Sağlık çalışanları: ‘Bu duruma seyirci kalmayın!’ | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Sağlık çalışanları: ‘Bu duruma seyirci kalmayın!’


 

Türkiye genelinde olduğu gibi Mersin’de de 30 haftadır vergide adalet isteyen sağlık çalışanları bu defa TBMM’nin açılışı nedeniyle milletvekillerine seslenerek; “Destek bekliyoruz. Bu duruma seyirci kalmayın” çağrısı yaptı.

YUSUFCAN GÜDÜK

 

Mersin’de sağlık emekçileri, Vergide Adalet Eylemleri’nin 30’uncu haftasında bir kez daha iktidara seslendi. Tarsus Devlet Hastanesi acil girişi önünde basın açıklaması yapan sağlık emekçileri bu defa milletvekillerine seslenerek; “Sağlık çalışanlarının aylardır dile getirdiği vergide adalet talebi için destek bekliyoruz” çağrısı yaptı.

Mersin Tabip Odası, Birlik ve Dayanışma Sendikası, Dev Sağlık-İş, Genel Sağlık İş Sendikası, Hekim Birliği Sendikası, Mersin Aile Hekimleri Derneği, Mersin Aile Sağlığı Çalışanları Derneği, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) ve Tabip Sen’in katılım sağladığı açıklamayı Hekim Birliği Sendikası Tarsus Devlet Hastanesi Temsilcisi Uzm. Dr. Elvan Endoğru Rişvanoğlu okudu.

 

“TBMM YENİ YASAMA YILINDA VERGİDE ADALETİ SAĞLAMALI”

Sağlık çalışanlarının, 30 haftadır çalıştıkları sağlık merkezleri önlerinde vergide adalet istemeye devam ettiğini söyleyen Rişvanoğlu, “TBMM’nin yeni yasama dönemine başlamasıyla birlikte, milletvekillerinden gelirde ve vergide adalet için çaba göstermesini ve yasal düzenlemeler yaparak çalışanların vergi oranlarının düşürülmesini bekliyoruz.

Yoksulluk giderilmeden toplum sağlıklı olmaz. Yoksulluğa karşı mücadele mesleki sorumluluğumuzdur.

 

“KAMUDA İSRAF SÜRÜYOR, ÇALIŞANLAR FAKİRLEŞİYOR”

Beslenme, barınma, çevre gibi haklarının yanı sıra, ruhsal ve sosyal ihtiyaçlarını yeterince karşılayamayan milyonlarca insanın sağlığını koruması, hastalıklarının sağaltılması ve sağlıklı yaşam sürmesinin derin yoksulluk koşulları altında zor olduğunu aylardır söylüyoruz. Toplumun sağlığı için çaba sarf ederken; her gün şahit olduğumuz derin yoksulluğa karşı sözümüzü söylemeye, üzerimize düşen sorumluluğu yerine getirmeye, vergide ve gelirde adalet mücadelesine devam ediyoruz.

Şehir hastanelerini yapan şirketlere haksız adaletsiz ödemler, yüksek faiz ve kamuda israf sürüyor; çalışanlar fakirleşiyor” dedi.

 

SAYIŞTAY SAĞLIKTAKİ RANTI GÖZLER ÖNÜNE SERDİ

Sayıştay’ın 2023 yılına ait Sağlık Bakanlığı denetim raporuna da dikkat çeken Uzm. Dr. Elvan Endoğru Rişvanoğlu, şehir hastanelerini yapan şirketlerin kira bedellerinin dövize çevrildiğini anımsattı. Şirketlere tamamlamadığı inşaat alanları ya da sunmadığı hizmetlere rağmen kira ve hizmet bedelleri ödendiğini vurgulayan Rişvanoğlu, “Sayıştay’ın 27 maddede belirttiği usulsüzlüklere, halktan toplanan vergilerle şehir hastanelerini yapan şirketlere usulsüz ödenen paralara, KDV muafiyetlerine ve verilen imtiyazlara, elektrik ve doğalgaz ödemlerine, yemek masraflarına itiraz ediyoruz.

Sermayeden muafiyet, teşvik, af adı altında yapılan düzenlemelerle kazancı oranında vergi alınmamasına, ağırlıklı olarak çalışanlardan doğrudan veya dolaylı vergilerle elde edilen gelirlerin yurtdışı ve yurtiçi rantiye kesimine yüksek faiz verilerek veya kamuda israf edilerek harcanmasına itiraz ediyoruz.

 

“YENİ VERGİ PAKETLERİ GÜNDEME GELECEK, ÇALIŞANLARIN YOKSULLUĞU DAHA DA ARTACAK”

Türkiye Bankalar Birliği verilerine göre; çalışanların temel ihtiyaçlarını karşılamak için bankalardaki kredili mevduat hesaplarından (KMH) çektikleri nakit para son bir yılda yüzde 142,3 artarak 130 milyar TL’den 315 milyar TL’ye ulaştı. Borçlarını ödeyemedikleri için bankaların takibine düşen KMH borcu, %175 oranında artarak 2,8 milyar TL’den 7,7 milyar TL’ye çıktı.

Her geçen gün azalan gelirine karşılık yüksek vergiler ödeyen halk, artan pahalılık ve derinleşen yoksulluk karşısında çareler bulmakta zorlanıyor.

Çalışanın gelirini azaltıp vergisini artıran Orta Vadeli Program (OVP) geri çekilsin! 

Vergi uzmanı Ozan Bingöl’ün OVP verilerinden yaptığı hesaplamaya göre; hükümetin döviz kuru öngörüleriyle 2027 yılında vatandaşın ödeyeceği vergilerin, gelirinden daha çok artacak olması endişelerimizi de, mücadelemizi de haklı kılıyor.

İlgili bakanlarının yaptığı açıklamalara göre; TBMM’nin açılmasıyla birlikte yeni vergi paketleri gündeme gelecek, çalışanların yoksulluğu daha da artacak.

 

“BU DURUMA SEYİRCİ KALMAYIN!”

TBMM’de bulunan 15 partinin 593 milletvekiline sesleniyoruz: Bu duruma seyirci kalmayın! Halkın dayanacak hali kalmadı. Bu yoksulluğun toplumumuzda yaratacağı sağlıksızlıktan hepimiz sorumluyuz. Çabalarınızı ve desteğinizi bekliyoruz.

Talebimizi 30. haftada yineliyoruz:

%35 vergi kesintisini kabul etmiyoruz. Adaletsiz vergi uygulamasına karşı her ay sabit kalmak koşuluyla en fazla %15 vergi kesintisi talebimizi yineliyoruz.

Aile hekimliği çalışanları ve tüm sağlık çalışanları olarak 30 haftadır sürdürdüğümüz “Vergide Adalet İstiyoruz” eylemlerimizi, her çarşamba olduğu gibi, taleplerimiz karşılanana dek sürdüreceğiz.

Toplumun sağlık hakkı ve sağlık çalışanlarının hakları için mücadelemiz devam edecek. Bu mücadeleye destek çağrımızı toplumun her kesimine yapıyoruz."dedi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA