Türk Hava Kurumu (THK) Mersin Şube Başkanı Zeynel Ravanoğlu, yaptığı açıklamada, yaklaşan Kurban Bayramı öncesi deri toplama konusunda gerekli tüm hazırlıkları tamamladıklarını belirterek, yasanın kendilerine verdiği yetkiyi ve görevi en iyi şekilde yerine getireceklerini söyledi. THK’nın kurulduğu günden bu yana 91 yıldır kurban derisi topladığını ve 91 yılın verdiği deneyimle bu yıl da kurban derisi toplayacağını kaydeden Ravanoğlu, "Son yıllarda deri toplama yetkisi elimizden alındı, artık ‘herkes deri toplayabilir’ dendi ve şu anda Kurban Bayramı’nda herkes kurban derisi peşinde dolaşır hale geldi. Biz de Türkiye’nin en eski kurban derisi toplayıcısı bir kurum olarak kurban derisi toplama hazırlıklarını yapıyoruz. THK Mersin Şubesi olarak, deri toplayacak araçların bir kısmını kamu kurumlarından, bir kısmını da dışarıdan kiralayarak hazırlığımızı yaptık. Şu anda çalışacak işçilerin, personelin kayıtları aldık. Bu kurban bayramında 80 kişilik ekip, 35 aracımızla kurban derilerini toplayacağız. Vatandaşlarımızdan da derilerini makbuz karşılığı vermelerini istiyoruz" diye konuştu.
Kurban derisi bağışında vatandaşlara büyük bir görev düştüğünü kaydeden Ravanoğlu, "Mersinli hemşerilerim derisini o kestiği kurbanın kutsal parçası olarak görürse ve derisini sahiplenip THK’ya verirse bu sene 20 binin üstünde deri toplarız diye ümit ediyorum. THK kuruşuna kadar hesap veren ve elde edilen gelirle neler yaptığı gösteren bir kurumdur. 91 yıllık geçmişe sahip ve bu ülke için böyle bir kurum varken bu derilerimizi başkalarına vererek neden çarçur edelim? Ben bütün Mersinli hemşerilerimi bu ulu çınar, yaptığı işlerle Türkiye’nin yüz akı olan THK’yı desteklemeye çağırıyorum" ifadelerini kullandı.
"TURİSTLERİN AZ GELMESİ DERİ FİYATLARINI YARI YARIYA DÜŞÜRDÜ"
Bu sene deri fiyatları konusunda da sıkıntılar olduğunu vurgulayan Ravanoğlu, "Önceki yıllarda kurumumuzun en önemli gelir kaynağı olan kurban derisi toplama yetkisi sadece THK'na ait iken maalesef, son yıllarda bazı vakıflara da toplama yetkisi verilmişti. Bu durum, kurumumuzun gelirine önemli bir darbedir. Biz duyarlı vatandaşlarımızın bu konuda gerekli hassasiyeti göstereceklerine ve sağ duyulu davranacaklarına inanıyoruz. Tabi bu sene bir sıkıntımız da deri fiyatlarında olacak. Çünkü Rusya ile olan ilişkilerin bozulmasıyla bu yıl turist sayısında büyük bir düşüş yaşanmıştı ve işlenmiş deri fabrikalarının da işleri düşmüştü. Bu nedenle onların bu sene fazla deri ihtiyaçları olmamasından dolayı, kurban derisi fiyatları da yarı yarıya düştü. Şimdi bunun çalışmasını da yürütüyoruz. En iyi fiyata derileri vermeye çalışacağız" şeklinde konuştu.
"DERİLERİNİZİ BİZE VERİN, HEM GENÇLERİMİZ HEM ÜLKEMİZ İÇİN HAYIRLI İŞLER YAPILSIN"
Kurban derileri için Mersinlilere çağrıda bulunan Ravanoğlu, şöyle devam etti: “Mersinli hemşehrilerimden rica ediyorum, lütfen derilerini THK’ya versinler. Böylece derilerinin hem ülkemiz için hem gençlerimiz için gerçekten hayırlı bir işte kullanılacağını bilsinler. THK araçlarla deri toplamaya tüm Mersin’de devam edecek ama araçlarımızı kaçırırlarsa bize ulaşsınlar. Bazı noktalara da ulaşmakta sıkıntı yaşayabiliriz çünkü Mersin çok büyük. Bu noktada THK’nin 233 16 63 ve 233 09 56 numaralı iki telefonu bayram boyunca 24 saat açık olacak. Bize gelen ihbarları isterse tek bir deri bile olsa Mersin merkez sınırları içerisinde nerede olursa olsun gidip o adresten alacağız. Derilerini makbuz karşılığında versinler. O derilerle Mersin’in gençlerini havacı yapalım, kötü alışkanlıklardan, kahve köşelerinden kurtaralım, havacılığa bulaştıralım, önlerini açalım, sonra da havacı olsunlar. Gerek pilot olsunlar, gerek yer hizmetlerinde yer alsınlar. Lütfen THK’yı, bu ulu çınarı yaşatmaya devam etmek için kurban derilerinizi THK’ya verin sevgili Mersinliler. Kurban Bayramı öncesi hepinizin Kurban Bayramı’nı kutluyorum ve sağlıklı, mutlu bir bayram geçirmenizi diliyorum. Şimdiden de kurban derilerinizi bize vereceğiniz için teşekkürlerimi sunuyorum."
THK'nın 15 Mayıs 1925 yılında Atatürk'ün fikir ve önderliğinde, Türk Tayyare Cemiyeti olarak kurulduğunu vurgulayan Ravanoğlu, "1935 yılında yapılan kongre kararı ile adı Türk Hava Kurumu olarak değiştirildi. Bizzat Atatürk tarafından Türkiye havacılık sanayisini kurmak, vatandaşlarımıza, havacılığın askeri, ekonomik, sosyal ve siyasal önemini anlatmak, askeri, sivil, sportif ve turistik havacılığın gelişmesini sağlamak, havacılık faaliyetleri için gerekli araç ve gereçleri sağlamak, havacılık faaliyetleri için gerekli araç ve gereçleri hazırlamak, havacılık sektörü ile ilgi personel ve uçan bir Türk gençliği yetiştirmek için THK kurulmuştur" diye konuştu. (İHA)