HEDİYE EROĞLU
Yüzde 90’ı yabancılara ait Mersin Uluslar arası Liman İşletmeciliği AŞ’nin (MIP), liman genişletme çalışması nedeniyle denize 6 milyon ton asbest karıştığını açıklayan çevreciler yetkilileri göreve çağırdı.
PROJEYE 2018’DE START VERİLDİ
Özelleşme kapsamında Mersin Limanı’nın işletmesini 2007 yılında devralan yüzde 90’ı yabancılara ait Mersin Uluslar arası Liman İşletmeciliği AŞ (MIP), genişletme projesine 20 Haziran 2018’ de Mersin Çevre Müdürlüğüne yaptığı başvuruyla start verdi.
“Mersin Limanı Genişleme Projesi Faz-2 Rıhtım Yapımı ve Dip Taraması” başlıklı proje için 17 Nisan 2020’de ‘Çevresel Etki Değerlendirmesi Olumlu’ kararı verildi.
MIP DAVA SÜRECİNİ BEKLEMEDİ
Mersin’in siluetini katledecek ve kentin hafızası olan Atatürk Parkının doğu bölümünü denizden kopararak konteyner dağlarıyla donatacak projeyi engellemeye çalışan kent sakinleri ve çevreciler yasal yollara başvurdu. İdare Mahkemesi’nin ardından Danıştay’a giden daha sonra en üst merci olan Anayasa Mahkemesine taşınan dava ile ilgili TMMOB Mersin Koordinasyon Komitesi’nin, AYM’nin, ‘tüzel kişiliği olan TMMOB’nin bireysel başvuru yapamayacağı” yönündeki kararı ile yargı süreci tıkanırken MIP, 2020’ de ÇED kararı ile önünün açıldığı görüşüyle dava sonuçlarını beklemeden kazmayı vurmak için harekete geçti.
MERSİ ÇEVRE PLATFORMU MÜCADELEYİ SÜRDÜRÜYOR
Ancak ilk günden buyana projeye direnen Mersin Çevre Platformu, çeşitli etkinlikler ve kampanyalar ile projeye karşı kent kamuoyunu ve yetkilileri harekete geçirmeye çalışmaktan vazgeçmedi.
Geçtiğimiz günlerde Sözyüzü Derneği Sanat ve Edebiyat Derneği ile birlikte MIP şirketinin liman genişleme projesi ile çevreye zarar veren ve Atatürk Parkını ele geçirme çalışmalarına karşı, “Sözyüzü sahil etkinliği, bir nefes, bir söz” sloganıyla, sahilde buluşma etkinliği düzenleyen platform, son olarak sosyal platformlarda yaratıla kirliliğe dikkat çekti.
“HAREKETE GEÇ, MERSİN’DE AKDENİZ’E 6 MİLYON TON ASBESTİN DAHA FAZLASINI DÖKÜLMESİNİ ENGELLE”
Sosyal medya üzerinden, “Mersin’de liman inşaatı yüzünden denize 6 milyon ton asbest karıştı” ve “Harekete geç, Mersin’de Akdeniz’e 6 milyon ton asbestin daha fazlasını dökülmesini engelle” sloganları ile paylaşımlar yapılarak kamuoyunda farkındalık yaratmaya çalıştı. Mersinlilere projeye karşı direnme çağrısı yapılırken, yetkililerin de harekete geçilmesi istendi.
“HAREKETE GEÇMEYEN TÜM KURUM VE KURULUŞLARA DAVA AÇILACAK”
Mersin Çevre ve Doğa Derneği (MERÇED) Başkanı Sabahat Aslan, limanda yapılan çalışmaların yaratacağı çok büyük felaketi defalarca kamuoyuna bildirmelerine rağmen valilik ve diğer tüm kurumlar tarafından önlem alınmamasına tepki gösterdi. “Limandaki çalışmaları protesto etmek ve farkındayık yaratmak ve halkı bilgilendirmek amacıyla çabalıyoruz” diyen Aslan, “Ne yazık ki Atatürk Parkında liman genişletme çalışmaları nedeniyle denizin dibindeki asbest şuanda kazılar yeniden denize dökülüyor ve hepimiz zehirleniyoruz. Ama maalesef başta Mersin Valiliği olmak üzere tüm kurumlara yazı yazdık ama cevap alamadık. Savcılığa suç duyurusunda bulunduk ama savcılıkta bu işi sonuçlandırmadı. Buradan kamuoyuna tekrar taleplerimizi dile getiriyoruz. İnşaatın derhal durdurulması gerekiyor. Çünkü şuanda denizimiz asbest ve ağır metallerle zehirleniyor. Bu da ileride bizim hepimizin sağlığını çok ciddi bir şekilde olumsuz etkileyecek. Çünkü asbest başta kanser olmak üzere çok çeşitli hastalıklara neden oluyor. Denizin asbest ile kirletilmesi kabul edilemez. Dünyada artık asbest kesinlikle hem üretilmiyor hem de kullanımı yasak. Bu kadar zehirli bir maddenin denize karıştırılıyor olması, insanlık, kent suçudur. Biz bunun peşini bırakmayacağız. Önümüzdeki hafta içerisinde tüm kurumlara karşı dava açmaya hazırlanıyoruz. Herkesin, tüm kamuoyunun denizine, yaşam hakkına sahip çıkmasını talep ediyoruz” dedi.