YAĞMURSUYU ALTYAPISI İÇİN DEV YATIRIM GEREKİYOR!


 

Mersin Su ve Kanalizasyon İdaresi’nin (MESKİ) yağmursuyu altyapısında kılavuzu olacak master plan ortaya çıktı. Planda Mersin’in 2050 yılına kadar yağmursuyu altyapısı için 2 milyar TL’lik yatırım gerektiği görüldü.

HEDİYE EROĞLU

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin Ekim ayı olağan meclis toplantısının ikinci birleşimi, Kongre ve Sergi Sarayı’nda yapıldı. Mecliste 17 gündem maddesi ile komisyonlardan gelen 22 madde görüşüldü. 
Mecliste; “Mersin İli Yağmursuyu Altyapısının ve Hizmetlerinin Geliştirilmesi Master Plan Çalışması Danışmanlık Hizmet Alım İşi” ile ilgili sunum yapıldı. Su Yapı Mühendislik A.Ş. firmasından Kentsel Altyapı ve Çevre Bölümü Başkanı Serap Nasuhbeyoğlu, bir sunum yaptı. 

YAĞMURSUYUNDA 2050 PLANLANDI
Geçen yıl Eylül ayında ihaleye çıkan iş ile ilgili bir yılda yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren çevre mühendisi Nasuhbeyoğlu, projenin; MESKİ’nin hizmet sahası içerisinde kalan yerleşim yerlerinin mevcut yağmursuyu toplama ve drenaj şebekesi ve taşkın kontrol altyapısı dahil olmak üzere 2050 yılına kadar olan dönem içinde ortaya çıkacak yağmursuyu hizmetleri ihtiyaç talebinin tespiti ve ihtiyaçlara yönelik planlamaların yapılması amacıyla hayata geçirildiğini söyledi. 

ORTAYA ÇIKAN PLAN, MESKİ’NİN BAŞVURU DOKÜMANI OLACAK
Ortaya çıkan master plan ile ilgili de bilgi veren Serap Nasuhbeyoğlu, “13 ilçede merkez ve kırsalı kapsayan alanlarda planlaması yapılan yağmursuyu toplama havzası miktarı ilçe merkezleri için 29 bin 276 hektar, kırsal mahalleler için 50 bin 197 hektar ve dereler için de 1 milyon 918 bin 800 hektardır” dedi. Master planın MESKİ’nin kapsamındaki tüm ilçeler için başvurabileceği kapsamlı ve hazır bir çerçeve dokümanı olduğunu vurgulayan Nasuhbeyoğlu, “Tüm bu çalışmalar; yağmursuyu hizmetlerinin kalitesini, gerçekleştirilebilirliğini ve sürekliliğini geliştirmeye yönelik yapılmıştır. 

DEV YATIRIM GEREKİYOR!
Yağmursuyu altyapısının iyileştirilmesi için 1. kademe hatlarının 419 kilometre, 2. kademe hatlarının bin 574 kilometre olduğunu görüyoruz. Birinci kademe hatların yatırım maliyeti 1 milyar 74 milyon 249 bin TL ve ikinci kademe hatları için ise 924 milyon 130 bin TL’lik yatırım ihtiyacı gereksinimi olduğu ortaya çıkmıştır. Yani tüm ilçeler için 2 bin 488 kilometrelik yağmursuyu planlaması yapılması gerekiyor. Bunun için gerekli yatırım tutarı da toplamda 2 milyar TL’yi buluyor” diye konuştu. 

MECLİSE BORÇLANMA YETKİSİ TEPKİSİ
Konuyla ilgili kısa bir yorum yapan Başkan Burhanettin Kocamaz ise meclise talep ettiği borçlanma yetkisi ile ilgili yaşadığı sıkıntılı süreç nedeniyle gönderme yapmayı ihmal etmedi. Kocamaz, “Gördüğünüz gibi söz konusu yatırımın bedeli 2 milyar TL. Ama siz daha 50 milyon TL’ye karşı çıkıyorsunuz bunu nasıl yapalım?” dedi. 

CHP’Lİ TURGUT; “DSİ YAPMALI”
Silifke Belediye Başkanı Mustafa Turgut ise sadece Göksu Irmağı’nın şehir içinde kalan 5 kilometrelik alanın ıslah bedelinin 168 milyon TL olarak belirlendiğini söyleyerek, ortaya çıkan rakamların aslında iyin niteliğine uygun olduğunu kaydetti. “Bize ıslah yetkisi verildi, bu parayı bulur bulmaz yapacağız” diyen Turgut, ancak bu işlerin Devlet Su İşleri tarafından yapılması gerektiğine inandığını dile getirdi. 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA