Organizasyonun başındaki isim olan Kemal Kaçmaz, bu organizasyonun Türkiye’nin ve sektörün tanıtımı için önemli bir fırsat olduğunu söyleyerek, herkesi destek olmaya çağırdı.
Hediye Eroğlu
Dünya Turunçgil Kongresi’nin 2020’de Mersin’de yapılmasını sağlayan Ulusal Turunçgil Konseyi, bu kongre ile Türk turunçgil sektörünün gücünü, kalitesini, geleceğini dünyaya anlatmayı amaçlıyor. Bu çalışmaların başındaki isim olan Ulusal Turunçgil Konseyi Başkanı Kemal Kaçmaz, sorularımızı yanıtlayarak, 2020’ye kadar yapacakları çalışmalar ve amaçlarını anlattı. Kongrenin ülkemiz için çok büyük bir kazanım olduğunu ve sahip çıkılması gerektiğini söyleyen Kaçmaz, “Turunçgildeki iddiamızı dünyaya gösterelim” dedi.
“SORUNLARIN ÇÖZÜMÜ İÇİN ÇALIŞIYORUZ”
SORU: Ulusal Turunçgil Konseyi nedir? Bu kongre ne iş yapar, amacı faaliyetleri nelerdir?
K. KAÇMAZ: Ulusal Turunçgil Konseyi, turunçgil sektöründe en üst noktada bulunan bir kuruluş. Turunçgilin üreticiden tüketiciye kadar olan bütün aşamalarında her konuyla ilgilenen bir yapıdır. Ulusal Turunçgil Konseyi’nin bünyesinde üreticiler, ihracatçılar, akademisyenler yani sektörün bütün paydaşları yer almaktadır. Bünyemizde Çukurova Üniversitesi (ÇÜ), Adana Ticaret Odası, Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB), üreticiler ve Adana Turunçgil Üreticileri Birliği gibi sektörün bütün aşamalarında faaliyet gösteren paydaşlar yer almaktadır. Sektörle ilgili üreticiden tüketiciye kadar olan bütün sorunların çözümü ve bir vizyon oluşturma konusunda çalışmalar sürdürmektedir.
“TURUNÇGİL İHRACATINDA DÜNYA 2’İNCİSİYİZ”
SORU: Bu çalışmaların bizim için önemi ne? Turunçgilde dünyada neredeyiz?
K. KAÇMAZ: Türkiye olarak dünyada turunçgil üreten 60 ülke arasında 8’inci sırada yer alıyoruz. İhracatta ise 2’inci sırada yer alıyoruz. Bu son derece önemli. Bu da bizim turunçgilde küresel bir oyuncu olduğumuzu gösteriyor. Özellikle Akdeniz çanağında İspanyadan sonra en önemli üretici ülkeyiz. Mersin özeline geldiğimiz zaman ise Çukurova narenciyenin hem üretildiği hem pazarlandığı bir başkent konumunda. Biz burada bütün paydaşlarımızla birlikte çalışmayı gerçekleştirdik. Bu kongre ilk olarak 1968’de Amerika’da gerçekleşti. Daha sonra her 4 yılda bir üretici ülkelerde bu toplantılar gerçekleşti. 2012’de biz bu kongreyi yapmaya talip olmuştuk. İspanya’nın Valencia kentinde biz Türkiye olarak bu kongreyi gerçekleştirebileceğimizi söyledik ve bir sunum gerçekleştirdik. O yapmış olduğumuz sunumda bu kongrenin sözünü aldık. Nihayetinde Brezilya’da gerçekleştirilen kongrede tam olarak netlik kazandı. Ve orada yapılan oylamada kongrenin Mersin’de yapılmasına oy birliği ile karar verildi. Nasıl sporda olimpiyat oyunları varsa biz de bunu olimpiyat olarak görebiliriz. Çünkü biz bu kongre vesilesiyle 4 yıl boyunca narenciyedeki gelişmeleri görebileceğiz, izleyebileceğiz ve özellikle ülkemizle bunu paylaşacağız.
“KONGRE İLE SEKTÖRÜ VE ÜLKEMİZİ TANITMA FIRSATI BULACAĞIZ”
SORU: 2020’de yapılacak Ulusal Turunçgil Kongresi’nin içeriği hakkında biraz bilgi verir misiniz? Kongrede kimler olacak? Neler konuşulacak?
K. KAÇMAZ: Akademik ağırlıklı bir kongre olacak, dünyanın birçok ülkesinden akademisyen gelecek. Ve bu akademik kadro gerek üretimde yeni türlerle ilgili ne gibi çalışmalar yapıldığı, zararla çalışmalar konusunda ne gibi adımlar atıldığı, hasatla ilgili ne gibi gelişmeler olduğu hakkında akademik sunum gerçekleştirecek. Bizim bilim kurulumuz var. Bilim kurulumuzu Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi yürütecek. Bilim kurulu 4 yıl boyunca gelen sunumları inceleyecek ve uygun bulduğu sunumları programa alacak. Her şeyden önemlisi biz ülkemizi ve çevremizi tanıtma fırsatı bulacağız.
Bizden kongreyi özellikle narenciyenin üretim zamanında yapmamızı istediler. Bizde komitemizi toplayıp ona göre program belirleyeceğiz. 4 yıl uzun bir süre gibi gözüküyor ama bu tür akademik çalışmalar için kısa bir süre aslında. Biz 4 yıl boyunca dünyadaki bütün kongrelerde, fuarlarda bölgemizi ve çevremizi tanıtma fırsatı bulacağız. Kamuoyu oluşturmak adına çalışmalar yürütüyoruz. Biz 2020’ye kadar yol haritamızı şimdiden belirledik. Adım adım çalışmalarımızı yürüteceğiz.
Biz bu yıl Brezilyada düzenlenen kongrede açmış olduğumuz Türkiye standında bölgemizi çok iyi bir şekilde tanıttık. Orada bize gösterilen ilgi ve alaka bizi de şaşırttı. İnsanlar Mersin’i merak ediyor.
“DÜNYADA NELER OLUP BİTTİĞİNİ GÖRECEĞİZ”
Dünyada üretimin nasıl şekillendiğini görmüş olacağız. Örneğin turunçgil üretiminde dünyada Çin birinci sırada yer alıyor. Arkasından ikinci sırada Brezilya geliyor. Bütün bu ülkelerde neler olup neler bittiğini yakından görmüş olacağız. En önemlisi ise Türkiye’deki turunçgil sektöründe endüstrimiz fazla gelişemedi. Bununla ilgili olarak neler yapılıyor ve neleri yapmamız gerektiğini öğreneceğiz. Biz Ulusal Turunçgil Konseyi olarak da Narenciye Tanıtım Gurubu’muzla birlikte Turunçgil Strateji Planı’nın hazırlanmasında çalışmalar yürütüyoruz. Bununla ilgili olarak bir takım çalışmalar yaptık. Örneğin bir envanter çalışması gerçekleştiriyoruz. envanter çalışması neticesinde Türkiye'de ne kadar narenciye ürettiğimizi, kaç adet ağacımız olduğunu ortaya koyacağız. Son 10 yıllık meteorolojik verileri göreceğiz. Toprak yapılarını göreceğiz. Bu projemiz tamamlandığı zaman üretim planlaması yapılması konusunda elimize son derece sağlıklı veriler geçecek. Çalışmaların %80’e yakın bir bölümü tamamlandı. Yılsonuna kadar bu çalışmamızı tamamlamış olacağız. Yine ikinci bir çalışmamız ise turunçgilde ihracat yapısının nasıl olduğu ile ilgili Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğü’yle birlikte çalışma gerçekleştirdik. Bu projeyi de tamamlayarak kendi ihracat şemamızı gördük. Avrupa Birliği’ndeki üretici ülkelerdeki araştırmalarımızı gerçekleştirdik. Bu rapor da elimizde mevcut… Son olarak ise turunçgillerde hasat sonrası çalışmalarla ilgili bir proje gerçekleştiriyoruz. Hatay’dan İzmir’e kadar olan bölgede 100’ün üzerinde narenciye paketleme yeri var. Bu paketlemenin standartlarıyla, hasat sonrası çalışmaları yürütüyoruz. Bütün bu verileri topladığımız zaman kısa, orta ve uzun vadede turunçgille ilgili neler yapabileceğimizi ortaya koyacağız.
“ADANA İLE BİRLİKTE HAREKET EDİYORUZ”
SORU: Ulusal Turunçgil Konseyi’nin Adana’dan da üyeleri var. Adana-Mersin çekişmesi yaşanıyor mu?
K. KAÇMAZ: Herhangi bir çekişme yok. Bilim komitesini Çukurova Üniversitesi yürütecek. Biz de organizasyonda yardımcı olacağız. Burada herhangi bir şehirlerarası sıkıntı yok. Çünkü bu ülke ve sektör meselesi… Bundan dolayı da elimizden gelen çabayı gösteriyoruz.
Çünkü burada ülke söz konusu, sektör söz konusu... Ekonomi Bakanlığımız, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızdan gerekli desteği alıyoruz. Paydaşlarımız bu kongrenin önemini çok iyi biliyor. Bu nedenle sektörümüzü en iyi şekilde temsil edeceğiz. Narenciye Tanıtım Gurubu başta olmak üzere Yaş Sebze ve Meyve Sektör Kurulu, üretici birliklerimiz, Ziraat Odası vs. herkes bize destek veriyor. Paydaşlarımız bu organizasyonun önemini de çok iyi biliyorlar. Bu nedenle herhangi bir sıkıntı yaşamayacağız. Ülkemizi ve sektörümüzü en iyi şekilde temsil edeceğiz.
AKDENİZ OYUNLARI REFERANS OLDU
SORU: Tarih belirlendi mi?
K. KAÇMAZ: Tarih henüz belirlenmedi. Tarihin belirlenmesi bizim için son derece önemli. Çünkü uluslararası etkinliklerin tarihleriyle çakışmaması gerekiyor. Titiz bir çalışma sonucunda da tarihi belirlemiş olacağız. Tabi bu konuyu Mersin Valisi Özdemir Çakacak ve Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz ile de görüşeceğiz. Ama şunu söylemeden geçemeyeceğim Brezilya’da düzenleme komitesine ve genel kurula yapmış olduğumuz sunumlarda Mersin’in Akdeniz Oyunlarına ev sahipliğini yaptığı vurgulayarak referansımız oldu. Bu da bizim için bir artı puan oldu.
MERSİN ŞİMDİDEN MERAK KONUSU
SORU: Katılımcıların Mersin’e ilgisi nasıl?
K. KAÇMAZ: İnsanlar Mersin’i şimdiden merak etmeye başladı. Mersin’in; Türkiye’nin neresinde olduğunu, iklimini, ulaşımın nasıl olduğunu soruyorlar. THY, dünyanın çoğu yerine sefer yapıyor. Bunun için de şanslıyız, avantajlıyız. İsrailli bir yetkiliye ne kadar zamanda geldiniz diye sorduğumda ‘THY ile geldik’ diyor. Bu da bizim için önemli ve gurur verici bir şey. Üçüncü havalimanımızla birlikte İstanbul daha fazla cazibe merkezi haline gelecek diye umuyorum. Çukurova Havalimanı’nın da 2018 yılında biteceğini umuyoruz.
Brezilya çok iyi organize olarak hazırlanmış. Herhangi bir aksaklık olmaması adına her ayrıntıyı düşünmüşler. Sağlık hizmetlerinden turistlik gezilere, ulaşım hizmetlerine kadar her şeyi düşünmüşler. Böylelikle hiçbir aksaklık olmadan programı gerçekleştirdiler. Biz de ülke olarak kongre tecrübesi olan bir ülkeyiz. Biz de hiçbir aksaklık olmadan daha iyi bir şekilde yapabileceğimize inanıyoruz. Biz orada da ülkemizi ve sektörümüzü tanıttık. Büyük bir ilgiyle karşılandı. Özellikle Avusturalya, Hindistan, Çin ve Amerika’dan gelen delegeler son derece ilgi gösterdiler. 2024 yılında da bu kongre Güney Kore’de gerçekleşecek. Akdeniz’de de İtilya, Fas, Tunus, İspanya gibi birçok üretici ülke var. Bu bölgeden gelen insanların da ilgi odağı olduk. İnanıyorum ki sektörle ilgili yakın gelecekte daha iyi işler yapacağız.
MERSİN SEKTÖRÜN KALBİ
SORU: Mersinlilerden, sektörden, ülke yöneticilerinden beklentiniz nedir?
K. KAÇMAZ: Mersin önemli bir merkez... Çünkü Narenciye Tanıtım Gurubu’nun, Ulusal Turunçgil Konseyi’nin, Akdeniz Yaş Sebze İhracatçılar Birliği’nin merkezi burada. Yani kısacası sektörün nabzı Mersin’de atıyor. Bu nedenle de bu organizasyonu sahiplenmemiz gerekiyor. Aksaklık olmadan, en iyi bir şekilde nasıl yapabiliriz onu düşünüyoruz. Dünya standartlarında kongre merkezlerine sahibiz. Onun için herhangi bir sıkıntı yaşayacağımızı düşünmüyoruz. El ele vermeli ve bu organizasyona destek vererek, ilimizi, ülkemizi, sektörü dünyaya en iyi şekilde tanıtmalıyız.