“YASAK ÇÖZÜM GETİRMEZ!”


 

Yurt genelinde üretimi durdurulan nitratlı gübre sorunu artıyor. Çiftçi gübreye ulaşmakta büyük sorun yaşarken, yasak üretimde rekolte düşüşüne yol açmaya başladı.

SONER AYDIN

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yaklaşık 2 ay önce yasaklanan Amonyum Nitratlı gübre tüm tarla bitkilerinde, sebzelerde, zeytin, bağ ve meyve ağaçlarında ürünün miktarını ve kalitesini artırmasından dolayı çiftçiler tarafından sıkça kullanıyor. Ancak yaklaşık 2 aydır gübreye ulaşamayan çiftçi yasağın kalkacağı 2017’ye kadar beklemek zorunda. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının, patlayıcı yapımında kullanıldığı iddiasıyla, gübre satışını yasaklamasının üzerine asıl çözümün gübre satışını yasaklamak mı, yoksa denetimin arttırılması mı sorusunu akıllara getirdi. Konuyla ilgili gazetemize değerlendirmede bulunan Mersin Ziraat Mühendisleri Odası başkanı Mustafa Kemal Karaoğlu, yasağın çözüm değil mağduriyet getireceğini belirterek, denetimin arttırılması ile çözüm elde edilebileceğini söyledi.

“DENETİM ARTTIRILMALI”
Nitratlı gübre satışına yasak getirilmeden önce denetimlerin arttırılması ve patlayıcı yapımında kullanıldığın söylenen gübrenin kayıt altına alınması gerektiğini dile getiren Karaoğlu, “Önemli olan yasak mı, yoksa denetimler mi bunu netleştirmek lazım.  İlk olarak bu gübre satıcılarının kim olduğuna bakmak gerekiyor. Ülkemizde herhangi bir vatandaş gübre bayii açabiliyor. Bu gübreler ziraat mühendisleri denetiminde satılmıyor. Bunların kayıt altın alınması gerekiyor. Nasıl ki zirai ilaç, tohum ve tarım ekipmanları ziraat mühendisleri denetiminde satılıyorsa, bu tür kimyasal gübreler de ziraat mühendisleri denetiminde satılmalı. Böylece hem kayıt altına alınmış hem de kötü niyetli insanların eline geçmesi engellenmiş olur” diye konuştu.

“ÇİFTÇİ MAĞDUR OLDU”
Gelen ani gübre yasağı ile birlikte çiftçinin mağduriyet yaşadığını dile getiren Karaoğlu, “Bu yasak özellikle tarla bitkileri ile uğraşan çiftçilerimize büyük darbe vurdu. Zamanla bir yasaklama gelmiş olsaydı mağduriyet yaratmayacaktı ama bu ani yasak rekolte düşüşüne yol açtı. Çiftçinin bu gübreye ihtiyacı var. Gübresiz ve besinsiz ürün yetişmiyor. Buğday, mısır, yonca, ay çiçeği üretiminde biz nitratlı gübre kullanmak zorundayız. Bakanlığımızın bir an önce denetimli bir şekilde önlem alması lazım. Yasak getirerek bir şeylerin önüne geçilemez. Bunun çözümü nitratlı ürünlerin kayıt altına alınarak satılmasıdır. Bu gübreyi satanlar işinde uzman kişiler değil, eğer bu nitratlı gübreler mühendisler eşliğinde satılırsa Bakanlığımız sorunun önüne geçmiş olacak. 

“SATIŞLAR DENETLENMELİ”
Bu gübreleri ehil olmayan, konusunda uzmanlaşmamış insanlar sattığı için topraklarımızda şuan nitrat fazlalığı çıkmaya başladı. Bu da satışların denetlenmemesinden kaynaklı. Denetimsizlik nedeniyle fazla gübre kullanan çiftçimiz zarar ediyor. Ülkemizde damlama ve yağmurlama sistemine geçilip fosforlu ve nitratlı gübrelerimizin birim alana uygulanması lazım. Gelişmiş ülkelerde bu gübreler kullanılmıyor, bunun bir an önce değişmesi gerekiyor. Bizim ülkemizde bir tarım politikası olmadığı bu işler gelişi güzel yapılıyor. Çiftçimiz istediğini, istediği kadar alıyor sadece bayi ve ilçe tarım müdürlükleri ne kadar gübre satılmış, kimlere satılmış bunu denetliyor. Tarım danışmanlığı bu yüzden getirilmişti ama bu da kaldırıldı. Bunun kesinlikle bir denetim altına alınması lazım” diye konuştu. 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA