BURCU KAYA
Tarım ve Orman Bakanlığınca hazırlanan "Çiftçi Kayıt Sistemi Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik", Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Buna göre, 2025 üretim yılı Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) başvuruları 1 Eylül'de başlarken, 31 Aralık'ta sona erecek.
Son başvuru tarihi olan 31 Aralık'tan sonra edinilen veya kiralanan tarım arazileri için başvuru tarihi üretim yılının 30 Haziran'ı olarak belirlendi. Çiftçilerin şubat ayı içindeki ÇKS'ye kayıtlı tarım arazilerindeki üretim bilgilerinin güncellenme başvuruları ise 15 Mart-15 Nisan tarihlerinde yapılacak.
Ayrıca taahhütnameye konu arazilere ilişkin mart ayındaki ÇKS kayıtları için askı süresi, 15-30 Temmuz tarihlerinde olacak şekilde değiştirildi.
"Kuru" olarak beyan edilen arazinin "sulu" olarak değiştirilmesi veya kaydedilmesi halinde resmi belge talep edilecek. Belgenin temin edilememesi durumunda tespit komisyonu marifetiyle değişiklik yapılabilecek.
ÇKS'ye veri girişi ve dosya kabulü yapmak üzere yapılacak işbirliği protokolü kapsamında, süresi uygulanacak iller ile görev ve sorumlulukları Bakanlıkça belirlenmek üzere, Bakanlıkça yetkilendirilen Türkiye Ziraat Odaları Birliği ve ziraat odaları hizmetlerinden yararlanılabilecek.
“BAŞVURU DOSYALARI ARTIK MUHTARLIKLARA GÖNDERİLMEMEKTE”
Mersin Silifke Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Gezer, üreticilere başvuru çağrısı yaptı. Gezer, “ÇKS güncelleme işlemleri 1 Eylül de başlamış olup 31 Aralık 2024 tarihine kadar devam edecektir. Başvuru dosyaları artık muhtarlıklara gönderilmemektedir. Dosyalarınızı odamızdan temin edebilirsiniz.
E-devlet üzerinden ÇKS güncelleme yapmak isteyen üyelerimize yardım edilmektedir (şifresi olmayan üyelerimiz PTT’den şifrelerini alarak gelmeli)
E-devlet üzerinden güncellemesini yapan üyelerimiz oda güncellemelerini de 31 Aralık 2024 tarihine kadar yapmak zorundadır. Mağduriyet yaşamamanız için güncelleme işlemlerinizi son güne bırakmayınız” dedi.
ÇKS KAYDI YAPTIRACAK ÇİFTÇİLERİN DİKKATİNE
Mülkiyeti gerçek ve tüzel kişilere ait ve üst üste iki yıl süreyle işlenmeyen tarım arazileri, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından tarımsal amaçlı sezonluk olarak kiraya verileceğine dair yönetmelik yürürlüğe girmişti.
Yönetmelik, mülkiyeti gerçek ve tüzel kişilere ait ve üst üste iki yıl süreyle işlenmeyen tarım arazilerinin, Bakanlıkça tarımsal amaçlı sezonluk olarak kiraya verilmesine ilişkin iş ve işlemleri kapsıyor.
Üst üste iki yıl süreyle işlenmeyen tarım arazileri, arazinin vasfının değiştirilmemesi ve kiralayan tarafından tarımsal üretimde kullanılması şartıyla Bakanlıkça sezonluk olarak kiraya verilecek.
Kiraya verilecek arazilerin tespiti amacıyla il veya ilçe müdürlüğü bünyesinde Arazi Tespit Komisyonu oluşturulacak. Arazi Tespit Komisyonu il müdürlüğünde il müdür yardımcısı veya şube müdürü, ilçe müdürlüğünde ilçe müdürü başkanlığında toplanacak. Komisyon, başkan dahil toplam beş asil iki yedek üyeden oluşacak.