SONER AYDIN
Türkiye’de kadınların iş gücüne katılım oranı erkeklerin oranının üçte biri iken kadın girişimcilerin sayısı ise bir hayli geride. Verilere göre; Türkiye’de kadın girişimci oranı yüzde 12’lerde. KOSGEB, İş-Kur, TOBB Kadın Girişimciler Kurulu gibi kurumlar tarafından verilen eğitim ve desteklerle bu sayı arttırılmak istense de sayı Avrupa ortalamasının bir hayli altında. Türkiye’de kadın girişimci ve iş hayatına atılan kadın oranı yüzde 15’lerde iken Avrupa ülkelerinde bu oran yüzde 40’lara kadar çıkıyor. Türkiye’nin İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyük metropollerinde bu oran artarken, Mersin’de ise kadın girişimci sayısı ülke ortalamasının çok altında seyrediyor.
“KADIN GİRİŞCİ ORANI YÜZDE 12”
TOBB Mersin İl Kadın Girişimciler Kurulu İcra Komitesi Başkanı Ayla Harp kadınların iş gücüne katılımını gazetemize değerlendirdi. Kadınların iş dünyasındaki oranının kağıt üzerinde yüzde 48 olarak gözükse de gerçekte yüzde 12 olduğu bilgisini veren Harp, bu oranı kabul etmenin ya da yeterli görmenin mümkün olmadığını dile getirdi. Kadının olmadığı bir ekonominin canlanamayacağını dile getiren Harp, kadının daha fazla teşvik edilmesi gerektiğini vurguladı. Mersin’de bir takım projeler üreterek, kurslar ve eğitim seminerleri düzenleyerek kadınların iş gücüne katılımını sağlamayı amaçladıklarını vurgulayan Harp, “Bu kursların amacı da daha fazla kadının istihdamı sağlanarak ekonomik hayata katılması. KOSGEB’in desteği 50 bin lira gibi ciddi bir destek. Ama kadınlar olarak ekonomi de çok gerideyiz. Kadın üretici, kadın girişimci sayısı çok az” dedi.
“ÖNEMLİ OLAN SERTİFİKA VERMEK DEĞİL”
Mersin’de kadın girişimci sayısı çok az olduğunu belirten Harp, verdikleri kurslarla, eğitimlerle bu sayıyı arttırmayı hedeflediklerini belirtti. Ancak işin sertifika vermekle bitmediğini aktaran Harp, “Biz yaklaşık 5 yıldır sertifikalı eğitim veriyoruz. TOBB Mersin İl Kadın Girişimciler Kurulu olarak eğitimler vererek kadınların istihdama katılmasına yönelik çalışmalar yapıyoruz. Sertifikalarını alanlar iş yerlerini açıyorlar ama ayakta duramıyorlar. Çünkü manevi destek alamıyorlar ve tecrübeleri yok. Dış ticaret perileri diye bir proje yaptık. Bu proje kapmasında 41 tane kızımıza 6 ay akademik eğitim verdik ve dış ticaret uzmanı olarak yetiştirdik. Bunun yanında ‘Asistanım olur musun?’ diye bir proje yaptık, yönetici asistanı yetişirdik. Bu projeler kapsamında eğitim alanların hemen hemen hepsi şuan çalışıyor. Önemli olan sertifika vermek değil reelde bu insanları ekonomiye katmak” diye konuştu.
“GİRİŞİMCİ CESUR OLMALI”
Girişimci kadınlara uyarı ve önerilerde bulunan Harp, “Girişimci öncelikle cesur olmalı. Bir işin yüzde 50’si hayal kurmak ve cesur olmak. Hayalleriniz varsa ve bunu cesaretle birleştirirseniz girişimci olmanız için hiçbir engel yok. Şuan ki girişimciler çok avantajlı. Çok büyük destekler var. Girişimcinin bu avantajı kullanması için mutlaka yapacağı işi çok iyi analiz etmesi lazım. Fizibilitesini, saha çalışmasını yapması lazım. Kadınlara çağrım hayalleri olsun, cesaretleri olsun, çok iyi araştırsınlar ve lütfen sabretsinler. Cesaretin yanında sabır olması lazım. İşletmeci olabilmek ve işletmenin devamını sağlayabilmek için sabır da çok önemli” ifadelerini kullandı.