Mersin’de sayıları 4’ü bulan muhtar derneklerinin birleşmesi için yapılan seçimlere siyaset karışınca 3 dernek birleşmeye yanaştı. Ancak bu defa da MHP’lilerin siyaset yapması ile gerilen seçim sonrası yeni yönetime ‘Siyaset yapmayın’ çağrısı geldi.
Birliktelik sağlanabilmesi adına koltuğundan vazgeçerek seçime giren ancak 4 oyla kaybeden muhtar Ali Gülgen, “Muhtarlar siyaset yaparsa herkes kaybeder!” diyerek, derneklerin partilerin arka bahçesi haline getirilmemesi gerektiğini söyledi.
HEDİYE EROĞLU
Mersin’de 23 yıldan buyana muhtarlık yapan ve geçtiğimiz günlerde dernek başkanlığını, 4 muhtarlar derneğini birleşmesi için seçime giren ve 4 oyla kaybeden Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu Genel Başkan Yardımcısı ve Kiremithane Mahallesi Muhtarı Ali Gülgen, birleşme sürecine dair sorularımızı yanıtladı.
Seçimlere siyaset bulaştığı iddiaların doğrulayan Gülgen, meslektaşlarına art niyetli olmama ve particilik yapmama çağrısında bulunarak, “Bunları yapmazlar ise yanlarında oluruz ancak particilik yaparlar ise mücadele ederiz” demeyi de ihmal etmedi.
MUHTARLIK DEVLETİN İLK KAPISIDIR
SORU: Muhtarlık nedir? Muhtarların görev alanları, yetkileri, geliri nedir?
A. GÜLGEN: 23 yıldır muhtarlık yapıyorum. Ve yaptığım işi de seviyorum. Hizmette devlet kapısı olarak halkın geldiği ilk yer muhtarlıktır. Devletin çözemediği problemleri bile muhtarlığa getirip çözüm isteyenler var. Ama muhtarlık hak ettiği yerde değil. Mahallenin kanalizasyondan altyapısına, sosyal hayatından kültürel ihtilaçlarına her talep için bizden çözüm bekleniyor.
Örneğin; vatandaş elektriği kesildiğinde gelip bizle kavga ediyor. Davalar oluyor, mahkeme kapılarında bütün gün bekliyoruz. Bütün angarya işleri bize yüklediler. Bir de çözemediğiniz zaman suçlu muhtar oluyor.
Geçmişte maaşımız düşüktü ancak son dönemde yükselme oldu ve 1300 TL’ye yakın maaş almaya başladık. Eskiden büyük mahallelerde mühür parası vardı, muhtarlar geçimini buradan sağlıyordu ama mühür geliri düşünce iş maaşa kaldı. Emekli olan memurlar için maaş yeterli ancak emekli olmayanlar için düşük bir para bu. Özellikle köy muhtarlarının hiçbir geliri yok. Çünkü Bütünşehir Yasası ile tüzel kişiliği de gitti. Eskiden gelirleri vardı ama şuanda her şey belediyeleden, valilikten bekleniyor. Ayrıca yetki karmaşası arttı. Örneğin eskiden muhtarların nikah kıyma yetkisi vardı şuanda o yetkisi yok, geçtiğimiz günlerde geri verdiler bu yetkiyi. Bütünşehir Yasası ile ücra köylerin, mahallelerin yetkisi büyükşehire geçti, şimdi büyükşehir bu mahallelere nasıl ulaşsın? Bu düzenleme iyi olmadı. Bu yasa çıkmasın diye çok mücadele ettik ama ne yazık ki başarılı olamadık.
“CUMHURBAŞKANI ÇAĞIRIYOR, BELEDİYELER ÇAĞIRMIYOR”
SORU: Cumhurbaşkanının davetlerinin ardından muhtarlar popüler hale geldi. Bu konuda ne düşünüyorsunuz? Artık sözünüz daha çok mu dinleniyor?
A.GÜLGEN: Cumhurbaşkanının davetine ben de gittim, çünkü orası bizim yerimiz. Bunun bize faydası oldu. Ödeneklerimiz yüzde 100 arttı. Ayrıca artık muhtarların sözü daha çok dinleniyor. Örneğin bize özel bir hat verdiler. Bu hatla; çalışmayan bütün kurumları ilgili yerlere şikayet edebiliyoruz. Cumhurbaşkanı ile bu buluşmalar çalışmayan idareciler üzerinde baskı unsuru oldu. Bu durum elimizi güçlendirdi. Cumhurbaşkanı muhtarları topluyor ama yerelde bizi toplayan, dinleyen yok.
“BELEDİYE BAŞKANLARININ EN YAKIN İŞ ORTAĞI MUHTARLAR OLMALI” SORU: Mersin’de belediyeler ile muhtarlar arasında koordinasyonsuzluk var mı?
A. GÜLGEN: Bu ülkemizde kangrenleşmiş bir sorundur. Belediyelerimizin bizi ayda bir toplaması lazım. Belediye başkanlarının en yakın iş ortağının muhtarlar olması gerekiyor. Ayrıca belediyelerimiz eleştiriye de açık değil. Hep güzel, olumlu şeyler söyleyeceksiniz. Belediye başkanlarının çalışma yaparken muhtarlara danışmalı. Koordineli çalışmalı.
Biz Muhtarlar Konfederasyonu olarak farklı illerde toplantılar yapıyoruz, bu kapsamda yaklaşık 30 ile gittim ama gittiğimiz iller arasında Adana ve Mersin’den daha kötü durumda olanı görmedim.
Yine bir örnek ile durumu anlatayım. Yıllardır Müftü Köprüsü’nün eskimiş, tehlike saçan demir korkuluklarını değiştiremedim. Gerek görüntü kirliliği yaratan gerekse de sağlıklı bir yapı olmayan bu demirlerin değiştirilmesi için 5 yıl eski belediye başkandan talepte bulundum ancak netice alamadım. Yeni gelen belediye başkanımızdan da aynı talepte bulunduk. Ancak park bahçeler müdürlüğü sorumluları çok sık değiştiği için henüz bir sonuç alamadık.
Köprünün içerisinden geçiyorsunuz ama farkında değilsiniz. Oysa buranın ışıklandırma ile beraber güzel bir çevre düzenlemesi yapılması gerekiyor. Ancak biz daha korkulukları değiştiremiyoruz. Köprünün her yanını ot bürümüş vaziyette.
ACİL YERLERE HİZMET GİTMİYOR!
Ben Mersin’i sık sık geziyorum örneğin, bazı yerlerde günde 10 bin kişi geçen kaldırımlar yenilenemezken günde 500 kişi geçen kaldırımlar yenileniyor. Acil olan yerlere öncelik verilmiyor. Benim mahallemde neyin öncelikli hizmet olduğunu ben biliyorum ama bana soran olmuyor. Sokağımıza dökülen asfalttan haberimiz bile olmuyor.
Belediyeye en yakın kişiler bizleriz aslında. Belediye ile siyaset yapmıyoruz, kimse seçildiyse bizim belediye başkanımız diyoruz. Biz partisine bakmıyoruz. Bizle birlikte hareket eden yok. Her yerde bir kopukluk var. Mersin için proje üreten yok.
MERSİN’DE 4 MUHTAR DERNEĞİ OLDU!
SORU: Muhtarlar olarak bir birliktelik sürecine içine girdiniz. Bu süreç nasıl gelişti?
A.GÜLGEN: Ben muhtar olduğumda Mersin’de tek bir muhtar derneği vardı ve biz ona üye olduk. Sonrasında derneğin seçimi oldu, oy kullanmaya gittiğimizde yanımızda oturan kişiye nerenin muhtarı olduğunu sorduk, ‘ben muhtar değilim’ dedi. Tüzüğe baktığımızda oy kullanmak için muhtar olma şartı yok. Sonrasında Ankara’da Tüm-Muhtarlar Derneği diye bir dernek var onun tüzüğünde ‘muhtar olmayan üye olamaz’ diye madde var. Onun şubesini aldık Mersin’e getirdik. En son ben 3 olan dernek sayısını teke düşürelim diye teklif verdim. İki dernek birleştik 3. dernek yine aramızdan çıktı. İki dernek birleşip beraber hareket etmeye başladık. Bizden ayrılan arkadaşlar dernek kurdu ve Mersin’de 4 tane muhtar derneği oldu. Sonrasında biz 4 dernek başkanı bir araya gelip seçime gittik ancak derneğinin biri yine ayrılıp, 3 başkan seçime gittik ve bir arkadaşımız Tüm Mersin Muhtarlar Derneği’nin başkanı oldu.
“MUHTARLAR DERNEĞİ SİYASET YAPAMAZ, KAYBEDER”
SORU: Yeni oluşan listenin MHP’ye yakın olduğuna dair iddialar var. Bu iddialar için ne diyeceksiniz?
A.GÜLGEN: Son bir yılda kurulan iki dernek haricinde biz bugüne kadar hiçbir parti müdahil olmamıştı. İlk defa bu durumu geçen sene kurulan derneklerde gördük ve ne yazık ki son birleşme adına yaptığımız seçimde de bu işin içine siyaset karıştırıldığını gördük. Seçime siyaset karıştırıldı ama umarım bundan sonraki faaliyetlere, hizmetlere karıştırılmaz. Art niyetli olmazlarsa, particiliği işin içine sokmazlarsa biz yanlarındayız. Ama iş particiliğe dökülürse mücadele ederiz.
Çünkü muhtarlar olarak tüm partilere eşit mesafede olmalıyız. Muhtarlar siyaset yaparsa herkes kaybeder!
Biz Macit Özcan’ın yanına giderdik bize CHP’li misin derlerdi, şimdi Burhanettin Kocamaz’ın yanına gidiyoruz MHP’li misin diyorlar. Muhtarlar Derneği siyaset yapamaz, kaybeder. Hiçbir partinin arka bahçesi olmamalıyız. Mersin merkezde 4 siyasi partiyi temsil eden belediye başkanı var. Ve bizim her kesim ile her odak ile görüşmemiz gerekiyor.
MUHTARLAR GENÇLEŞTİ
SORU: Muhtarlığa artan ilgi ile gençleşme yaşandı mı?
A: GÜLGEN: Muhtarların arasında gençleşme oldu tabiî ki. Şuan Mersin merkezde 202 muhtarımız var bunların 8 tanesi kadın. Kadınların sayısının artması sevindirici. Çünkü kadınların birbiri ile diyalogları daha iyi.
KÖMÜR YARDIMLARI BAŞLADI
SORU: Son olarak neler söylemek istersiniz?
A. GÜLGEN: Kış ayları yaklaşıyor. Kömür yardımları başladı. Biz 10 senedir söylüyoruz, kömür için başvuruları Mayıs ayının sonuna kadar yapın çünkü bunlar Eylül ayında dağıtılmaya başlanıyor diye. Ayrıca bu başvuruların her sene gidip yenilenmesi gerekiyor. Özellikle kötü şartlarda kalan Suriyeliler var ve hala yeni yeni gelenler var. Bu soruna çözüm üretilmeli.