Haber Merkezi
DEM Parti Mersin Milletvekili Perihan Koca, Gebe Veya Emziren Kadınların Çalıştırılma Şartlarıyla Emzirme Odaları Ve Çocuk Bakım Yurtlarına Dair Yönetmeliğin 13. maddesi ve bu maddenin uygulanması hakkında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’a soru önergesi verdi.
“KADIN ÇALIŞAN SAYISI 150’DEN FAZLA OLAN İŞYERLERİNDE KREŞ ZORUNLU”
Önergesinde 16 Ağustos 2013 tarihli Resmî Gazete’de yayınlanan yönetmeliğin 13. maddesine dikkat çeken Koca, “Bu maddeye göre, ‘Yaşları ve medeni halleri ne olursa olsun, 100-150 kadın çalışanın olması halinde emzirme odası kurma, 150’den çok kadın çalışanın olması halinde ise, 0-6 yaşındaki çocukların bırakılması ve bakılması, emziren işçilerin çocuklarını emzirmeleri için işveren tarafından kreş açma zorunluluğu getirilmiştir.
Türkiye’nin de taraf olduğu Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi’nin 28’inci maddesinde de ‘18 yaş altındaki her çocuk kaliteli eğitim alma hakkına sahiptir’ denmektedir.
Mevcut yönetmenlik ve yasalara göre kadın çalışan sayısı 150’den fazla olan işyerlerinde işverenin kreş yükümlülüğü bulunmaktadır.
“KREŞ ZORUNLULUĞUNU DENETLEYEN ETKİN BİR MEKANİZMA YOK”
Öte yandan ülkemizde kreş açma zorunluluğunu denetleyen etkin bir mekanizma söz konusu olmadığı gibi birlikte Türkiye’de işletmelerin büyük çoğunluğunun KOBİ olduğunu düşünürsek, bu şartı sağlayan işyeri sayısı da oldukça düşük düzeydedir.
Resmi verilere göre ülkemizde yaklaşık 9 milyon kadın çalışmaktadır. Yapılan hesaplamalara göre; 9 milyon kadının 3 milyonundan fazlası aynı anda hem çocuk büyütüp hem de çalışmaktadır. 3 milyonu aşkın kadının en az 1,5 milyonunun çocuk bakımında yalnız kaldığı da bir gerçektir.
Yani bir akraba desteği, bir kreş ya da tamamlayıcı başka bir kurum varlığı olmadan çocuklarıyla ilgilenip aynı zamanda çalışan 1,5 milyon kadının varlığı söz konusudur. Bu kadınların her birinin sadece bir çocuk sahibi olduğunu varsaysak bile en az 1,5 milyon çocuğun acil olarak kreşlere ihtiyaç duyduğu anlaşılmaktadır. Söz konusu 3 milyon kaçının içerisinde 150’den fazla kadının çalıştığı işyerinde çalıştığı bilinmemektedir.
Dolayısıyla kaçının mevcut yasalardan faydalandığı, kaçının mevcut yasal düzenlemeler kapsamında olduğu halde bu yasal düzenlemelerden faydalanamadığı, kaçının mevcut yasaların eksikliğinden kaynaklı mağduriyet yaşadığı da bilinmemektedir” dedi.
“ÜLKEMİZDE ÇALIŞAN ANNELERİN FAYDALANABİLDİKLERİ TOPLAM KREŞ SAYISI KAÇTIR?”
Bu bağlamda sorularına yanıt isteyen Milletvekili Perihan Koca, açıklamasını şöyle tamamladı: “Ülkemizde çalışan annelerin faydalanabildikleri toplam kreş sayısı kaçtır? Ortalama kaç çocuk bu kreşlerde bakım hizmeti almaktadır? Ülkemizde mevcut yönetmelik kapsamında olmasına rağmen kreş hakkından faydalanamayan anne-çocuk sayısı kaçtır? Ülkemizde kreş açma zorunluluğunu belirleyen ‘150 kadın çalışan sınırı’nın altında bir kadın çalışan sayısına sahip işyerlerinde çalışmakta olup kreş ihtiyacı olan kadın sayısı kaçtır? ‘150 kadın çalışan sınırı’nın altında bir kadın çalışan sayısına sahip işyerlerinde çalışmakta olup kreş ihtiyacı olan kadınların mağduriyetlerini gidermeye yönelik bakanlığınızın bir çalışması var mıdır? Yerel yönetimlerin destekleriyle mahalli kreşlerin kurulmasına yönelik İçişleri Bakanlığı ile ortak bir çalışmanız var mıdır? Ülkemizde çocuğunun bakımını bir destek alamdan sürdürdüğü için çalışma yaşamından uzaklaşmak zorunda kalan kadın çalışan sayısı kaçtır?”