Akdenizli ihracatçılar Venezuela’da | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Akdenizli ihracatçılar Venezuela’da


 

Genel sekreterliği Mersin’de bulunan Akdeniz İhracatçı Birlikleri’nin (AKİB), Türkiye’nin Güney Amerika’ya açılan kapısı olarak gördüğü Venezuela’da 2’incisini düzenlediği Türk İhraç Ürünleri Fuarı’nın açılışını Venezuela Devlet Başkanı Nikolas Maduro yaptı.

Haber Merkezi

 

Ticaret Bakanlığı’nın desteği, Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) koordinasyonunda başkent Karakas’ta gerçekleştirilen Venezuela Türk İhraç Ürünleri Fuarı’nda tarım makineleri, gıda, temizlik malzemeleri, hijyenik ürünler, kişisel bakım ürünleri, tekstil, hazır giyim, kozmetik, mutfak malzemeleri, elektrikli ev aletleri, kimyevi maddeler, demir-demir dışı metaller, mobilya, kâğıt ve orman ürünleri başta olmak üzere tüm sektörlerin ürün ve hizmetleri tanıtıldı.

 

40 AŞKIN TÜRK FİRMASI ÜRÜNLERİNİ BAŞKENT KARAKAS’TA SERGİLİYOR

40’ı aşkın firmanın katılımıyla gerçekleştirilen 2. Venezuela Türk İhraç Ürünleri Fuarı’nın açılış seremonisine Venezuela Devlet Başkanı Nikolas Maduro, Venezuela tarım, ticaret, turizm, balıkçılık, gıda ve ekonomi bakanlıkları, dış ticaret ajansı,  Venezuela Uluslararası Üretim Yatırımı Merkezi Başkanı Alex Saab Moran, La Guaira Eyalet Valisi Jose Antonio Teran, Türkiye’nin Karakas Büyükelçisi Aydan Karamanoğlu, Akdeniz Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği (ASHİB) Başkan Yardımcısı Ali Can Yamanyılmaz, AKİB Genel Sekreteri Mehmet Ali Erkan ve Venezuala iş dünyası temsilcileri ile davetliler katıldı.

Simon Bolivar Kongre Merkezi’ndeki fuarın açılış töreninde konuşan Venezuela Devlet Başkanı Nikolas Maduro, Türkiye’nin önemli temsilcilerini ülkesinde misafir etmekten büyük memnuniyet duyduğunu söyledi. Maduro, “Gerçekten harika, Türkiye'den gelen ürünler büyük bir kaliteye sahip ve Venezuela’dan Türkiye’ye gönderilen ürünler de gönderilmeye başlandı.” dedi.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yakın zamanda görüştüğünü kaydeden Maduro, “Cumhurbaşkanı Erdoğan çok mutluydu, her zaman Venezuela’yı destekliyor ve ortak ekonomik başarılarımızı yakından takip ediyor” diye konuştu.

 

“EKONOMİ TEMELİNDE DENGELİ BİR TİCARETİN ARTIŞINI BAŞARMAYA BAŞLADIK”

Türkiye ve Venezuela arasındaki ilişkilerin sağlam temeller üzerinde yükselmeye devam ettiğini, ortak çalışmalarla iki ülkede de ekonomik refahın artırılması ve karşılıklı kazanç temelinde önemli gelişim yaşandığını dile getiren Maduro, “Bu yıl ekonomi temelinde dengeli bir ticaretin artışını başarmaya başladık. 2024 yılında iki ülke arasındaki dış ticarette 800 milyon dolar rakamını aşmayı hedefliyoruz. Şu an ithalat ve ihracat yarı yarıya ve ülkelerin ekonomik ve ticari ilişkilerinin böyle devam etmesi gerekiyor.” dedi.

 

“TÜRKİYE, 21’İNCİ YÜZYILIN YENİ YÜKSELEN GÜÇLERİNDEN BİRİ OLARAK ÖNE ÇIKIYOR”

Mevkidaşı Erdoğan’ın iki ülke arasında dengeli ticaretin artırılması gerektiği konusunda ısrarcı olduğunu belirten Maduro, Venezuela'nın ekonomik, sosyal, siyasi ve kültürel açıdan bir güç haline gelme yolunda ilerlediğini söyledi. Venezuela Devlet Başkanı Maduro “Türkiye, 21’inci yüzyılın yeni yükselen güçlerinden biri olarak öne çıkıyor ve Başkan Erdoğan’ın da dediği gibi, halkların barışçıl gelişimi için küresel bir alternatif olan BRICS’e katılacaktır.” diye vurguladı.

 

“2025’TE HEM TÜRKİYE’DE HEM DE VENEZUELA’DA FUARLAR DÜZENLEYECEĞİZ”

Maduro, Türkiye’nin bu hamlelerinin Venezuela için yatırımlar, ticaret hacmi, ortak ekonomik gelişme için de önemli olduğunu belirtti. Venezuela ile Türkiye arasındaki ilişkinin siyasi, diplomatik ve kültürel açıdan rol model olduğunun altını çizen Maduro, “2025’in ilk yarısında Türkiye’de, yılın ikinci yarısında Venezuela’da fuarlar düzenleyerek iki ülke arasındaki kardeşliği pekiştireceğiz.” ifadelerini kullandı.

 

“FUAR SAHİP OLDUĞUMUZ MÜKEMMEL EKONOMİK İLİŞKİLERİN BİR GÖSTERGESİDİR”

Türkiye’nin Karakas Büyükelçisi Aydan Karamanoğlu ise konuşmasında 26-28 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirilecek Venezuela Türk İhraç Ürünleri Fuarı’nda 40’ın üzerinde Türk şirketin ürünlerini sergileyeceğini, Venezuelalı iş insanlarında ticaret köprülerini güçlendireceğini söyledi. Venezuela'nın Latin Amerika'da Türkiye’nin en önemli ekonomik ortaklarından biri haline geldiğini vurgulayan Büyükelçi Karamanoğlu, “Bu fuar, iki ülkenin devlet başkanlarının liderliği altında, sahip olduğumuz mükemmel ekonomik ilişkilerin bir göstergesidir.” dedi.

Venezuela dans grubunun gösterileriyle renklenen açılış töreninde, ASHİB Başkan Yardımcısı Ali Can Yamanyılmaz, Venezuela Devlet Başkanı Maduro’ya fuar anısına hediye takdim etti.

 

SANAYİ SEKTÖRÜNDE POTANSİYEL İHRACAT HACMİ 2,2 MİLYAR DOLAR

Ticaret Bakanlığı’nın Venezuela pazarındaki potansiyel ürün matrisi tablosuna göre sanayi sektöründe 2,2 milyar dolar hacim bulunuyor. İhracat potansiyeli en yüksek sektörlerin başında 463,5 milyon dolar hacimle telefon, ses ve görüntü cihazları geliyor. Bunu 148,3 milyon dolar değer ile dış tabanı ve yüzü kauçuk veya maddeden olan ayakkabılar takip ediyor. Diğer ihracat potansiyeli bulunan sektörler ise şöyle: Pompa ve kompresörler 149 milyon dolar, klima cihazları (motorlu bir vantilatör ile nem ve ısıyı değiştirmeye mahsus tertibatı olanlar) 145,9 milyon dolar, elektrikli makina ve cihazlar 109,3 milyon dolar, buzdolapları, dondurucular ve diğer soğutucu ve dondurucu cihazlar ve ısı pompaları 103,5 milyon dolar, otomatik bilgi işlem makineleri, bunlara ait birimler; manyetik veya optik okuyucular, verileri koda dönüştüren ve işleyen makineler 96,6 milyon dolar, kadınlar ve kız çocuk için takım elbise, takım, ceket ve blazer 87,2 milyon dolar, hijyenik havlular ve tamponlar, bebek bezleri ve benzeri hijyenik eşya 79,7 milyon dolar.

 

TARIM VE GIDA ÜRÜNLERİ İHRACAT POTANSİYELİ 1,2 MİLYAR DOLAR

Venezuela pazarında toplam 1,2 milyar dolar hacmi bulunan potansiyel tarım ve gıda ürünleri tablosunda ise ilk sırada 325,5 milyon dolar hacimle soya fasulyesi yağı üretiminden arta kalan küspe ve katı atıklar bulunuyor. Bunu 160,7 milyon dolar hacimle kamış/pancar şekeri ve kimyaca saf sakkaroz (katı halde) takip ediyor. Bu ürünlerin ardından 112,3 milyon dolar değer ile tarifenin başka yerinde yer almayan gıda müstahzarları, 102 milyon dolar değer ile buğday unu, 96,4 milyon dolar değer ile makarnalar ve kuskus, 77,2 milyon dolar değer ile kakao içermeyen şeker mamulleri (beyaz çikolata dahil), 71 milyon dolar değer ile tatlı bisküviler ve gofretler, 53,7 milyon dolar değer ile soya fasulyesi, 45,2 milyon dolar değer ile etil alkol, 39,2 milyon dolar değer ile hayvan gıdası olarak kullanılan müstahzarlar, 33,4 milyon dolar diğer ile konserve edilmiş balıklar ve yumuşakçalar, 28,8 milyon dolar değer ile çikolata ve kakao içeren diğer gıda müstahzarları, 26,4 milyon dolar değer ile süt ve krema, 20,1 milyon dolar değer ile konserve bezelye, 17,5 milyon dolar değer ile elma, armut ve ayva yer alıyor.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA