Akdeniz, ‘komşularla’ büyüdü


 

Türkiye mobilya, kağıt ve orman ürünleri sektörü, 2024 yılını yüzde 1’lik düşüşle 7,9 milyar dolarlık ihracatla tamamladı. AKAMİB ise geçen yıl yüzde 0,8 artışla 900 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Sektör, fiyat rekabetçiliğindeki dezavantajlı durumuna rağmen ABD, Birleşik Krallık, Irak gibi önemli pazarlarda büyüme gösterdi.

Haber Merkezi

 

Türkiye mobilya, kağıt ve orman ürünleri sektörü, 2024 yılını yüzde 1’lik azalışla 7 milyar 895 milyon 355 bin dolar ihracat geliriyle tamamladı. Akdeniz Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği (AKAMİB) ise geçen yıl yüzde 0,8 artış göstererek yaklaşık 900 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi.

Sektör, aralık ayında yüzde 5,2’lik artışla 709milyon 537 bin dolarlık ihracat yaparken, AKAMİB bu ayda yüzde 4,3 artışla 86 milyon 732 bin dolarlık ihracata imza attı.

 

ABD’DE HEDEFLER TUTTU, ÇİFT HANELİ ARTIŞ SAĞLANDI

Sektörün Türkiye geneli aralık ayı ihracatında enbaşarılı ilk beş pazarı Irak, Birleşik Krallık, Libya, ABDve Fasoldu. İlk 10 pazar içerisinde Birleşik Krallık’a yüzde 42,5’lik,Libya’ya yüzde 25,6’lık, Irak’a yüzde 18,2’lik, ABD’ye yüzde 16,6’lık ihracat artışları gerçekleşti.

Sektör genelinin 2024 yılı ihracat performansı dikkate alındığında ilk beş ülke sırasıyla; Irak, Birleşik Krallık, ABD, Libya ve Almanya oldu. Geçen yıl ABD’ye yüzde 23’lük, Romanya’ya yüzde 15,5’lik ve Birleşik Krallık’a yüzde 14,9’luk ihracat artışları dikkat çekti.

 

AKDENİZ, ‘KOMŞULARLA’ BÜYÜDÜ

AKAMİB’in aralık ayı ihracatında Irak ilk sırada yer aldı. Irak’ı sırasıyla; Almanya, Libya, Suriyeve Fransatakip etti. İlk 10 pazar içerisinde Gürcistan’a yüzde 47,4’lük,KKTC’ye yüzde 24,6’lık, Irak’a ise yüzde 17,9’luk ihracat artışı sağlandı.

AKAMİB’in 2024 yılı ihracatında ise yine ilk sırada Irak yer aldı. Bu ülkeyi sırasıyla; Almanya, Romanya, Fransa ve Libya izledi. En fazla ihracat yapılan ilk 10 pazar içerisinde Irak’a yüzde 27,5’lik, KKTC’ye yüzde 23,7’lik artışlar ön plana çıktı.

 

“ZORLUKLARA RAĞMEN VAR GÜCÜMÜZLE ÇALIŞTIK"

Akdeniz Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği (AKAMİB) Başkanı Onur Kılıçer, 2024 yılı ihracat performansı ile ilgili olarak şu değerlendirmelerde bulundu:"2024 yılı, sektörümüz açısından zorlu bir yıl oldu. Kurun baskılanması ile kur-enflasyon makasının açılması fiyat rekabetçiliğimizi olumsuz etkiledi ve bu durum, ihracat rakamlarımızda belirgin düşüşlere yol açtı. Rakip ülkeler bu ekonomik avantajları değerlendirirken, bizler de mevcut zorluklara rağmen ihracat hedeflerimize ulaşmak için var gücümüzle çalıştık."

Kılıçer, sektörün bu zorlu süreçten çıkması için ekonomi yönetiminden destek talep ettiklerini belirtti ve şu ifadeleri kullandı: "Ekonomik koşulların iyileşmesi, rekabetçilik koşullarının yeniden artması için hayati öneme sahip. Faizlerin gerilemeye başlaması ve bu düşüşlerin devam etmesi ile en azından iç piyasada bir hareketlilik oluşacaktır.Ancak, 2024 yılındaki kayıpları telafi edebilmemiz için ekonomi yönetiminden ihracatçılar için somut destekler bekliyoruz. Üretim ve ihracatımızın daha fazla desteklenmesi, sektörümüzün sürdürülebilir bir şekilde büyüyebilmesi için kritik öneme sahip. Biz, 2025 yılının daha iyi bir yıl olacağına inanıyor, çalışmalarımızı artırarak ülke ekonomimize daha fazla katkı sunmayı amaçlıyoruz."


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2025 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA