Mersin, Türk Devletleriyle güç birliği hedefinde | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Mersin, Türk Devletleriyle güç birliği hedefinde


 

Mersin’de, 8 Türk devletinin ekonomik gücü ve ‘Türk Ticaret Fuarı’nın Getireceği Fırsatlar’ konulu bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

Haber Merkezi

 

Rok Expo organizasyonunda Türk Devletleri Teşkilatı ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) işbirliğinde 8 Türk devletinin ekonomik gücü ve ‘Türk Ticaret Fuarı’nın Getireceği Fırsatlar’ konulu bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) ev sahipliğindeki toplantıya MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır ve Yönetim Kurulu Üyelerinin yanı sıra Mersin Vali Yardımcısı Ahmet Gazi Kaya, KKTC Mersin Başkonsolosu Özgür Ezel, Ak Parti Ekonomi İşleri Başkan Yardımcısı ve Afyon Milletvekili Zekeriya Aslan, Türk Ticaret Fuarı Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölge Başkanı Muhammed Arif Çetin, Türk Ticaret Fuarı Organizatörü Aygün Aliyeva ile davetliler katıldı.

 

“HEDEF ORTAK MARKA OLUŞTURABİLMEK”

Ticaret Bakanlığı himayesinde 7-9 Kasım’da İstanbul Fuar Merkezi’nde düzenlenecek organizasyonda Türk devletlerindeki yatırım fırsatları, sorunlar ve çözümlerinin konuşulacağı konferanslar, forumlar B2B görüşmeleri ve Franchise toplantıları düzenlenecek.

Organizasyonun detayları hakkında bilgi veren Aygün Aliyeva ve Muhammed Arif Çetin, ardından merak edilen soruları yanıtladı. Türk devletlerinde faaliyet gösteren iş insanlarının birbiriyle tanışıp ticari işbirliklerini artırmaları hedefiyle çalıştıklarını vurgulayan Aliyeva, “Ana amacımız bu firmaların birlikte hareket edip ortak markalar oluşturmasını sağlamak” dedi. Türkiye’nin ihtiyaç duyduğu doğal kaynakların Türk Devletlerinde bulunduğunu, Türk Devletlerinin ihtiyacı olan gelişmiş imalat sanayine ise Türk firmaların sahip olduğunu kaydeden Çetin ise böylesi fuarlar aracılığıyla güç birliğine gidilebileceğini vurguladı. Yeni enerji hatları ve ulaşım kanallarıyla Türk Coğrafyasının stratejik gücünün her geçen gün arttığına da dikkat çeken Çetin, birlikte kalkınma ve dünyayla entegrasyonu birlikte sağlamayı öncelediklerini söyledi.

Türk Devletlerindeki yapılanmaları hakkında bilgi paylaşan MÜSİAD Mersin Şube Başkanı Sait Kayan yürüttükleri faaliyetleri aktarırken Afyon Milletvekili Zekeriya Aslan yapılan çalışmalarla yeni bir Türk gücü oluştuğunu ifade edip, “Hepimiz takip ediyoruz. Dünyada artık bazı oluşumların köhneleştiği bir dönemdeyiz. Yeni oluşumlar şart. Türk dünyasıyla birlikte bir devlet, bir millet olacağımızı düşünüyorum. Bu noktada Türklerin birleşmesi yolunda atılan her adımı destekliyoruz” dedi. KKTC Başkonsolosu Özgür Ezel de Türk devletleri coğrafyasında güçlü bir işbirliği zemini bulunduğuna işaret ettiği konuşmasında KKTC’nin bu birlikteliğe katacağı güce işaret etti.

 

“ARAMIZDAKİ TİCARETİ KOLAYLAŞTIRMALIYIZ”

Toplantıda söz alan MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır Mersin iş dünyası olarak her türlü dayanışma ve işbirliğine hazır olduklarını söyledi. “Önce aramızdaki ticareti kolaylaştırmalı, daha sonra da tüm dünya pazarlarında birbirimizin köprüsü olmalıyız” diyen Çakır, başka pazarlarda birlikte hareket edilmesi gerektiğini vurguladı.  Çakır sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ortak hareket etmeliyiz. Birbirimizin deneyimlerini paylaşmalı, birbirimizi tamamlayan bir üretim sistemine geçmeli, ortak sanayi ve teknoloji bölgeleri planlamalıyız. Sadece ham madde zengini olmak zenginleşmeye yetmez. Bunları; üretime, ticarete, markalar yaratmaya, girişimciliğe entegre etmeliyiz. Her Türk devletlerinin farklı farklı ekonomik zenginlikleri var. Büyük bir nüfus var. Tüm Türk devletlerinin ortak bir alfabeye geçmesi, artık Türk dünyasının hayal ettiğimiz o büyük Türk Dünyası Birliği’ne doğru gittiğinin en büyük işaretidir. Avrupa Birliğinin başarı hikayesini; siyasi, kültürel ve ekonomik bir Türk Devletleri Birliği kurmak adına bir örnek olarak kullanmalıyız. İşte Mersin Ticaret ve Sanayi Odası olarak görevimiz, Mersin’i bu büyük birliğin en etkin kentlerinden biri yapmak ve Mersin olarak bu birliğe en büyük desteği veren kent olmaktır.”


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA