‘Çukurova için tarımda yeni bir hikaye yazmalıyız’


 

Mersin Ekonomi Zirvesi hazırlıkları kapsamında yürütülen sektörel arama konferansları Tarım Arama Konferansıyla sona erdi. Toplantıda MTSO Başkanı Çakır “Çukurova bölgesi için tarımda yeni bir hikaye yazılmalıyız” mesajı verdi.

Haber Merkezi

 

Ticaret Bakanlığı himayesi Mersin Valiliği koordinasyonunda, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) ile Mersin Ekonomi Platformu (MEP) organizasyonunda, Mersin Ticaret Borsası, Mersin Deniz Ticaret Odası, Akdeniz İhracatçı Birlikleri ve Çukurova Kalkınma Ajansı işbirliğinde gerçekleşecek Mersin Ekonomi Zirvesi hazırlıkları kapsamında gerçekleştirilen Arama konferansları serisi ‘Tarım Arama Konferansı’yla son buldu. Mersin Girişim Limanı’nda gerçekleşen toplantıya MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır ve Komite Üyelerinin yanı sıra Mersin Vali Yardımcısı İrfan Demiröz, MEP adına Kemal Kaçmaz, Tarım ve Orman İl Müdürü Erdem Karadağ, Ticaret İl Müdürü Ferhat Sümer, Mersin Ticaret Borsası Başkanı Abdullah Özdemir, Çukurova Kalkınma Ajansı, Mersin Agropark gibi sektörel kurum ve kuruluşlarla sektör temsilcileri katıldı. Ankara’dan bakanlık yetkililerinin de katıldığı toplantıyı Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Prof. Dr. Okan Özkaya modere etti. Arama konferansında katılımcılarla geçmiş dönemlerde gerçekleştirilen tarım toplantılarında tespit edilen sorunlar maddeler halinde paylaşılıp öncelik sıralaması yapmaları, varsa yeni taleplerini iletmeleri istendi. Toplantıda kooperatifleşmenin öneminden iklim değişikliğinin getireceği sorunlara, tarımsal zararlılardan hal kanunundan beklentilere, yasa ve mevzuatlardan tarımsal uygulamalara kadar birçok konu ele alındı. Gençlerin tarımdan vazgeçmesi, örgütlenme eksikleri, pazarlama kanallarının geliştirilmesi, üretim süreçlerinin iyileştirilmesi gerekliliği, tarımsal sanayinin güçlendirilmesi, tarımsal Ar-Ge’nin geliştirilmesi de ele alınan konular arasında yer aldı. Belirlenen yeni öncelikler akademisyenler tarafından rapor haline getirilmesi sonrası Ticaret Bakanlığı aracılığıyla ilgili bakanlıklara iletilerek kısa orta ve uzun vadeli yol haritaları belirlenip önümüzdeki süreçte Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat’ın katılımıyla düzenlenecek Mersin Ekonomi Zirvesi’nde kamuoyu ile paylaşılacak.

 

“ÇUKUROVA BÖLGESİ İÇİN TARIMDA YENİ BİR HİKAYE YAZILMALIYIZ”

Toplantıda ilk olarak iklim değişikliğinin tarım üzerindeki etkilerine değinen MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır, “İklimin değişmesi sektörü derinden etkileyecek. Sadece su krizi değil yeni ürün desenlerini, yeni hastalıkları konuşacağız. Çözüm önerilerini bugünden değerlendirip alternatif ürün desenleri üzerine çalışmalıyız” dedi.

Tarım konusunda geçmişte de çokça toplantı düzenlendiğini benzer konuların konuşulduğunu hatırlatan Çakır, “Bu konferansların farkı ise artık konuştuklarımızı tek dile çevirip ortak sorunları ortak metinlerle Ankara’ya ulaştıracak olmamız. Burada alacağımız sorumluluklarla sorunların takibini kimin yapacağını, Ankara’da çözüm konusundaki muhatapların kimler olacağını belirleyecek olmamız. Bu çalışmalar milat olmalı” ifadelerini kullandı. Tarımla uğraşan kişilerin yaş ortalamasının 55 olduğunu, gençlerin tarıma özendirilmesi gerektiğini de kaydeden Çakır, tarımda yatay ve dikey örgütlenmelerin önemine değinip sorunların çözümü için birlikte hareket etmekten başka çare olmadığını söyledi. Çukurova Bölgesi için tarımda yeni bir hikaye yazılması gerektiğine işret eden Çakır, “Bunu da tek başımıza yapamayız. Akdeniz ülkelerini yanımıza alıp güç birliği yapmalıyız. Ortak planlamalar, ortak Ar-Ge çalışmalarıyla sektörü geleceğe hazırlamalıyız” dedi.

 

“TARIM VE GIDADA MERSİN’İ ÜRETİM ÜSSÜ YAPACAK MODEL GELİŞTİRMELİYİZ”

Mersin Ticaret Borsası Başkanı Abdullah Özdemir ise tarımsal sanayinin önemine dikkat çekti. Sorunların çözümü için tarımda Hollanda Modelini öneren Özdemir, “Mersin’i tarım ve gıdada üretim üssü yapacak bir model geliştirmeliyiz. Tarım sanayisinin geliştirilmesine, Ar-Ge çalışmalarına önem vermeliyiz” dedi.

Mersin’in tarımda çok şanslı bir il olduğunu birçok ürünün üretiminde bir numarada yer aldığını kaydeden Özdemir, ancak zaman zaman arz talep dengesindeki bozulmaların sektörü, üreticiyi olumsuz etkilediğini hatırlatıp doğru planlamaların önemine değindi.

 

MERSİN’DE 3 MİLYON 300 BİN DEKAR ALANDA TARIM YAPILIYOR

Tarım ve Orman İl Müdürü Erdem Karadağ da, kentin tarım profilini çizdi. Mersin’de 3 milyon 300 bin dekar alanda tarım yapıldığını bildiren Karadağ,  5.7 milyon ton civarında sebze meyve üretildiğini aktardı. Son dönemlerde iklim değişikliğine bağlı tarımsal zararlıların ortaya çıktığına değinen Karadağ, bu hastalık ve zararlılarla mücadelenin tüm Akdeniz kıyı şeridinde gerçekleşecek bilimsel entegre ve toplu mücadele başlatılmasıyla mümkün olabileceğini söyledi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA