Anamur muzu için 7 ayda 34 kez fiyat yenilemesi önerildi!


 

Türkiye’nin yerli muz üretim üssü Mersin’in Anamur’da üreticilere 7 ayda 34 kez fiyat yenilemesi önerildi! Ancak üretici bu rakamın da maliyeti kurtarmamasından dertli.

HEDİYE EROĞLU

 

Türkiye'nin muz ihtiyacının yarısından fazlasının üretildiği Mersin'de yoğun hasat dönemi devam ederken üretici oynak fiyattan dertli!

Yılbaşında hasat dönemi başlarken, bahçede 16-18 TL'den hasat edilen muzun markette 30 TL civarında satıldı. Ancak muz için önerilen satış fiyatı Nisan’da 34 ve Mayıs’ta 32 TL iken, Haziran’da düşüşe geçti. Muzun kilosu Temmuz’da 25 TL’ye kadar düşerken Ağustos itibariyle fiyat tekrar 30 TL’ye yükseldi.

 

SON 7 AYDA 34 KEZ YENİLENDİ

Ancak üretici bu rakamın da maliyeti kurtarmamasından dertli. Anamur Muz ve Çilek Üreticileri Derneği üreticilere önerdiği fiyatları geride kalan 7 ayda 34 kez yenilendi. Dernek son olarak sosyal medyadan üreticilere yönelik yaptığı duyuruda “Şu anda birçok komisyoncu 30 TL civarında muz kesimi için müstahsillerini ve piyasadaki üreticileri aramaktadırlar. Bu dönemde piyasanın önünün açık olduğu zaman diliminde piyasanın önünde engel olmanın hiçbir mantığı yoktur. Bundan dolayı Anamur Muz ve Çilek Üreticileri Derneği olarak muz piyasa fiyatının 30 TL olarak tavsiye ediyoruz” dedi.

 

ÜRETİCİ MENNUN DEĞİL

Yaklaşık 1 milyon ton yerli muz üretiminin yüzde 60’ını tek başına gerçekleştiren Mersin’in Anamur ilçesindeki çiftçiler ise bu fiyat önermelerinin gerçek piyasa değerini yansıtmamasından şikayetçi. Önerilen fiyatların maliyetlerini karşılamamasından dert yanan muz üreticisi fiyatların arttırılmasını istiyor.

 

ANAMUR VE MANAVGAT, ALANYA'YI SOLLADI

TÜİK’ten alınan bilgilere göre yaklaşık 20 yıl önce 22 bin ton muz üretilirken bu rakamlar 2024 yılında yüzde 600 artış göstererek 140 bin ton olarak kayıtlara geçti. Muz üretiminde Anamur 250 bin ton ile birinci sırada, Manavgat 164 bin ton ile ikinci sırada, Alanya ise 139 bin ton üretim ile üçüncü sıraya yerleşti. TÜİK verilerine göre Alanya, muz üretiminde üçüncü sırada. Alanya'da 2004 yılında 22 bin ton muz hasat edilirken, 2024 yılında bu rakam 139 bin tona yükseldi.

2004-2024 yılları arasındaki muz üretim alanı ve verileri incelendiğinde, bölgedeki tarımsal gelişmeler ve üretim artışları dikkatlerden kaçmadı.

 

YEŞİL HASAT EDİLİYOR, İŞLENİP SARARTMAYA BIRAKILIYOR

Mersin’de hasat dönemi ile birlikte başta Anamur, Bozyazı ve Erdemli olmak üzere birçok ilçede bulunan seralarda olgunlaşan muzların hevenkleri kesilerek sarartma tesisine götürülüyor. Burada çiçek kısımları temizlenip, yıkama havuzundan geçirilen ürünler kasalara yerleştirilip sarartma depolarına alınıyor. Yaklaşık bir hafta sonra talebe göre pazara gönderilen olgunlaşmış muzlar tüketiciyle buluşuyor.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA