Karşılıksız çeke hapis cezası dört gözle bekleniyor!


 

Yeni düzenlemeye göre ödenmeyen çek için 1 ile 6 ay arasında hapis cezası verilecek ve bu ceza ertelenmeyecek.

 Ticaret Borsası Başkanı Özdemir, uygulamanın bir an önce hayata geçmesini beklediklerini açıkladı. 

Haber Merkezi

Hükümet, çek işlemleriyle ilgili olarak piyasada oluşan güvensizlik nedeniyle harekete geçti. Yeni tedbirlere Başbakanlık koordinasyonunda son şekli verildi. Meclis tatile girmeden önce yasalaşacak yeni düzenlemeyle karşılıksız çek için tazyik hapsi getiriliyor.
Konu hakkında açıklamalarda bulunan Mersin Ticaret Borsası Başkanı Abdullah Özdemir, uygulamanın bir an önce hayata girmesini beklediklerini söyledi. Zira karşılıksız çek tutarının 2011 yılında 11,5 milyar liradan, hapis cezasının kaldırılması ile hızla yükselmeye başladığını söyleyen Özdemir. 2015 yılı sonunda ise 27, 3 milyar liraya ulaştığını kaydetti.  

BU SORUN HEPİMİZİ BAĞLIYOR!
Zannedildiği gibi bu durumun sadece çeki alan ve vereni ilgilendiren bir sorun olmadığını işaret eden Özdemir, “Alacağını tahsil edemeyen iyi niyetli firmalar da kendi borçlarını ödeme konusunda sorun yaşamaya başlamaktadır. Bu durum zincirleme bir reaksiyon olarak devam etmektedir. Piyasalardaki ödemeler kanalı bir noktada tıkandığında tüm sistemin çalışmasını olumsuz olarak etkilemektedir. Adeta insan bedenindeki damarların tıkanması gibi istenmeyen sonuçlar doğurmaktadır. Böyle bir sorunla karşılaşan firmalarımız yeni yatırım yapmaktan kaçınmakta, küçülmeye gitmekte, istihdamlarını daraltmak zorunda kalmaktadır. Ekonomimizin büyümesi negatif olarak etkilenmektedir.”

“SAHTE PARA BASMAK KADAR ÖNEMLİ BİR SUÇ”
Karşılıksız çeklerin sahte para basmak kadar önemli bir suç olduğunu vurgulayan Özdemir, “Karşılıksız çek sayısının artması ticaret hayatının olmazsa olmaz şartı olan güven unsurunu zedelemektedir. Ülkemizde vadeli çek uygulaması son derece yaygındır. Vadeli çek alan bir firma, karşı firmaya aslında kredi açmış olmaktadır. Vadeli satışlar sayesinde piyasalara canlılık gelmektedir. Karşılıksız çek nedeniyle, ekonomik hayatta güven unsurunun azalması ticari faaliyetler üzerinde sınırlayıcı etki yapmakta ve firmalarımıza ek maliyetler getirmektedir. Güven olmadan ticaretin canlanması ve ekonominin yüksek hızlı büyümesi mümkün değildir. Karşılıksız çek kesmek, bazılarının iddia ettikleri gibi basit bir ekonomik suç değildir. Anayasa Mahkemesinin 2002/195 Sayılı Kararı ile açıkça belirtildiği üzere bir kambiyo suçudur, yani karşılıksız para basmak veya sahte para kullanmak ile aynı kategoriye giren bir suçtur. Bundan dolayı da bu suça karşı her türlü caydırıcı yaptırımın uygulanması son derece yerinde olacaktır. Böylesine önemli bir suçun hak ettiği yaptırım ile cezalandırılmaması, son dört yılda yaşadığımız gibi, çok daha vahim sonuçlara yol açacaktır.” dedi.

MAĞDURİYET ARTTI
Karşılıksız çeklerle mağduriyetin arttığını yineleyen Özdemir, şöyle devam etti: “Bir tüccarın imzaladığı çeki ödememesinin bize göre 3 nedeni olabilir; Mücbir sebep olarak adlandıracağımız doğal afet, terör veya ekonomik kriz gibi bir olayla karşılaşmış olmasıdır. Böyle bir durumda genelde alacaklı taraf anlayış göstererek, borçluya gerekli kolaylıkları sağlamaktadır. Tüccar taşıyamayacağı kadar risk almış ve aşırı borçlanmıştır. Bu durum, Ticaret Kanunumuzdaki basiretli hareket etme ilkesinin çiğnenmesidir. Böylesine basiretsiz şekilde hareket eden bir tüccarın mağdur olduğundan bahsedilemez.

“SERT YAPTIRIMLARLA CEZALANDIRILMALILAR” 
Tüccar daha işin başında kötü niyetlidir. Borçlarını ödeme niyeti yoktur. Böyle bir kişinin en sert yaptırımlarla cezalandırılması gerektiği aşikardır. Mücbir sebep dışındaki durumlarda, verdiği çekler karşılıksız çıkan bir kişinin cezalandırılması halinde, mağdur olacağını iddia etmek doğru bir yaklaşım değildir. Çek ilişkisinde gerçek mağdur, mal veya hizmetini karşı tarafa teslim ettiği halde, alacağını tahsil edemeyen alacaklı taraftır. Bu nedenle, yeni yasal düzenleme yapma sürecinde bu tür yanıltıcı görüşlere itibar edilmeyeceğini umuyoruz. Bu arada yeni uygulanmaya başlanan karekodlu çek uygulaması, çekin güvenirliğini artıracaktır. Ancak, çekin karşılıksız çıkmasını engellemeye yetmeyeceğini düşünüyoruz. Piyasaların sağlıklı şekilde işlemesini aksatan, güven unsurunu zedeleyen ve Anayasa Mahkemesi’nce bir suç olarak görülen karşılıksız çek kesmeye karşı, gerekli sert yaptırımları içeren düzenlemelerin yapılması konusunda hükümetimizce yürütülen çalışmaların bir an önce sonuçlanmasını bekliyoruz.”


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA