Haber Merkezi
Akdeniz Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Can Yamanyılmaz, Mersin’de Tarım Bakanlığı tarafından oluşturulan Veteriner Sınır Kontrol Noktası’nda yapılan uygulamalarda başka iller de sorun yaşanmamasına karşın son 1 -2 yıldır sorunlar yaşandığını bildirdi. Yaşanan sorunlar nedeniyle hem ihracatçı hem de ithalatçıların Mersin’den ayrılmaya başladığını söyleyen Yamanyılmaz, “Yurt dışından ülkeye giren hayvansal ürünler, ihraç kayıtlı olarak direkt üretime girmesi gerekirken, bu noktalarda tekrar analizler yapılmakta ve ürünlerin uzun süre bekletilmesi ihracatçıyı zor durumda bırakmaktadır. Özellikle bağırsak ürünleri ile hayvansal ve balık ürünleri sektörü bu uygulamalardan olumsuz etkilenmektedir” dedi.
Ayrıca; analiz bedeli, limanda bekleme, elektrik konvertör gibi ücretlerin de ihracatçının belini büktüğünü bildiren Başkan Yamanyılmaz, “Konteyner başına ek maliyet 10- 11 bin TL’ye kadar çıkmakta, ihracatçılarımıza büyük zarar vermekte, pazar payımızı düşürmektedir. Yapılan bu işlemler konteyner başına 10- 11 bin TL civarında kayba neden olmaktadır. Bu durum rekabetteki gücümüzü de azaltmaktadır. Türkiye’nin neredeyse her tarafında bu ürünlerin ihraç kayıtlı ithalatı yapılırken bu uygulamaların sadece Mersin’de olmaması, kente büyük zarar veriyor” diyen Yamanyılmaz, ihracatçıların ve ithalatçıların, Mersin’den ayrılarak İstanbul, İzmir ve Antalya gibi liman kentlerine gitmeye başladıklarını söyledi.
HER YIL YÜZDE 15 KAYIP YAŞANIYOR
Akdeniz Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi ve bağırsak sektör temsilcisi Nurullah Eskitütüncü ise, son birkaç yıldır kokoreç yapılmak üzere yurt dışından fiziksel yapısı farklı bağırsak getirildiği söylentileri üzerine ithal edilen her bağırsağa DNA testi yapılmaya başlandığını bildirdi. Bu testlerin ciddi anlamda pahalı olmasının yanı sıra, ürünlerin gümrükte beklerken çok fazla masrafa sebep olduğunu aktaran Eskitütüncü, “Her yıl yüzde 15’e yakın kayıp yaşıyoruz” diye konuştu. Bu kaybın direkt olarak maliyetlere yansıdığını bildiren Eskitütüncü, bekleme süresinin bozulmalara da neden olduğunu söyledi.
“BU UYGULAMA BELİMİZİ BÜKTÜ”
İşlenip ihraç edilmek üzere ithal edilen ürünlerin, ihracatçı ülkeden yola çıkarken veteriner tarafından kontrol edilip, belge verildiğini aktaran Eskitütüncü, “Yıllardır verilen bu belge olmazsa zaten ürünler Türkiye’ye giriş yapamaz. Son 1-2 yılda Mersin’de yapılan bu uygulamalar belimizi büktü” dedi. Eskitütüncü, 2014 yılında 65 milyon dolar olan ihracatın yüzde 27 düşüşle 2015 yılında 47 milyon dolar olduğunu, 2016 yılında ise bu düşüşün devam ettiğini belirtti. Eskitütüncü, “2016 yılında ilk 9 ayda 33 milyon dolarlık ihracat yapıldı” diye konuştu. Eskitütüncü, bu uygulamaların tamamen kaldırılmasa dahi, cüzi bir fiyat politikası uygulanmasını talep ettiklerini aktardı.
“TAVIRLAR OLMASI GEREKENİN DIŞINDA ART NİYETLİ!”
Eskitütüncü, “Analiz yapılamasını tabi ki istiyoruz. Hem ithalat hem de ihracat esnasında talep edilen analizler ve istenilen paramertelerin diğer iller de talep edilen parametrelerden iki misli fazla olması maliyetlerimizi arttırmakta ve bu da ihracat maliyetlerimize yansımakta ve rekabetçiliğimizi olumsuz etkilemeye maalesef ki devam etmektedir. Mersin’de bu farklı uygulamanın yapılmasına anlam verememekteyiz. Maliyetlerimize analizlerin yanında diğer bekleme ve ardiye hizmetlerinden dolayı yüzde 10’un üzerinde artış getirmektedir. Sınır Kontrol Noktası Yetkilisi ve Ticaret Mükelleflerinin tavırlarının olması gerekenin dışında art niyetli olarak devam ettikleri ve devlet adabına uygun davranmadıkları maalesef ki aşikardır” diye konuştu.