK 7 AYDA HAVAYOLU İLE SEYAHAT EDEN YOLCU SAYIMIZ 129 MİLYON 738 BİN 772”

Türkiye’nin havacılık alanında dünyanın en önde gelen ülkeleri arasında yer aldığını kaydeden Uraloğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Hava yolu halkın yolu olacak” sözlerini anımsatarak, “Son 22 yılda yapılan yatırım ve gerçekleştirilen sayısız proje sayesinde hayalden gerçeğe dönüştü. 2002 yılında 34,5 milyon olan iç ve dış hat yolcu sayısı 2023 yılı sonunda 214 milyonu aştı ve ülkemiz semalarından yaklaşık her 15 saniyede bir uçak geçti. Bu yıl temmuz sonu itibariyle, yani ilk 7 ay içerisinde; havayolu ile seyahat eden yolcu sayımız 129 milyon 738 bin 772’ye ulaştı. Yıl sonunda da 230 milyon üstünde yolcu taşıyacağımızı öngörüyoruz.” diye konuştu.

 

“AKTİF HAVALİMANI SAYISI 61’E ÇIKACAK”

Dünyada ulaşılmadık hiçbir nokta kalmayacak hedefiyle hareket ederek Türkiye’yi; dünyanın en geniş uçuş ağına sahip ülkelerinden birine dönüştürdüklerini de vurgulayan Uraloğlu, 2002’den bu yana aktif havalimanı sayısını açılışı yapılan Çukurova Uluslararası Havalimanıyla birlikte 26’dan 58’e çıkardıklarını söyledi. Dış hatlarda 50 ülkede 60 noktaya uçuş gerçekleştiriliyorken uçuş ağına 286 yeni nokta ekleyerek, artık 131 ülkede 346 noktaya ulaşıldığını belirten Uraloğlu, “2053 hedeflerimiz kapsamında da yapımları devam eden Bayburt-Gümüşhane ve Yozgat Havalimanları ile yapımını planladığımız Karaman Havalimanıyla aktif havalimanı sayımızı 61’e çıkaracağız.” şeklinde konuştu.

 

EŞ ZAMANLI BAĞIMSIZ ÜÇ PARALEL PİST OPERASYONLARI AVRUPA’DA İLK DEFA İSTANBUL HAVALİMANI’NDA UYGULANACAK

Yeni havalimanlarıyla birlikte her geçen yıl uçak ve yolcu trafiğinde önemli artışlar yaşandığını aktaran Uraloğlu, her yıl Avrupa’nın en yoğun havalimanları arasında birinciliği koruyan İstanbul Havalimanı’nın başarısını her geçen gün artan yeni uçak trafiği ve yolcu rekorlarıyla devam ettirdiğini belirtti. Uraloğlu, “2022 yılında eğitim ve çalışmalarına başladığımız; eş zamanlı bağımsız üç paralel pist operasyonları uygulamasını Avrupa’da ilk defa İstanbul Havalimanımızda hayata geçirdiğimizde İstanbul Havalimanı'na 3 paralel piste aynı anda 3 uçağın iniş ve kalkış yapabilmesi imkânını kazandıracağız. 2025 yılında hayata geçireceğimiz bu uygulama ile İstanbul Havalimanının bir daha birinciliği kaptırmayacağına emin olabilirsiniz.” dedi.

 

ÇUKUROVA ULUSLARARASI HAVALİMANI BÖLGENİN YÖRESEL KÜLTÜRÜNÜ YANSITIYOR

Bakan Uraloğlu, Çukurova Uluslararası Havalimanı’nın Türk Bayrağının yeni taşıyıcısı ve Türkiye’nin dünyaya açılan yeni kapısı olduğunu belirterek, “Ağaç formunda tasarlanan hava kontrol kulesi, Çukurova’nın eşsiz lezzetteki narenciyesinden esinlenen turuncu rengi ve bölgenin simgesi pamuk motifleri ile süslü mimarisiyle tarım ve teknolojiyi bir araya getirerek; Çukurova Bölgesinin yöresel kültürünü de yansıtan ve bölgeye yakışan muhteşem bir eser oldu.” ifadelerini kullandı.

 

ÇUKUROVA ULUSLARARASI HAVALİMANI BÖLGESEL KALKINMANIN LOKOMOTİFİ OLACAK

Uraloğlu, yeni havalimanının yılda 9 milyon yolcu kapasitesi, 110 bin metrekare terminal alanı ve en geniş gövdeli uçakların dahi iniş yapabileceği 3 bin 500 metre uzunluğa ve 60 metre genişliğe sahip ana pisti ile bölgenin tüm havayolu ihtiyacını karşılayacağını vurgulayarak, “Başta Mersin ve Adana ile Osmaniye ve Niğde'ye de olan yakınlığıyla bu şehirlerde yaşayan 5 milyonun üstündeki vatandaşımıza hizmet edecek, Türkiye'nin Ortadoğu ülkelerine açılan en önemli kapılarından biri olacaktır. Bölgemizin üretim, ticaret ve turizm faaliyetlerine büyük katkı yaparak sosyo-ekonomik yapısının gelişmesine katkı sağlayacak ve bölgesel kalkınmanın lokomotifi olacak. Bölge ve ülke genelinde doğrudan ve dolaylı olarak yaklaşık 3 bin kişinin istihdamına da katkı sağlayacak.” dedi.

 

“YOL MEDENİYETTİR, YOL GELİŞMEDİR, YOL BÜYÜMEDİR”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, “yol medeniyettir, yol gelişmedir, yol büyümedir” sözlerini anımsatan Bakan Uraloğlu, vatandaşların yaşam kalitesinin yükseltilmesine katkı sağlayan, güvenli, ekonomik, konforlu, hızlı bir ulaşım altyapısının oluşturulmasının Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığının temel hedefi olduğunu vurgulayarak, sözlerine şu şekilde devam etti: “Canı gönülden inanıyorum ki son 22 yılda olduğu gibi Türkiye Yüzyılı’nda da daha nice proje ve yatırıma sizinle birlikte imza atmaya devam edeceğiz. Bu düşüncelerle Türkiye’nin geleceğine ışık tutacak her projede yanımızda olduğunuz ve desteklediğiniz için zat-i alinize teşekkür ediyorum. Çukurova Uluslararası Havalimanı inşa çalışmalarını başarıyla tamamlayan en üst kademesinden en alt kademesine kadar tüm yüklenici firma ve Devlet Hava Meydanları Genel Müdürlüğü çalışanlarına, finansman desteği için Ziraat Bankası’na teşekkür ediyor, başarılarının devamını temenni ediyor, sizleri saygıyla selamlıyorum.”


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA