Haber Merkezi
Mersin Üniversitesi (MEÜ) Jeoloji Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Dr. Kemal Taslı’nın yürütücüsü olduğu “Antalya Birliği'ndeki Jura-Kretase Sığ Denizel Platform Karbonat İstiflerinin Bentik Foraminifer Biyostratigrafisi ve Fasiyes Gelişimi: Bey Dağları ve Anamas-Akseki Otoktonlarındaki İstiflerle Korelasyonu” başlıklı projesi, TÜBİTAK 1001-Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı kapsamında desteklenmeye hak kazandı.
Projelerinin TÜBİTAK tarafından desteklenecek olmasının kendileri için büyük bir gurur ve motivasyon kaynağı olduğunu belirten Prof. Dr. Kemal Taslı, bu desteğin üniversite için de büyük bir başarı olduğunu, bundan sonraki süreçte de ekip olarak projenin en iyi şekilde tamamlanması için çalışacaklarını belirtti.
Projenin amacı ve hedefleri ile ilgili bilgiler veren Prof. Dr. Kemal Taslı, “Projemizin amacı, jeolojik geçmişteki tektonik olaylarla bir araya gelmiş kaya topluluklarından oluşan Antalya Birliği’ndeki Jura-Kretase yaşlı (200-66 milyon yıl önceleri arasındaki jeolojik zaman dilimleri) sığ denizel karbonat kayaları ile kuzeydeki Toros Dağları’nın aynı zaman diliminde oluşmuş karbonat kayaları arasındaki köken ilişkilerini anlamak. Hedefimiz ise karbonat kaya istiflerini sistematik olarak örneklemek, foraminifer adı verilen mikrofosillere dayanarak ayrıntılı yaşlandırmak, zaman boyunca tortulaşma koşullarındaki değişimleri belirlemek ve istifler arasında korelasyonlar yapmak” dedi.
3 yıl süresi olan projenin ekibi şu şekilde: Yürütücü: Prof. Dr. Kemal Taslı (Mersin Üniversitesi), Araştırmacılar: Doç. Dr. Cemile Solak, Doç. Dr. Hayati Koç (Mersin Üniversitesi). Danışmanlar: Prof. Dr. Alastair H.F. Robertson (Edinburg Ünivesitesi-İngiltere), Doç. Dr. Maria Rose Petrizzo (Milano Üniversitesi-İtalya), Dr. Öğretim Üyesi Merve Özyurt (KTÜ Jeoloji Mühendisliği Bölümü).