Antalya Ticaret ve Sanayi Odası’nın (ATSO) davetiyle Antalya’ya gelen Rusya’nın önde gelen gazete-ajans yönetici, yazar ve özel muhabirlerinin Başkan Davut Çetin’i ziyaretinde Türkiye-Rusya turizm ve ticari ilişkileri konusu ele alındı.
Rus gazeteciler, Boris Gennadievich Kipkeev (ITAR-TASS Genel Müdür Danışmanı ve ITAR-TASS Kafkasya Özel Temsilcisi), Maksim Vyacheslavovich Varıvdin (Kommersant Gazetesi ve Yayınevi Gazete Departmanı Müdürü), Ivan Anatolievich Egorov (Rossiyskaya Gazeta Köşe Yazarı), Maria Dorokhina (Tass Haber Ajansı Turizm ve Ticaret Özel Muhabiri), Svetlana Anatolievnaya Zaharova (Interfax Haber Ajansı Turizm Özel Muhabiri), Mariia Glebova (Rossiya Segodnya Haber Ajansı Özel Muhabiri) da Antalya’da bulunmaktan ve iki ülke arasındaki sorunların gideriliyor olmasından mutluluk duyduklarını bildirdiler.
ATSO Başkanı Davut Çetin, ülkelerimiz arasında nükleer santral ve doğal gaz boru hatları gibi stratejik yatırımlar yapıldığını hatırlattı, ticari ilişkilerimizin kısa bir geçmişini anlattı:
“1999 yılında Türkiye’nin Rusya’dan ithalatı 2 milyar dolardı. 16 yılda 10 katına çıktı ve 20 milyar dolar oldu. İhracatımız ise 1996’da 1.5 milyar dolardı, 2014’de 7 milyar dolara çıkmıştı. Ekonomik ilişkilerimiz daha çok yatırımlarda, inşaat projelerinde ve turizmde gelişmişti. 2014 yılında Türkiye’ye 4.5, Antalya’ya 3.5 milyon Rus ziyaretçi gelmişti. Rus konuklarımız Türkiye turizminde %12 pay alsalar da Antalya turizminde 2013 ve 2014’de Almanları geçerek %30 paya sahip olmuşlardı. Ancak maalesef bu tablo önce 2015 yaz aylarında Rusya’daki ekonomik zorluklarla bozuldu. Arkasından da talihsiz uçak olayı ve pilotların kaybı yaşandı.”
PARADAN ÖNEMLİ ŞEYLER VAR
Başkan Davut Çetin, “Biz en baştan beri bu üzücü olayın etkilerinin çabuk aşılmasını, ülkelerimiz arasındaki ilişkileri bozmamasını bekledik. 8 aylık bir soğuk dönem yaşandı. Bu dönemde Türkiye’de gerek resmi düzeyde gerekse halkın içinde Rus halkına karşı olumsuz hiç bir duygu olmadı. Hep sorunun geçici olacağına inandık. Biz işadamları bile ekonomik ilişkilerden çok, sosyal, kültürel ve siyasi ilişkilerin bozulmasına üzüldük. Çünkü barış ve dostluk paradan daha önemlidir” dedi.
Başkan Davut Çetin şöyle devam etti: “Nitekim siyasi sorunlara rağmen, Türkiye Rusya’dan doğal gaz almaya devam etmiştir. Mersin-Akkuyu Nükleer santral projesi durdurulmamıştır. Türkiye’nin ithalatında Rusya halen Almanya ve İtalya’dan sonra 3. Sıradadır. Bu yıl doğal gaz ve petrol fiyatı düşüşü ile ithalatımız %28 oranında azalsa da bu durum değişmemiştir. Ekonomik ilişkilerde en büyük kaybı, maalesef Antalya hem tarım ihracatında hem de turizmde yaşadı.
RUSYA'DA ZARAR GÖRDÜ
Antalya tarım ihracatında alternatif pazarlara yöneldi ve meyve-sebze ihracatımızdaki düşüş %23’de kaldı. Yaklaşık 80 milyon dolarlık bir düşüş oldu. Yine de Antalya’da fiyatlar düşerken, Rusya’da sebze-meyve fiyatları yükseldi. Sonuç olarak, Antalya’da üretici Rusya’da ise tüketici zarar gördü.
Artık, bu olumsuz dönemi geride bıraktık. 15 Temmuz darbe girişiminde Rusya’nın ve Sayın Putin’in desteğini büyük bir takdir ve memnuniyetle karşıladık. Böylece dostluk bağlarımız eskisinden de daha güçlü hale geldi. Suriye’de Rusya ile işbirliğinin ne kadar yararlı olduğunu da gördük.”
YENİ DÖNEM
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Rusya ziyareti ile yeni bir dönemin başladığına inandığını söyleyen ATSO Başkanı Davut Çetin, “Bu sadece dış politikada değil, ekonomik alanda da kendisini gösterdi. Rusya federasyonundan tarım ürünleri ticaretinin de serbest bırakılması yönünde adımları sabırsızlıkla bekliyoruz. Önceki dönemde lojistik sektöründe sorunlar ve ortak çözümler üzerinde çalışmalar yapılmıştı. Bu konuda da hızlı bir ilerleme bekliyoruz. Türkiye ve Antalya olarak Rus dostlarımızla her tür işbirliğine hazırız. Bunu bu yıl Rusya ticaret ve sanayi odalarına yazdığımız mektuplarda da belirttik” diye konuştu.
TÜRK-RUS TİCARET ODASI
Ticaret olmadan ekonomik gelişmenin olmayacağını hatırlatan Başkan Davut Çetin, “Korumacı politikalar uzun dönemde ülkenin ekonomisine zarar vermektedir. Türkiye ve Rusya ekonomileri tamamlayıcı ekonomilerdir. Bu nedenle aramızda ticaret serbest olmalı ve ortak yatırımlara önem vermeliyiz. Ticaret ve sanayi odaları arasında karşılıklı ziyaretlerin yoğunlaşması, ortak fuarlar yapılması gereklidir. Antalya’da 504 Rus ortaklı şirket faaliyetini sürdürmektedir. Önümüzdeki günlerde sayın Lavrov’un Türkiye’ye gelmesi söz konusudur. Sayın Putin’in de Kasım ayında ziyareti konuşulmuştu. Umarım ki, bu karşılıklı ziyaretler artar. Şu anda iki ülkenin ortak yatırım fonu kurması konuşulmaktadır. Türk-Rus Ticaret Odası kurumları da kurmalıyız” dedi.
Rusya Federasyonu Basın Heyeti başkanı ITAR-TASS Genel Müdür Danışmanı Boris Kipkeev, Başkan Davut Çetin’e ajans olarak kurdukları Kafkas ile ilgili bilgilerin yer aldığı internet sitesinin sembolik anahtarını verdi. Kipkeev, Rus vatandaşlarının Antalya’yı kendi evleri gibi gördüklerini de vurguladı.
Rus gazeteciler yaşanan kriz nedeniyle Antalya ekonomisinin yaşadığı sıkıntıları öğrenmek istediler. Gelecek yıl için Antalya’nın Rus turistlerle ilgili beklentilerini sordular. Özellikle charter uçaklara verilen yakıt yardımının seneye de devam edip etmeyeceğini ve Ruble ile çarşıda alışveriş ne yapabilmenin ne zaman mümkün olacağını merak ettiler.
ATSO’nun davetlisi olarak Antalya’ya gelen Rus gazeteciler, Antalya ziyareti kapsamında Antalya Valisi Münir Karaloğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Antalya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Mevlüt Yeni’yi ziyaret edecek, ayrıca Antalya Kültür Sanat, EXPO 2016 ve Antalya Müzesi ile tarihi ve turistik yerlerde incelemelerde bulunacak.