Susuzluğa karşı neden önlem almadınız?


 

Mersin’de yaşanan su sıkıntısını kuraklığa bağlayan Başkan Kocamaz’a, AKP’den, “Perşembenin gelişi Çarşambadan belliydi. MESKİ neden önlem almadı?” eleştirisi geldi.

Hediye Eroğlu-Eren KAVVAS

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi'nin Ağustos ayı toplantısının birinci oturumuna, özellikle yaylalarda yaşanan su sıkıntısı damga vurdu. Mersin’de yaz boyunca şikayetlere konu olan susuzluk ile ilgili Başkan Burhanettin Kocamaz açıklamalarda bulunurken, muhalefet önlem alınmaması ile ilgili belediye yönetimini eleştirdi. 
Dilek ve temenniler bölümünde şikayetler ile ilgili kısa bir açıklama yapan Başkan Kocamaz, bu yılın çok kurak geçmesi nedeniyle su sıkıntısı yaşandığını ve konuyla ilgili çok büyük şikayetler aldıklarını belirtti. “Ama tüm gayretlerimize rağmen sorunun çözümü tam manasıyla mümkün olmuyor” diyen Kocamaz, Aksıfat Barajı’ndan saniyede 300 litre su alınırken, bugün kuraklık nedeniyle ancak 50 litre alınabildiğini açıkladı. 

SU KAYNAKLARININ ENVANTERİ ÇIKARTILIYOR
Sondajların da netice vermediğini vurgulayan Kocamaz, “Yaklaşık 150-200 metre arasındaki 40 adet sondaj yapıldı ancak kaynaklar kuruduğu için sıkıntı var. Temennimiz önümüzdeki yılın biraz daha yağışlı geçmesi. Ama biz bu arada alabileceğimiz her türlü tedbiri, önlemi alacağız. Vatandaşımızı su sıkıntısı ile karşı karşıya getirmeyeceğiz.
Bu su sadece içme suyu olarak kullanılmış olsa belki bu kadar sıkıntı çekilmeyebilir ama kırsalda insanlar bahçelerini de içme suyu ile suluyor. Bir bölüm susuzluk çekerken diğerlerinin hakkına da tecavüz etmiş oluyor. Bu konuda defalarca uyarılar yaptık. Hepimiz Müslüman’ız; ‘komşusu açken tok yatan bizden değildir’ diye bir düsturumuz var ama vatandaşların duyarlı olmaması nedeniyle vatandaşların bir kısmı suyu bol kullanırken, bir kısmı susuzluk çekiyor.
Bunlar ‘ha’ deyince olacak işler değil. Şuanda Mersin ile Silifke arasındaki su kaynaklarının envanterini çıkartıyoruz. Ayrıca Tarsus ve Silifke batısındaki ilçelerin su kaynakları ile ilgili envanter çalışmaları yapılacak. Bu envanterler neticesinde Mersin genelindeki su kaynakları tespit edilmiş olacak ve nelerde anasıl faydalanabileceğimiz belirlenecek” dedi.

“MESKİ NEDEN ÖNLEM ALMADI”
Konuyla ilgili söz alan AKP’li Meclis Üyesi İsmail Yerlikaya ise “Perşembenin gelişi Çarşambadan belliydi” diyerek, Mersin Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Mersin Su ve Kanalizasyon İdaresi (MESKİ) Genel Müdürlüğü’nü önlem almamakla eleştirdi. Yerlikaya; “MESKİ neden önlem almadı? Pompalara ilave mi yapmanız gerekiyordu? İlave yapıp güçlendirilemez miydi? Vatandaş cezalandırıldı” dedi.

BAŞKAN KOCAMAZ MESKİ’Yİ SAVUNDU
Daha sonra tekrar söz alan Başkan Kocamaz ise göreve geldikten sonra Cehennem Deresi’ne takviye pompa dahi koyduklarını ancak bu yıl olağanüstü bir durum yaşandığını savundu. “Elimizde arızaya karşı yedek pompalar da var” diyen Burhanettin Kocamaz, “Bu konuda MESKİ üzerine düştü yaptı ama bölgedeki su kaynakları kurudu. Elbette hiçbir mazeret problemi ortadaki kaldırmıyor” dedi. 

“ARITILMIŞ SULARI, SULAMA SUYUNDA KULLANALIM”
Daha sonra söz alan HDP’li Meclis Üyesi Mustafa Güler ise su ile ilgili ileriye dönük bazı önlemler alınması gerektiğini söyledi. Arıtılmış suların sulama suyu olarak kullanılabilmesine için çalışma yapılması çağrısında bulunan Güler, “Suların azalacağı, ısının yükseleceğini, suların kademeli olarak yok olacağını bilim zaten söylüyor. Bazı önlemlerin alınması gerekli. Arıtma suyunu sulama da kullanabilmenin yolu araştırılmalı” dedi. 

“EFRENK DERESİ İÇİN HAREKETE GEÇİLMELİ”
Ayrıca kent merkezinde ki akarsuların, taşkın alanlarının düzenlenmesi gerektiğine de dikkat çeken Güler, özellikle DSİ’ye ait olan ve uzun süredir adım atılmayan Efrenk Deresi’ne vurgu yaptı. “Efrenk Deresi’nde; Müftü Deresi’nin alt bölümünün düzenlenmesine de katkı sağlayacak barajın veya sel kapağının bir an önce yapılması sulama ve içme suyunun çoğaltılması konusunda gereklidir Çünkü merkeze bağlı köylerde de sorun var. MESKİ’nin merkezden gönderdiği İnsu veya Emirler’de de sıkıntı var. Bu anlamda bir an önce buralara yatırım yapılmalı” dedi. 

“ARITMA SUYUNUN, SULAMADA KULLANILMASI İÇİN KIRK DEREDEN SU GETİRİYORLAR”
Başkan Kocamaz’ın HDP’li Güler’e yanıtı ise, “Efrenk Deresi’nde gölet veya baraj ile ilgili çalışma yapılması, biz göreve geldiğimiz günden buyana gündemde” oldu. 
Kocamaz ayrıca arıtılan suyun sulamada kullanılması ile ilgili de bürokratik engeller olduğuna dikkat çekerek, “Arıtma suyunun sulamada kullanılması bizim en büyük sıkıntılarımızdan birisi. Zira, örneğin yaylalarda, yüksek kesimlerde yaptığımız arıtma çalışmaları ile elde edilen suyu artık son düzenlemeler nedeniyle su yataklarına veya derelere veremiyoruz. Örneğin Namrun’a , Sebil’e arıtma tesisi yapıyoruz ama buradan çıkacak su nereye gidecek, bilemiyoruz. Ankara’da bürokratlar düz bir mantıkla böyle bir yönetmelik çıkarmışlar. Biz bu yönetmeliğe itiraz ettik ve onlarda bunun yeniden değerlendireceğini söylediler. Foseptik yaptığınızda kimse bir şey sormuyor ama arıtma suyunu nereye vereceğiniz konusunda kırk dereden su getiriyorlar! Yani bu yönetmelik değişmediği müddetçe hepimiz sıkıntı çekeriz. Bu konuyla ilgili bizzat bakanla da görüştüm ve bu yönetmeliğin değişmesi için durumu izah ettim. Bu durumdan sadece biz değil tüm belediyeler muzdarip” diye konuştu.
Öte yandan genel olarak su sıkıntısının çözümüne yönelik ise şuanda Pamukluk Barajı ile ilgili bir çalışma olduğunu da açıklayan Kocamaz, “Hatta bu konuyla ilgili devlet su işleri ile bir protokol da yaptık. Pamukluk Barajı’ndan gelecek su, Mersin ve batısına ulaşacak. Berdan Barajı’ndan gelen su ise Tarsus ve Mersin’in doğusuna hitap edecek. Tabi bunlar alt kesimlerdeki yerler için çözüm olacak” dedi. 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA