‘Balık çiftlikleri, doğa ve turizme zarar verir’ | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

‘Balık çiftlikleri, doğa ve turizme zarar verir’


 

Turizme zarar verdiği için Balıkesir’den kovulan balık çiftliklerinin Mersin kıyılarını ele geçirme çalışmalarına Kent Konseyi’nden de tepki geldi. Konsey Başkanı Alper Girgeç, çiftliklerin ileride önlenmesi mümkün olmayan sorunlara neden olacağını söyleyerek, karşı olduklarını söyledi.

YUSUFCAN GÜDÜK

 

Balık çiftliklerinin kıyılarını ele geçirmeye çalıştığı Mersin’de tepkiler dinmek sürüyor. Turizme zarar verdiği için Balıkesir’den kovulan balık çiftliklerinin Mersin kıyılarını ele geçirme çalışmalarına bir tepki de Kent Konseyi’nden tepki geldi.

Konsey binasında konuyla ilgili bir basın açıklaması yapan Konsey Başkanı Alper Girgeç, uzun zamandır kent kamuoyunun gündeminde olan, kenti ve geleceği yakından ilgilendiren Agromey Gıda ve Yem San. Tic. A.Ş. tarafından Mersin’in, Aydıncık İlçesinde yapımı planlanan balık çiftlikleri yatırım konusuna dikkat çekti.

 

BALIKESİR’DEN TURİZM İÇİN KURULAN ŞİRKET MERSİN’DE

Firmanın onaylanan ÇED raporunda; Balıkesir ili, Edremit Körfezindeki projelerin taşınma sebebinin, Balıkesir Valiliği İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'nce; turizm öncelikleri göz önüne alınması sebebiyle olduğuna dikkat çeken Girgeç, “Edremit Körfezi sınırlarında ağ kafeslerde balık yetiştiriciliği yapılması bakanlık politikaları arasında yer almamakta. Valilik de bunu gerekçe göstermiş ve yine aynı ÇED Raporunda 'turizm potansiyeli içermeyen' Mersin iline ilgili yatırımın yer değişikliği yapılması kararı alınmış olup ÇED olumlu kararı yayınlanmıştır.

 

MERSİN TURİZM KENTİDİR

Neticede Mersin'in payına 2. Turizm dalgasının merkezi olmak yerine, balık çiftliklerinin yeni adresi olma bahtsızlığı düşmüştür. Muğla ve Balıkesir'in kararlı tavrı karşısında, tüm balık çiftlikleri soluğu Mersin'de almışlardır. Bakanlığın Mersin'in turizm potansiyeli içermediğine dair görüşünün aksine kurulması planlanan balık çiftliklerinin yer aldığı bölgelerde plan kapsamında belirlenen 6 adet turizm merkezi bulunmakta olup Mersin'in bir turizm kenti olduğunu da ortaya koymaktadır.

 

MERSİN DOĞAL YAŞAM ZENGİNİ

Mersin-Adana 1/100 bin ölçekli Çevre Düzeni Plan raporunda, ‘planlama bölgesi doğal yaşam alanları bakımından zengin bir bölgedir. Uluslararası kuruluşların önderliğinde (conservation international, birdlife ve planlife), bilimsel kıstaslara göre belirlenmiş, uluslararası öneme sahip ‘önemli doğa alanları’ da bulunmaktadır. Bu alanlar, canlı türlerinin sağlıklı topluluklar oluşturmaları ve yaşam döngülerini devam ettirmeleri için gerekli tüm coğrafyaların, doğal özelliklerinin bozulmadan saklanması ilkesi doğrultusunda, doğadaki canlı türlerinin nesillerini önem taşıyan, korunması gerekli sürdürebilmeleri için özel coğrafyalardır. Bu kavramla, canlı türleri ve doğal kaynaklarla birlikte yeryüzünün en özel doğal alanlarının korunması amaçlamaktadır’ denilmektedir” dedi.

 

BALIK ÇİFTLİĞİ KURULMAK İSTENEN BÖLGE, AKDENİZ FOKLARI”NIN YAŞAM ALANI

1/100 bin ölçekli Çevre Düzeni Planında; Su ürünleri yetiştiriciliği için potansiyel alanlar olarak belirlenen 4 ana bölge ve 5 kısımdan oluşan alanda, balık çiftlikleri yapılmak istendiğini anımsatan Alper Girgeç, bu alanların bulunduğu bölgede "Avrupa'nın yaban hayati ve yaşama ortamlarını koruma sözleşmesi nesli tehlikede olan deniz (Bern sözleşmesi)" çerçevesinde kaplumbağalarının üreme alanları ile nesli hızla tükenmekte olan ve dünya koruma birliği (iucn) tarafından nesli tehlikede olan türler listesine dâhil edilen “Akdeniz Fokları”nın yaşam alanlarının da bulunduğu önemli doğal yaşam alanları bulunduğunu hatırlattı.

Bölgede kültür balıkçılığının faaliyete geçmesinin, uluslar sözleşmelerle koruma altına alınmış Akdeniz fokları üreme ve yaşam alanlarını olumsuz etkiyeceğinin altını çizen Girgeç, bu girişimlerin yeni bulunan antik tersane kalıntılarına, önemli sit alanlarına ve yakın gelecekteki turizm potansiyeline zarar vermesinin de muhtemel olduğunu vurguladı.

 

“KENT DÜZLEMİNDE BU YATIRIMLAR KABUL GÖRMEDİ”

Başkan Girgeç, “Bu nedenle kentin anayasasını oluşturan Çevre Düzeni Planında uluslararası sözleşmelerle koruma altına alınmış Akdeniz Fokları yaşam alanları olan "önemli doğa alanları" ve "önemli yaşam alanları" olarak gösterilen bölgelerde, ayrıca turizm bölgelerine yakın olmasından dolayı kafeslerde su ürünleri yetiştiriciliği yapılması çevre üzeni plan hükümlerine ve planın ruhuna uygun olmayıp kent düzleminde de bu yatırımlar kabul görmemiştir.

 

“BALIK ÇİFTLİKLERİNİN ÇEVREYE VE DOĞAL ORTAMLARIMIZA ETKİSİNİ İYİ DEĞERLENDİRMELİYİZ”

Kent Konseyi olarak, bir bütün olarak ifade etmemiz gerekirse; Her geçen gün balığa talebin artması ile doğru orantılı olarak balık çiftlikleri artmakta ve söz konusu çiftliklerin üretim kapasiteleri genişlemektedir. Ancak ülkelerin sınırları belli ve denizlerin taşıma kapasitesi sınırlı iken sürekli artan balık çiftliklerinin çevreye ve doğal ortamlarımıza etkisinin ne olduğu, bu çiftliklerin ülkeler açısından bir güvenlik problemi oluşturup oluşturmadığı ve tüm bunların teknik yönleriyle ekonomik, sosyal ve çevresel açısından değerlendirilmesi büyük önem arz etmektedir.

Yukarda açıklamış olduğumuz gerekçelerden dolayı balık çiftliklerinin Mersin sahillerinde kurulmasının uygun olmadığı düşüncesinde olduğumuzu, yapıldığı takdirde ileride önlenmesi mümkün olmayan sorunlara neden olacağını, bu şekilde kurulması planlanan balık çiftliklerine Mersin Kent Konseyi olarak karşı olduğumuzu belirtiyoruz” şeklinde konuştu.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA