‘En şanslı’ 103 birlik arasında Mersin’den iki isim var!


 

Türkiye genelinde yaklaşık 11 bini aşkın tarımsal amaçlı birlik ve kooperatif varken bunlardan sadece 103’ü “Birinci Derece Tarımsal Amaçlı Örgüt Belgesi

Haber Merkezi

 

Tarım ve Orman Bakanlığı 1.Derece Tarımsal Amaçlı Örgüt listesini açıkladı. Tarım Reformu Genel Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamaya göre, 103 tarımsal örgüt “1. Derece Tarımsal Amaçlı Örgüt Belgesi” almaya hak kazandı. Açıklamada, listenin kesin olmadığı yapılacak itirazların değerlendirilmesi sonucunda kesin listenin 1 Eylül 2024 tarihinde ilan edileceği ifade edildi.

Tarım Dünyası’ndan Eli Ekber Yıldırım’ın haberine göre; Türkiye genelinde yaklaşık 11 bini aşkın tarımsal amaçlı birlik ve kooperatif olduğu dikkate alındığında “Birinci Derece Tarımsal Amaçlı Örgüt Belgesi” almaya hak kazanan 103 tarımsal örgüt “en şanslı” örgüt olarak değerlendiriliyor. Bu belgeye sahip örgüt üyesi/ortağı çiftçiler tarımsal desteklerden daha fazla yararlanacak. Tarımsal kredilerde daha düşük faizle kredi kullanabilecek.

 

KONYA, BALIKESİR VE İZMİR İLK 3 SIRADA

Yapılan değerlendirme sonucunda 1.Derece Tarımsal Örgüt Belgesi almaya hak kazanan örgütler sıralamasında Konya ve Balıkesir 10 örgütle en çok belge alan iller oldu. İzmir 8 örgütle 3.sırada yer aldı. Tokat, Elazığ ve Kayseri 4, Muğla, Ankara, Samsun, Bingöl, Erzincan, Çanakkale ve Çorum 3, Aydın, Ordu, Bolu, Bursa, Burdur, Yozgat, Afyonkarahisar, Kırklareli ve Mersin 2, Gaziantep, Denizli, Adana, Aksaray, Isparta, Amasya, Zonguldak, Tekirdağ, Diyarbakır, Düzce, Kütahya, Osmaniye, Giresun, Hatay, Antalya, Uşak, Şanlıurfa, Rize, Kırşehir, Kastamonu, Sivas, Sakarya, Trabzon, Edirne’de ise sadece 1 örgüt 1.Derece Tarımsal Örgüt Belgesi almaya hak kazandı. Kalan 35 ilde ise bu belgeyi alan örgüt olmadı.

 

EN YÜKSEK PUAN ALAN ÖRGÜTLER

Yapılan değerlendirmede 91 puanla en yüksek puanı İzmir Ödemiş’te faaliyet gösteren Ödemiş Bademli Fidancılık Tarımsal Kalkınma Kooperatifi oldu. İkinci sırada Konya İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği ile üçüncü sıradaki Sınırlı Sorumlu Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifi 90 puan aldı. Tire Süt Kooperatifi ise 89 puan ile 4.sırada yer aldı.

 

KALKINMA KOOPERATİFLERİ VE DAMIZLIK BİRLİKLERİ ÖN PLANDA

Bakanlığın yayınladığı listeye göre 1.Derece Tarımsal Örgüt Belgesi alan tarımsal örgütlerden 22’si tarımsal kalkınma kooperatifi, 21 tanesi damızlık sığır yetiştiricileri birliği, 17’si damızlık koyun keçi yetiştiricileri birliği, 17’si arı yetiştiricileri birliği,17’si süt üreticileri birliği, 11’i pancar ekicileri kooperatifi, 1’i kırmızı et üreticileri birliği, 1’i alabalık yetiştiricileri birliği, 1’si de su ürünleri yetiştiricileri birliğinden oluşuyor.

 

ŞANSLI 103 ÖRGÜTE SAĞLANAN İLAVE DESTEKLER

Birinci Derece Tarımsal Örgüt Belgesi’ne sahip olan tarımsal amaçlı örgütler desteklemelerde ve tarımsal kredi kullanımında bazı avantajlara sahip olacak.

Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından kullandırılan düşük faizli tarımsal kredilerde birinci derece tarımsal örgüt üyesi/ortağı çiftçilere diğer çiftçilere göre 10 puan daha avantajlı kredi desteği sağlanıyor.

Resmi Gazete’nin 26 Temmuz 2024 tarihli sayısında yayınlanan hayvancılık desteklerinde bu örgütlere üye/ortak üreticilere sağlanan ilave destekler şöyle: buzağı ve malak desteğinde birinci derece örgüt desteği hayvan başına 200 lira.

Küçükbaş hayvancılıkta oğlak ve kuzu desteği hayvan başına ilave 40 lira.

Arılı kovan desteği kovan başına 20 lira.

Çiğ sütü birinci derece örgüt üzerinden pazarlayanlara litre başına ilave 40 kuruş ödenecek.

Besilik sığır desteği hayvan başına ilave 100 lira.

Tiftik yetiştiriciliğinde kilo başına ilave 80 lira.

 

35 İLDEKİ ÇİFTÇİLER EK DESTEK ALAMAYACAK

Tarım ve Orman Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanan 1.Derece Tarımsal Örgüt belgesi almaya hak kazanan listeye göre 35 ilden bu belgeyi almaya hak kazanan hiç bir örgüt olmadı. Bu nedenle tarımsal kredilerde ve hayvancılık desteklemelerinde sağlanan bu ilave destekten, avantajlardan 35 ildeki çiftçiler yararlanamayacak.

İlave destekten yararlanamayacak iller şunlar: Adıyaman, Ağrı, Ardahan, Artvin, Bartın, Batman, Bayburt, Bilecik, Bitlis, Çankırı, Erzurum, Eskişehir, Gümüşhane, Hakkâri, Iğdır, İstanbul, Kahramanmaraş, Karabük, Karaman, Kars, Kilis, Kırıkkale, Kocaeli, Malatya, Manisa, Mardin, Muş, Nevşehir, Niğde, Siirt, Sinop, Şırnak, Tunceli, Van, Yalova.

 

İLLERE GÖRE BİRİNCİ DERECE TARIMSAL ÖRGÜT SAYISI

Konya:10, Balıkesir: 10, İzmir:8, Tokat:4, Elazığ:4, Kayseri:4, Muğla:3, Ankara:3, Samsun:3, Bingöl:3, Erzincan:3, Çanakkale:3, Çorum:3, Aydın, Ordu, Bolu, Bursa, Burdur, Yozgat, Afyonkarahisar, Kırklareli ve Mersin: 2, Gaziantep, Denizli, Adana, Aksaray, Isparta, Amasya, Zonguldak, Tekirdağ, Diyarbakır, Düzce, Kütahya, Osmaniye, Giresun, Hatay, Antalya, Uşak, Şanlıurfa, Rize, Kırşehir, Kastamonu, Sivas, Sakarya, Trabzon, Edirne 1’er örgüt.

 

KOOPERATİF VE BİRLİKLERE GÖRE DAĞILIM

Tarımsal kalkınma kooperatifi: 22, Damızlık sığır yetiştiricileri birliği: 21, Arı yetiştiricileri birliği:17 Süt üreticileri birliği: 17, Damızlık koyun keçi yetiştiricileri birliği:12, Pancar ekicileri kooperatifi:11, Kırmızı et üreticileri birliği: 1, Alabalık yetiştiricileri birliği: 1 ve Su ürünleri yetiştiricileri birliği: 1

 

BELİRLENEN 24 KRİTERDEN EN AZ 60 PUAN ALMAK GEREKİYOR

“Tarımsal Amaçlı Örgütlerin Derecelendirilmesine İlişkin Yönetmelik” 28 Kasım 2023 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Yönetmeliğe dayalı olarak 81 ilde, birinci, ikinci ve üçüncü derece olarak nitelendirilecek tarımsal amaçlı örgütlerin başvuru ve derecelendirilme sürecinde uyulması gereken usul ve esasları belirlemek amacıyla 2024 yılı uygulama rehberi de hazırlanarak yayınlandı.

Tarımsal amaçlı kooperatifler, üretici birlikleri ve ıslah amaçlı yetiştirici birlikleri derecelendirme kapsamına alındı. Yönetmelikle tarımsal amaçlı örgütlerin, Bakanlık tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde derecelendirmesine ilişkin esaslar belirlendi. Başvuru yapanlardan “60 ve üzeri puan” alanlar, “Birinci Derece Tarımsal Amaçlı Örgüt Belgesi” almaya hak kazanıyor. Değerlendirmede 60 ve üzeri puan alanlar, tarımsal desteklemelerde ayrıcalık, faiz indirimi, organizasyonlara davet, karar alma süreçlerine katılım gibi imkânlardan yararlanacak.

 

BAŞVURU ŞARTLARI VE KRİTERLER

Tarımsal amaçlı örgütlerde aranan şartlar şöyle: Bakanlık kayıtlarında veya Kooperatif Bilgi Sistemi’nde (KOOPBİS) yer almak ve faaliyette bulunuyor olmak. Başvuru sırasında faaliyetlerini etkileyecek ölçüde icra, iflas ve/veya tasfiye, konkordato sürecinde olmamak, kayyım tarafından yönetilmemek.

Son beş yıl içindeki genel kurul toplantılarını süresinde ve düzenli yapmış olmak.

Fesih sürecinde olmamak.

 

KRİTERLER

Derecelendirmeye yönelik kriterler ise şöyle: Tarımsal amaçlı örgütlerin; Kurumsal yapısı, genel faaliyetleri, mali durumu, organlarının nitelikleri, pazarlama gücü, tanıtım faaliyetleri ve sosyal faaliyetleri.

Derecelendirme kriterleri ve puanlama; son iki yılda ortak/üyelerine girdi temini yapması (8), son iki yılda sözleşmeli üretim yapması (8), ortak makine parkı hizmeti sunması (5), üretilen ürünlerin pazarlanması için satış reyonu veya marketi/satış ofisinin bulunması( 5), faaliyet alanındaki üst örgütlere (il/bölge/merkez birliği) ortak/üye olması (5), bünyesinde sorumlu müdür çalıştırması (5), son üç olağan genel kurul toplantısına katılan ortak/üye sayısının genel kurulda oy kullanma hakkını haiz ortak/üye sayısına oranı (5), yönetim kurulunun bir önceki mali yıl içerisinde yaptığı toplantı sayısının yapması gereken toplantı sayısına oranı (4), personel çalıştırma durumu (8), idari hizmetlerini kendine ait veya kiracısı olduğu işletme binasında yapması (4), tescilli marka ve/veya coğrafi işaretli ürün belgesine sahip olması (4), son üç yılda ortaklarına kredi ve avans sağlaması ve/veya kredilerde kefil olması (4), nakliye-depolama faaliyetinde bulunması (4), aktif internet sitesine sahip olması (3), yönetim kurulu üyelerinin lisans eğitimi durumu (3), yönetim kurulu üyeleri arasından en az birinin kadın ve/veya 40 yaş altı olması (3), denetim kurulu üyelerinin lisans eğitimi durumu (3), son iki yılda ortaklarına eğitici ve öğretici hizmette bulunması (3), tarımsal örgütün vadesi geçmiş vergi ve sosyal güvenlik prim borcu bulunmaması (3), tarımsal örgütün son üç mali yıl bilançosunda müspet gelir-gider farkı durumu (3), son iki mali yılda ortak/üyelerine yönelik dayanışma amaçlı yardım faaliyetinde bulunması (3), son üç yılda basılı ve görsel yayın yapması (dergi/gazete/dijital ve benzeri) (3), son üç yılda tarımsal amaçlı fuarlara katılmış ve stant açmış olması (2) ve son beş mali yıl içerisinde yapılması gereken olağan genel kurul toplantılarını yapması (2).


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA