Irak ile ticarete ‘ek vergi’ darbesi


 

Irak’a Türk mallarının girişini özellikle de Kürt bölgesel yönetimi üzerinden girişini engellemek için ikinci bir gümrük vergisi alınması büyük kayıplar yaşayan nakliye sektörüne bir darbe daha vurdu!

Hediye Eroğlu

Irak’ta Bağdat ile Bölgesel Kürt yönetimi arasında yaşanan anlaşmasızlıklar, Türkiye ile ticareti olumsuz etkilemeye devam ediyor. 
Bölgeye çalışan en büyük firmaların başında gelen İrmaklar Uluslar arası Taşımacılık Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı M. Zahir İrmak, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, yetkilileri göreve çağırdı. Son dönemlerde ülkemizde yaşanan tatsız olayların yanı sıra Irak’ta Bağdat yönetimi ile Bölgesel Kürt yönetimi arasında yaşanan anlaşmasızlıkların, Irak-Türkiye ticaretini olumsuz etkilediğini söyleyen Zahir Irmak, bu durumun düzeltilmesi için acilen harekete geçilmesi gerektiğini bildirdi. 

TRANSİT TAŞIMACILIK DURMA NOKTASINA GELDİ
Özellikle Irak'ta güçlenen bazı aşiret ve bunlara bağlı grupların Felluce yakınlarında kurmuş oldukları ikinci bir gümrükte Kürdistan bölgesi üzerinden Bağdat ve Irak'ın iç kesimlerine giden mallardan yüklü miktarda ikinci bir gümrük vergisi almalarının sektöre büyük darbe vurduğunu belirten İrmak, “Bu durum bizim kaybımız değil, ülkemizin kaybı anlamına gelmektedir” dedi. 
Ek gümrük vergisinin Türkiye'den Irak'a yapılan ihracatta ve Türkiye üzeri yapılan transit taşımalarda önemli miktarda düşüş olmasına sebep olduğunu kaydeden Zahir İrmak, özellikle Avrupa ve üçüncü dünya ülkelerinden Türkiye üzeri Irak'a yapılan transit taşımaların durma noktasına geldiğini işaret etti.

MERSİN LİMANI DA KAYIPTA!
Daha önce günlük 2 bin aracın giriş-çıkış yaptığı Habur Sınır Kapısı’nda bugün günlük giriş-çıkış rakamlarının 700 ile bin araca kadar gerilediğini vurgulayan Zahir Irmak, “Buna paralel olarak ihracatta aynı oranda düştü. Daha önce gerçekleşen bütün bu transit taşımalar Mersin ve İstanbul limanı yerine Körfez üzeri Basra Limanı’na yöneldi.
Dolayısıyla bu durum Irak'a yapılan nakliye sektörüne büyük darbe vurdu. Bu durum böyle devam ettiği sürece Irak'a çalışan nakliye firmaları daha büyük sıkıntı yaşayacaklar. Bunun yanında özellikle Irak'a yönelik üretim yapan sanayici ve ihracatçı firmalarda sıkıntı yaşayacaklar. 
Irak’taki yerel kaynaklardan edindiğimiz bilgiler Bağdat tarafında kurulan bu gümrükte özellikle Türkiye menşeli mallara büyük sıkıntı yaratıldığı ve Türk mallarına fiili bir ambargo uygulandı yönünde. Türk malları yerine başka ülkelerden malların alınmasını teşvik ediyorlar. Bunlar bilinçli bir şekilde yapılıyor. Bundaki amaç; Türkiye'den gelen malların Irak'a girmesini, özellikle de Kürdistan bölgesi üzerinden girmesini engellemek. 

“BİR AN ÖNCE HAREKETE GEÇMELİYİZ”
Bir an önce yetkililerin bu konu ile ilgili Irak merkezi ve Kürdistan bölgesi yöneticileri ile görüşler yapması ve Türkiye'den Irak'a giden mallardan tek bir verginin alınmasını sağlanması lazım. Bu vergi ya İbrahim Halil Gümrük Kapısı’nda veya Bağdat tarafında kurulan ikinci gümrükte alınmasının sağlanması lazım. Aksi takdirde hem Türkiye'den Irak'a yapılan ihracatta, hem Türkiye üzeri yapılan transit taşımalarda yaşanan düşüşler, süreklilik kazanacak ve Irak pazarını elimizden kaçırmış olacağız. 
Geçen seneye kadar Almanya'dan sonra en çok ihracat yaptığımız ve ihracat rakamlarının yaklaşık 10 milyar dolar olduğu Irak pazarının bu duruma gelmesi ülkemiz için büyük kayıp olacaktır” diye konuştu. 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA