Çölleşme tehdidine dikkat: 2030’da su fakiri olabiliriz!


 

Birleşmiş Milletler destekli yeni rapora göre Türkiye, 2030 yılına kadar ciddi su kıtlığı, çölleşme ve tarımsal krizle karşı karşıya kalabilir. Özellikle tarım alanları ve su kaynaklarının yoğun olduğu Akdeniz, İç Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde riskin daha büyük olduğu vurgulanıyor.

Haber Merkezi

 

Birleşmiş Milletler (BM) destekli yeni kuraklık raporuna göre Türkiye, 2030 yılına kadar ciddi su krizi, çölleşme ve tarımsal üretimde daralma riskiyle karşı karşıya.

Rapora göre, iklim değişikliği nedeniyle Türkiye’de yağışların azalması, sıcaklıkların ise 4 ila 5 derece artması bekleniyor. Uzmanlar, ülkenin çölleşmeye karşı en kırılgan bölgelerden biri olduğunu ve acil önlemler alınmazsa tarım ve içme suyu kaynaklarının ciddi zarar göreceğini belirtiyor.

 

TÜRKİYE’NİN YÜZDE 88’İ ÇÖLLEŞME RİSKİYLE KARŞI KARŞIYA

Rapor, Türkiye topraklarının yüzde 88’inin çölleşme tehdidi altında olduğunu ortaya koyuyor. Özellikle tarım alanları ve su kaynaklarının yoğun olduğu Akdeniz, İç Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde riskin daha büyük olduğu vurgulanıyor.

Yağışların yüzyıl sonuna kadar yüzde 30 oranında azalacağı, buna karşılık ortalama sıcaklıkların 4-5 derece artacağı öngörülüyor.

 

2030’DA TÜRKİYE “SU FAKİRİ ÜLKE” OLABİLİR

OECD verilerine göre Türkiye, 2019 yılında “su stresi yaşayan ülke” kategorisinde yer alıyordu. Yeni BM raporuna göre ise 2030 yılına kadar “su fakiri ülke” statüsüne düşme riski bulunuyor. Bu durum, tarım arazilerinin ve nüfusun yüzde 80’inin doğrudan kuraklık tehdidi altında kalacağı anlamına geliyor.

 

2025’İN OCAK AYI SON 24 YILIN EN KURAK DÖNEMİ OLDU

Rapora göre, 2025 yılı Ocak ayı, Türkiye için son 24 yılın en kurak Ocak ayı olarak kayda geçti. Güneydoğu Anadolu Bölgesi, ortalama yağışların yalnızca yüzde 6’sını alabildi. Diğer bölgelerde de yağış oranları genellikle yüzde 30’un altında kaldı.

 

UZMANLAR UYARIYOR: STRATEJİK ADIMLAR ATILMALI

Uzmanlara göre Türkiye’de su kaynaklarının yüzde 75’i tarımda kullanılıyor. Kuraklığın derinleşmesiyle birlikte hem içme suyu hem de sulama suyu ihtiyacının sürdürülebilir kaynaklarla desteklenmesi gerekiyor.

Önerilen çözüm yolları arasında: Su tasarrufu politikaları, yağmur suyu hasadı, gri su sistemleri, dijital tarım teknolojileri, sürdürülebilir kent planlaması bulunuyor.

 

“KURAKLIK SESSİZ BİR KATİL”

Raporda, kuraklık küresel ölçekte “sessiz bir katil” olarak tanımlanıyor. Kaynak tüketimi, ekosistem çöküşü, yoksulluk ve zorunlu göç gibi sorunları tetikleyen kuraklık, son 40 yılda dünya genelinde üç kat artış gösterdi.

ABD Ulusal Kuraklık Azaltma Merkezi kurucularından Dr. Mark Svoboda, “Kuraklık sadece doğa olayı değil, sosyal ve ekonomik krizlerin tetikleyicisidir. Önemli olan tekrar olup olmayacağı değil, biz buna ne kadar hazırız” ifadelerini kullandı.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2025 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA