Haber Merkezi
Tarsus’ta, Mersin Vergi Dairesi Başkanlığı’nın Tarsus MMT Amerikan Hastanesi ile yaptığı anlaşma sendikaların tepkisi çekti. Büro Emekçileri Sendikası (BES) Mersin Şube Başkanı Kemal Göçmen, yazılı bir açıklama yaparak, bu tip temel hakların toplu iş sözleşmesi ile alınması gerektiğine dikkat çekti.
SAĞLIK EN TEMEL İNSAN HAKKI
“Temel insan hakları içinde sayılan sağlığa erişim hakkı, iktidarın kamusal sağlık ve kamusal emeklilik ile ilgili yaptığı düzenlemelerle piyasa koşullarına açılmış ve yapılan düzenlemeler sağlıkta devrim paketiyle topluma sunulmuştur” diyen Göçmen, “Sağlık hakkının piyasalaştırılması ve kamusal emekliliğin ortadan kaldırılmasını düzenleyen bu yasaların tartışıldığı süreçte KESK ve bağlı sendikalar olarak bizler, yapılan bu düzenlemelerin sağlık hakkının ortadan kaldırılacağı ve kamusal emekliliğinin tasfiye edileceğini söyledik ve yapılan düzenlemelere bir kısım eylem ve etkinliği hayata geçirdik. Ancak o günün koşullarında iktidar bu düzenlemeleri, yandaş sendikaların desteğiyle hayata geçirdi.
GERÇEK BİR SAĞLIK SORUNUNA DÖNÜŞEN RANDEVU ÇIKMAZI VE BEŞ DAKİKAYLA SINIRLANAN MUAYENE SÜRESİ…
Yapılan düzenleme sonrasında, iktidar bir taraftan kurumsallaşmış hastaneleri kapatıp, hazineye ve topluma ağır bir külfet haline gelen şehir hastanelerini açmak suretiyle yerli ve uluslararası sermaye gruplarına sermaye transferi yaparken, alınamayan ve artık gerçek bir sağlık sorununa dönüşen randevu çıkmazı ve beş dakikayla sınırlanan muayene süresi, nitelikli sağlık hakkının kullanılmasını imkânsız hale getirmiş durumdadır. Kamusal sağlık hakkının kullanılmasında yaşanan bu kaotik durum ister istemez özel sermaye gruplarının kurup işlettiği; özel hastaneleri, sağlık hakkının kullanılmasında alternatif olarak ortaya çıkarmıştır. Durum böyle olmakla birlikte, bu düzenlemelerin yapıldığı süreçte yaptığımız itirazların ne kadar haklı olduğu da bir kez daha teyit edilmiştir.
İktidar tarafından sağlıkta dönüşüm olarak sunduğu bu düzenlemeler sonucunda, sağlık geniş toplum kesimleri açısından ulaşılamaz duruma gelmiştir. Sağlık hakkının kullanılmasının içinden çıkılmaz hale gelmesi, başta yandaş sendikalar olmak üzere bir takım kurum ve kuruluşları bu hakkın kullanılmasında özel sağlık kuruluşlarıyla özel hukuk geliştirme ve çürümeye yol açmış durumdadır.
“ANLAŞMALARLA ÜYELERE, TARAFTARLARA AVANTAJ SAĞLAMA YOLUNA GİTMEK, KİRLENMEYİ BERABERİNDE GETİRİR”
Mersin Vergi Dairesi Başkanlığı da 02.08.2024 tarih ve 59327 sayılı yazı ile bağlı birimlerine Tarsus MMT Amerikan Hastanesi ile hizmet uygulama taahhütnamesi imzalayarak çalışanlarına duyurmuştur.
Özellikle kamu alanında örgütlenen yandaş sendikalar, kamu emekçilerinin ekonomik haklarını Toplu İş Sözleşmesi masasında almak yerine, başta özel sağlık kuruluşları olmak üzere, bir takım ticari işletmelerle anlaşmalar yaparak, üyelerine taraftarlarına avantaj sağlama yoluna gitmektedirler. Bu ilişkilenme biçimi doğal olarak bir kirlenmeyi de içinde barındırmaktadır.
“SAĞLIK HİZMETİ ÜCRETSİZ VERİLMELİ”
Başta sağlık, eğitim, kamusal emeklilik ve nitelikli kamusal hizmetlerde yaşanan nitelik kaybı, bu hizmetleri üreten özel sermaye gruplarının vermiş olduğu hizmetlere daha pahalı hale getirdiğinden, başta biz emekçiler olmak üzere, toplumun geniş kesimlerini mağdur etmeye devam etmektedir. Kamusal hizmetlerin niteliksiz hale getirilmesini asla kabul etmiyoruz ve sağlık, eğitim başta olmak üzere kamusal hizmetleri temel bir insan hakkı olarak değerlendiriyor ve ücretsiz olarak verilmesini savunduk ve savunmaya devam edeceğiz.
Buradan bir kez daha sesleniyoruz.
Sağlık, eğitim ve kamusal emeklilik temel insan hakları içinde yer aldığından, bu hakların kullanılması herkese eşit ve ücretsiz olarak verilmelidir” dedi.