HEDİYE EROĞLU
Toroslar Belediye Meclisi’nin Şubat Ayı Olağan Toplantısı, Toroslar Belediye Başkanı Abdurrahman Yıldız başkanlığında, Yunus Emre Kültür Merkezimizin Konferans Salonu'nda gerçekleştirildi.
Toplantı öncesi değerlendirmelerde bulunan Başkan Yıldız, öncelikle mahkemeye taşıdığı toplu iş sözleşmesi ile ilgili açıklama yaptı. Belediye çalışanlarının bağlı olduğu sendika ile yeni bir sözleşme yapacaklarını açıklayan Yıldız, “O güne kadar da eski sözleşme üzerinden çalışanlarımızın maaşlarını ödemeye devam edeceğiz” dedi
Ancak Toroslar’da önceki dönem yönetimini yaptığı Toplu İş Sözleşmesi’nin yanı sıra seçimden 15-20 gün önce ek protokol yaptığını anımsatan Yıldız, “Bu protokol ne Anayasa’ya, ne de yasalara uygun. Bu protokol tamamen belediyenin kilitlenmesine yönelik bir protokol olmuş. Arkadaşlarımızın Ocak ayından itibaren alacağı ücretler, bu ek protokol üzerinden belirleneceği için burada bir sıkıntı hasıl oldu. Biz geldiğimizin hemen ertesi günü bu protokolü dava ettik. Bunun belediyeyi kilitleyeceğini, Anayasa’ya aykırı olduğunu söyledik. Buradaki imzaların gerçek olup olmadığı bile belli değil” dedi.
“BELEDİYE İŞÇİSİNİN 70 BİN TL ÜCRET ALMASINI BENDE İSTERİM”
Sözleşme ve ek düzenleme ile belediye işçisine ortalama 70 bin TL maaş ödenmesinin talep edildiğini aktaran Yıldız, “Keşke böyle bir imkan olsa, benim de aslında istediğim şey bu. Yani 30 yıldan fazlasını işçi mücadelesine vermiş bir belediye başkanı olarak hepiniz kadar ben de belediye çalışanlarımıza keşke 70 bin TL maaş verebiliyor olsa idik. Ama meclis olarak siz de biliyorsunuz ki, bütçeyi siz hazırladınız, böyle bir ek protokolün hazırlanmış olması, ‘zaten biz seçimi kaybediyoruz, öyleyse bizden sonra Toroslar’ı tufan olsun diye alelacele imzalanmış. Sendikayı çağırdık, bu işin işçiyi mağdur edeceğini söyledik. Bunun mahkemeden geçmesi mümkün değil, gelin hep beraber bu ek protokolü yeniden düzenleyelim dedik. Ne belediyeye ne de çalışanlara düşmanlık beslemeyin dedik ama ikna edemedik. Sendika burada yetkisini de kaybetti. Değişimler oldu. Dolayısıyla 2025 Temmuz’unda ki toplu iş sözleşmesini yeni sendikadaki arkadaşlarla yapacağız” dedi.
“ÇALIŞANLAR İÇİN RİSKE RAĞMEN İNİSİYATİF KULLANDIM”
Mevcut sözleşmenin davalık olmasına rağmen ne yapabileceklerine ilişkin yaptıkları görüşmeler sonucunda başkan olarak inisiyatif aldığını söyleyen Yıldız, “Bu kente Toroslar’a alın teri döken insanlar için bir kısım riskler barındırsa bile sendikanın nahoş tutumuna rağmen kök maaşta düzeltme yapma kararı aldık. Bunun sonucunda en düşük belediye çalışanının maaşı 33 bin TL oldu. Aslında bizim hesabımıza göre 37 bin TL olacaktı ama davası devam eden bir sözleşme olduğu için ek gelir ve soysal haklara müdahalemiz olmadı. Ama kök maaş zammı yine işçiler için avantaj oldu” diye konuştu.
Mahkemenin ise davanın devam ettiğini aktaran Yıldız, sözleşmenin kökten iptal edilebileceğini, buna rağmen geriye dönük bir düzenleme yapma hakkına sahip olacaklarını, işçinin kaybı olmayacağını dile getirdi.
“MAHKEME İŞÇİLERE TAZMİNAT ÖDENMESİ KARARI ÇIKARSA KAMU ZARARI OLACAK MI?”
AKP’li meclis Üyesi Mehmet Özkan ise belediyenin işçilerle ilgili açtığı toplu iş sözleşmesi ek protokol davasının kaybedilmesi halinde birkaç yüz milyon milyon TL gibi bir ödeme külfetinin altına gireceğini söyleyerek, sorumluluğun kime ait olacağını sordu.
Kamu zararı oluşma riskine dikkat çeken Özkan, “Maaş zammı konusunda sendikayla olan durumla alakalı açıklama yaptınız ama son bir ayda işten çıkan arkadaşların sayısı 100’ün üzerinde. Ek protokole göre bir gün bile çalıştığında işçi tazminat ödenmesi gerekiyor. İptal olur olmaz mahkemenin bileceği bir konu ama mahkeme burada bir tazminat kararı verir ise 36 aylık ücreti belediyemiz ödemek zorunda kalırsa, belediye bu parayı nasıl ödeyecek? Bunun sorumluluğu kimde olacak? Bu durum kamuyu zarar uğratma ile mi alakalı olacak? Nasıl değerlendireceğiz? Rakamlar derken birkaç yüz milyondan bahsediyoruz ki, bunlar çok ciddi rakamlar. Sonuç olarak burada bir zarar olacak. Belediye zarara uğrayacak mı, uğramayacak mı, benim için önemli olan bu.
Ayrıca işçilerimizle ilgili geçmişe dönük maaş zammı noktasında da bir tasarruf olacak mı?” dedi.
EK PROTOKOL AŞIRI SÖMÜRÜYE DAYALI
Başkan Abdurrahman Yıldız ise ek protokolün özünün aslında aşırı sömürüye dayalı olduğunu söyleyerek, bu nedenle Anayasa’ya aykırılık oluştuğunu savundu. Yıldız, “Yeni sözleşme yapılıncaya kadar mahkemenin sonlanacağını ön görüyoruz.
Ayrıca asgari ücrete yapılan zam harici zam yapacağız dedik ama Temmuz’da asgari ücrete zam yapılmadığı için zam yapma gereği görmedik” dedi.