Mişel Şaşati kariyer yolculuğunu anlattı


 

Tarih boyunca deniz ticaretinin kalbinin attığı şehirlerden biri olan Mersin’de sektöre önemli katkılar sunan deneyimli isimlerden biri, uzun yıllar boyunca sektörde fark yaratan Mişel Şaşati, kariyer yolculuğunu anlattı.

Haber Merkezi

 

Tarih boyunca deniz ticaretinin kalbinin attığı şehirlerden biri olan Mersin’de sektöre önemli katkılar sunan deneyimli isimlerden biri, uzun yıllar boyunca sektörde fark yaratan Mitaş Grup Yöneticisi ve Mersin Deniz Ticaret Odası (MDTO) Meclis Üyesi Mişel Şaşati, tecrübelerini paylaştı.

MDTO’nun aylık yayınlanan dergisine açıklamalarda bulunan Şaşati, kendisiyle yapılan röportajda, kariyer yolculuğundan sektörün bugünkü sorunlarına kadar birçok konuda önemli açıklamalar yaptı.

 

MERSİN VE BEYRUT YILLARI

1953 yılında Mersin’de dünyaya gelen Mişel Şaşati, çocukluğundan itibaren uluslararası bir kültür mozaiği içinde büyümüş. 1860 senelerinde coğrafyanın tamamı Osmanlı İmparatorluğu’na aitken baba tarafı Halep’ten Mersin’e göç eden Mişel Şaşati’nin Lübnan kökenli annesi de yine o tarihlerde Mersin’e gelmişler. Mişel Şaşati’nin büyük dedesi Mişel Şaşati Mersin’de Türkiye’nin ilk çırçır fabrikalarından birini kurarak şehrin sanayi tarihinde önemli bir yere sahip isimlerden biri.

 

1980 SONUNDA DENİZCİLİK SEKTÖRÜNE İLK ADIMLARINI ATTI

Ortaokul ve lise eğitimini Beyrut’ta tamamlayan Şaşati, oradaki Amerikan Üniversitesi’ne kabul edilmiş olsa da, Lübnan’daki iç savaş nedeniyle eğitimini tamamlayamamış ve Almanya’ya gitmiş Almanya Heidelberg’de geçirdiği 1,5 yıllık sürecin ardından Amerika’ya giderek Denver Üniversitesi’nde pazarlama alanında lisans ve yüksek lisans eğitimini tamamlamış. “Babamın izinden giderek bir an önce iş hayatına atılmak istedim” diyen Şaşati, maalesef babasının rahatsızlığı ve vefatından sonra 1980 sonunda denizcilik sektörüne ilk adımlarını atmış.

 

HAYRANLIK VE SAYGI…

Mişel Şaşati’nin babasına büyük bir hayranlığı ve saygısı var. Şehrin sayılı iş insanlarından biri olan babası Avusturya’nın çok büyük bir kimyevi fabrikasının Türkiye temsilciliğini yapmış, başka bir iş kolu olarak da gemi acenteliği ile ilgilenmiş. İş hayatına başlarken babasının hastalandığını onunla birlikte olmanın faydalarını çok fazla yaşayamadığını dile getiren Şaşati, “O her zaman benim kalbimde, çok saygı duyduğum, takdir ettiğim bir insandı” diyor.

 

DENİZCİLİK SEKTÖRÜNDEKİ ZORLU YILLAR

Mişel Şaşati’nin profesyonel kariyerinde, babasından devraldığı gemi acenteliği, sektördeki değişen dinamiklere ayak uydurmak durumunda kalmış. İlk işlerini başarıyla tamamladıktan sonra, uluslararası birçok büyük şirketin acenteliğini almış ve son olarak United Arab Shipping Company’nin Türkiye acenteliği ortağı olmuş. 

Ancak sektördeki yoğun rekabet ve uluslararası şirketlerin kendi ofislerini açma stratejileri nedeniyle iş yaptığı bazı şirketlerle ilişkilerini aynı nedenden sonlandırmış. Mişel Şaşati o dönemi şu sözlerle özetliyor:  “O dönemde acentelikler acentelerin elindeydi, bugünkü gibi her bir armatörün ofisi yoktu. Bir iş başka bir işi getirdi. Hayatımda çok önem verdiğim bir şey var: Dürüst olmak ve çok çalışarak eldeki işleri başarıyla tamamlamak. Bu nedenle olmalı, iş yaptığımız şirketler bizi başka şirketlere tavsiye etti. Derken kendimi birçok temsilcilikle buldum. Sonra da United Arab Shipping Company’nin Türkiye ortağı oldum.  Daha sonra tüm şirketler kendi bürolarını açınca bazılarıyla vedalaştık, bazılarına hisselerimizi sattık. Hiçbir şirket hayat boyu ‘çok büyük’ olarak kalmıyor. Bu da bizim için çalışma alanlarını yeniden düzenleme gerekliliği doğurdu.”

 

“TAŞUCU LİMANI, ALTYAPI SORUNLARI AŞILDIĞINDA MERSİN’E ÇOK DAHA FAZLA KATMA DEĞER SAĞLAYABİLİR DİYE DÜŞÜNÜYORUM”

Bugün itibariyle Mitaş Grup çatısı altında gemi acenteliği ve forwarderlık hizmetlerini sürdürüyor. Kendine özgü bir çalışma modeli benimseyen Şaşati, “Şu an çok sayıda ya da çok büyük işler istemiyorum. Daha sağlam ve güvenilir firmalarla çalışmayı tercih ediyorum” diyerek mevcut stratejilerini özetliyor.

İstanbul’da ve İzmir’deki faaliyetlerde tanıdığı acentelerle kârı bölüşmek üzerine çalıştığını söyleyen Şaşati çocuklarının yurtdışında faaliyet göstermeleri nedeniyle, bu süreçte Mersin’deki şirketinde fazla büyümek istemediğini belirtiyor.

Mişel Şaşati ayrıca Taşucu Limanı’nın daha aktif hale gelmesi ve yolların geliştirilmesi durumunda bölge ekonomisine katkıda bulunacağına inanıyor. “Bugün yollarımızın iyileştirilmesi ve tamamlanması şart. Taşucu Limanı, altyapı sorunları aşıldığında Mersin’e çok daha fazla katma değer sağlayabilir diye düşünüyorum” diyor.

 

DİJİTALLEŞMENİN ETKİLERİ

Sektörün geçmişini ve bugününü bilen, günümüzde teknolojinin ve dijitalleşmenin sektörü dönüştürdüğüne vurgu yapan Şaşati, şu ifadeleri kullanıyor: “Limanımız TCDD’ye aitken gemiyi bir an önce tahliye etmek için kendi makinelerimizi alıyor, kendi makinelerimizi kullanıyorduk. Limana gidip tahliyenin başında duruyorduk. Şimdi her şey değişti. Eskiden limana bir gemi yanaştırmak için pek çok yetkililere başvurmak gerekiyordu. Bugün bu süreçler çok daha hızlı. Artık ticarete konu olan rakamlar da büyüdü. Sektörümüz, dijitalleşme sayesinde verimlilik artışı yaşıyor.”

 

DENİZCİLİK SEKTÖRÜNDE NİTELİKLİ PERSONEL EKSİKLİĞİ VAR

Denizcilik sektöründe karşılaşılan sorunlardan biri de nitelikli personel eksikliği. Şaşati, bu konuda şu bilgileri paylaşıyor: “Biz genellikle personelimizi kendi şirketimizde yetiştiriyoruz. Geçmişten beri hep böyle olmuştur. Bunun faydasını da gördüğümü söyleyebilirim.” Mişel Şaşati Mersin Üniversitesi Denizcilik Fakültesi’nin çok faydalı olacağı düşüncesinde

İsveç Fahri Konsolosluğu

 

İSVEÇ FAHRİ KONSOLOSU

Aynı zamanda İsveç Mersin Fahri Konsolosu olarak da görev yapan Mişel Şaşati, bu görevin  iki ülke arasında köprü olmaya odaklandığını belirtiyor. “Bizler tamamen vize konusunun dışındayız ve İsveç vatandaşlarının var ise sorunlarını çözmeye çalışıyoruz. Mersin’de yaşayan belli bir sayıda Suriye asıllı İsveç vatandaşı var. Onlarla ilgilenmeye çalışıyoruz.”

Ayrıca Türkiye’mizin İsveç’e ve İsveç’in Türkiye’ye güzel taraflarını bildirerek iki ülkeye de  faydalı  olmaya çalıştığını anlatıyor.

 

MERSİN DENİZ TİCARET ODASI HAKKINDA GÖRÜŞLER

Mersin Deniz Ticaret Odası’nın başarılı bir yapıya sahip olduğunu belirten Mişel Şaşati, şu ifadeleri kullanıyor: “Odamız, sistemli ve profesyonel bir yapıya sahip. Kamuoyu nezdinde saygın bir kurum. Mersin Deniz Ticaret Odası’nın herkesin işini severek yaptığı, profesyonel insanların seçildiği bir kurum olduğunu düşünüyorum.  Türkiye’nin bağımsız iki deniz ticaret odasından biri olması çok önemli, işleyişinin şeffaf ve düzenli olması da öyle.”

Bir dönem Mersin Deniz Ticaret Odası’nda yönetim kurulu üyeliği de yapan Şaşati, yönetimdeki birçok kişiyi yakından tanıdığını, önce yönetim kurulunda şimdi ise Oda meclisinde elinden geldiğince faydalı olmaya çalıştığını ifade ediyor.

Mersin’de denizcilik sektörüne önemli katkılar sunan Mişel Şaşati, deneyimi ve vizyonuyla denizcilik alanında fark yaratmaya devam ediyor.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2025 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA