Haber Merkezi
Bu yıl 65 ili vuran zirai don afeti nedeniyle zor günler geçirilen Mersin’de, tarımsal üretimin geleceği için önemli bin buluşmaya imza atıldı. Mersin İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından, turunçgil rekolte toplantısı gerçekleştirildi.
Ülkemizin önde gelen ihraç kalemlerinden olan turunçgillerde (Altıntop, Limon, Mandarin, Portakal) 2025 yılı rekolte tahminleri, İl Müdürlüğü koordinasyonunda ve sektör paydaşlarının geniş katılımıyla yapılan Mersin İli Turunçgil Rekolte Toplantısı ile belirlendi.
Toplantı sonrası, turunçgil üretiminin kalbi olan Mersin’in üretim potansiyelini korumak ve geliştirmek için çalışmalara devam edildiği bildirildi.
Tarımda veriye dayalı yönetim anlayışının önemli bir adımı olan rekolte tahminleri hem planlamayı kolaylaştırıyor hem de üretim stratejilerine yön veriyor.
TÜRKİYE’NİN MEYVE SEBZE DEPOSU MERSİN
Türkiye'den, bu yılın ilk çeyreğinde 433 milyon 75 bin dolarlık turunçgil ihracatı gerçekleştirildi. Akdeniz İhracatçı Birlikleri verilerine göre, 2025'in ocak-mart döneminde yurt dışına 565 bin 529 ton turunçgil satıldı. Geçen yılın ilk çeyreğinde 429 milyon dolarlık dış satım yapan sektör, ihracatı bu yılın aynı döneminde 433 milyon 75 bin dolara çıkardı.
İlk çeyrekte en çok ihraç edilen ürün 235 milyon 395 bin dolarla mandalina oldu. Mandalinayı 132 milyon 527 bin dolarla limon, 33 milyon 242 bin dolarla portakal, 31 milyon 911 bin dolarla greyfurt takip etti.
“TURUNÇGİL İHRACATIMIZI DAHA İYİ SEVİYELERE TAŞIYACAĞIZ”
Ulusal Turunçgil Konseyi Başkan Vekili Kemal Kaçmaz geçtiğimiz aylarda, turunçgilin yılın ilk çeyreğinde ülke ekonomisine önemli katkı sunduğunu söyledi. İlk çeyrekte daha fazla ihracat yapmayı beklediklerini ancak şubat ayında soğuk havalardan dolayı miktarda düşüş yaşadıklarını dile getiren Kaçmaz, süreç içerisinde dış satımda daha iyi noktalara gelmek için çalışmaların devam ettiğini belirtti.
Turunçgil ihracatını artırmak için kısa, orta ve uzun vadede hedeflerinin olduğunu anlatan Kaçmaz, şöyle konuştu: “Ticaret Bakanlığımızın yapmış olduğu programlar çerçevesinde hem var olan ihracatımızı hem de turunçgil dış satımı olmayan ülke pazarlarına ulaşmak için çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Bu çalışmalardan olumlu neticeler alıyoruz.
HEDEF 1 MİLYAR DOLARLIK SATIŞI KATLAMAK
Mersin’de 2024'te Turunçgil Çalıştayı yapmıştık. Bu çalıştay sonucunda çıkan eylem planını 2025 itibarıyla uyguluyoruz. Burada kısa, orta ve uzun vade hedeflerimiz var. Bu hedeflerimizle ilgili olarak ilgili kuruluşlarla görüşmelerimiz devam ediyor. Bu çalışmalarla var olan turunçgil ihracatımızı daha iyi seviyelere taşıyacağız."
Kemal Kaçmaz, turunçgilde yıllık 1 milyar dolarlık seviyelerde dış satım yaptıklarını belirterek, şunları kaydetti: “Normalde yıllara baktığımızda 1 milyar dolardan aşağı düşmüyor. Doğal afet yaşamazsak, rekolte normal seyirde devam ederse hedefimizi geçmek istiyoruz. Yazın sıcaklar çok fazla etkilemezse beklentilerimiz daha iyi olacaktır."