Haber Merkezi
Mersin Halk Sağlığı Müdürü Dr. Aytekin Kemik, Ramazan Bayramı ve sonrası için beslenmedeki püf noktalara dikkat çekti.
Sağlığın korunması ve geliştirilmesinde hayatımızın her döneminde yeterli ve dengeli beslenmenin en önemli faktörlerden biri olduğunu söyleyen Kemik, ancak, Ramazan ayı boyunca oruç tutan kişilerin, günlük öğün sayısını azaltmaları ve beslenme düzeninde meydana gelen değişiklikler nedeniyle, bayramda normal yeme düzenine geçtiklerinde psikolojik olarak daha fazla yemek yeme eğilimine girdiğini belirtti.
KAHVALTISIZ OLMAZ!
Türkiye için önerilen günlük enerji ihtiyacının 19 - 65 yaş arasındaki erkekler için ortalama 2 bin 500 kalori, 19- 65 yaş arasındaki kadınlar için ise ortalama 2 bin 100 kalori olduğunu anımsatan Dr. Aytekin Kemik, Ramazan Bayramı ve sonrasında sağlıklı beslenmenin devam etmesi açısından çeşitli önlemlerin alınması gerektiğini söyledi.
“Ramazan ayının sonlanması ile beraber tüketilecek yiyeceklerin miktarının aniden arttırılmaması ve öğün aralarının en az 2 en fazla 4-5 saat olacak şekilde düzenlenmesi gerekir” diyen Kemik, “Hafif bir kahvaltı ile güne başlanmalı ve gün boyu öğün atlanmamalıdır. Kahvaltıda kızartma, kavurma yöntemleriyle pişirilmiş besinler yemeyin,
Bayram ziyaretlerinde geleneksel olarak tatlı ikramı olacağından kahvaltıda şeker, bal gibi tatlı besinlerin bulundurulmaması gerekir. Kahvaltıda domates, salatalık, maydanoz, taze biber gibi çiğ sebzeler bolca tüketilmeli, az yağlı peynir ve haşlanmış yumurta tercih edilmeli. Sucuk, salam, sosis gibi besinlerden, börek gibi hamur işi gıdalardan sakının. Ekmek olarak kan şekerini kontrol altında tutan ve tokluk hissi veren tam buğday ekmeğini tercih edin.
TATLI İKRAMI ISRARLARINA DİRENİN!
Ramazan bayramı boyunca tatlı, çikolata tüketimine dikkat edin. Çevrenin ısrarcı tutumlarından ve aşırı yeme eğiliminden mümkün olduğunca uzak kalın. Bayram süresince ve bayramdan sonra da sıvı alımını arttırın. Günde yaklaşık 2-2,5 litre su için, sıvı tüketimini artırmak amacıyla öğünlere ayran, taze sıkılmış meyve suyu, az şekerli limonata ve az şekerli komposto gibi sıvı gıdalar ekleyin. Şeker, kalp ve yüksek tansiyon hastaları ile kronik hastalar, sürdürdükleri diyete bayram süresince de özen göstermelidir. Özellikle yaşlılar ve tansiyon hastalarının gün boyu kahve ve çay tüketimlerine dikkat etmeleri, bitki çaylarını tercih etmeleri, günde 2 fincandan fazla kahve tüketmekten kaçınmaları gerekir.
Ramazan boyunca önerilen sahur yemekleri, Ramazan sonrası gece yemek şeklinde sürdürülmemeli, gece öğününde meyve, yoğurt gibi besinlerin tüketimi tercih edilmeli.
Ayrıca şeker ve şekerli ürünleri satın alınırken son kullanma tarihi geçmemiş ve ambalajı bozulmamış olmasına dikkat edilmelidir.
HAREKETSİZ KALMAYIN
Her gün düzenli yapılan fiziksel aktivite, fiziksel ve zihinsel sağlığı olumlu yönde etkilemekte, oruç tutma nedeniyle azalan metabolizma hızının artmasına imkan sağlamaktadır. Fiziksel aktivitenin kan şekeri ve kolesterolü azaltmaya, kilo kaybetmeye ve bağırsak hareketlerini arttırmaya yardımcı olduğu unutulmamalıdır. Bu nedenle mümkün olduğunca bayram ziyaretlerine yürüyerek gidilmesinin tercih edilmesi, özellikle fiziksel aktivitenin arttırılması adına haftada 5 gün en az 30-60 dakikalık orta şiddette fiziksel aktivite yapılması önerilmektedir” diye konuştu.