Hediye Eroğlu
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın, sorunların daha hızlı çözümüne yönelik 6 ay önce hayata geçirdiği, ‘Dış Pazar Stratejileri Çalışma Grubu’, sektör paydaşları ile buluşma toplantısının 4’üncüsün Mersin’de Akdeniz İhracatçılar Birliği (AKİB) ev sahipliğinde yaptı.
Toplantıda paydaşlara dağıtılan Dış Pazar Stratejileri Çalışma Grubu Başkanı Dr. Uğur İlkdoğan, hazırladığı, “Yaş Meyve-Sebze/Kuru Meyve ve Seracılık Dış Pazar Sektör Raporu”nda önemli bilgiler yer aldı. Raporunda çalışma grubunun amaç, yöntem görevler, çalışma takvimi ve hedefler ile 6 aylık sürede yapılan çalışmaları anlatan Dr. İlkdoğan, ayrıca çalışma metodolojisini de açıkladı.
SEKTÖR TEMSİLCİLERİ İLE BULUŞMALAR SÜRÜYOR
Dr. İlkdoğan; Dış Pazar Stratejileri Çalışma Grubu’nun çalışma metodolojisi kapsamında; ihracat potansiyeli bulunan ürünlerin tespiti, o ürünün dünyadaki en büyük ithalatçılarının tespiti ve potansiyel hedef ülkenin, lojistik özellikleri, tüketim alışkanlıkları, akrabalık durumu, dini tercihleri, nüfusu gibi birçok parametrelere istinaden değerlendirme yapılacağını bildirdi. Bu yöntem ve parametreler kullanılarak bir matris oluşturulduğu ve bu matrise göre hedef pazarlar belirlendiğini aktaran Dr. İlkdoğan, akabinde sektör temsilcileri ile gerekli istişareler ve sektör toplantıları gerçekleştirerek, makamın da görüşü alınarak hedef pazarlar tespit edilip, hedef ülkeler ile ‘Tarımsal İş Forumları’ gerçekleştirildiğini söyledi.
ENÇOK; DOMATES, KİRAZ, LİMON, PORTAKAL, BİBER, MANDARİN, GREYFURT, NAR, KABAK VE ŞEFTALİ İHRAÇ EDİYORUZ
Yaş meyve sebze sektörünü de değerlendiren Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Dış Pazar Stratejileri Çalışma Grubu Başkanı Dr. Uğur İlkdoğan, Türkiye’nin lider olduğu ürünlerin; fındık, incir, kiraz, ayva, kayısı, vişne, Antep fıstığı, zeytin, domates ve biber olduğunu söyledi. Türkiye’nin dünya üretiminde ilk 10’da olduğu ürünlerin de; domates, karpuz, muz, kuru soğan, elma, lahana, portakal, üzüm, hıyar ve patlıcan olduğunu belirten Dr. İlkdoğan, Türkiye’nin ihracatındaki ilk 10 ürünün ise; domates, kiraz, limon, portakal, biber, mandarin, greyfurt, nar, kabak ve şeftali olduğunu aktardı.
Türkiye’nin en çok ihraç ettiği ilk 10 ürünün ise çekirdeksiz kuru üzüm, kuru kayısı, kuru incir, Antep fıstığı, badem, ceviz ve çamfıstığı olduğunu belirten Dr. Uğur İlkdoğan, en çok ihracatın yapıldığı ülkelerinde de; İngiltere, Almanya, ABD, Fransa, Rusya, Hollanda, İtalya, Avusturya, Avustralya ve Belçika olduğunu bildirdi. Dr. İlkdoğan, dünyanın meyve sebzede ithalatçı 10 ülkesinin ise; İngiltere, ABD, Almanya, Hollanda, Fransa, Kanada, Japonya, Çin, Hindistan ve İtalya olduğunu belirtti.
MERSİN; ÖRTÜ ALTI TARIMSAL ÜRETİMDE TÜRKİYE İKİNCİSİ
Türkiye’de ki örtü altı tarımsal varlık ile ilgili de raporunda önemli bilgiler veren Dr. Uğur İlkdoğan, 2015 yılında toplam 663 bin 621 dekarda üretim yapıldığını, bunun 79 bin 977 dekarının cam sera, 309 bin 430 dekarının plastik sera, 112 bin 674 dekarının yüksek tünel ve 161 bin 541 dekarının da alçak tünel tipi örtü altı üretim olduğunu kaydetti.
İller bazında örtü altı üretim varlığı ile ilgili de bilgi veren Dr. Uğur İlkdoğan, 663 bin 621 dekarlık toplam örtü altı üretimin 258 bin 500 dekar ile yüzde 39’luk oranla Antalya’nın yaptığın, Mersin’in ise 162 bin 500 dekarlık alan ile yüzde 24’lük oranla ikinci sırada geldiğini bildirdi. Mersin’i, 96 bin 300 dekar ile Adana’nın izlediğini aktaran Dr. İlkdoğan, bu ili 38 bin 200 dekar ile Muğla’nın, 22 bin dekar ile Samsun’un, 15 bin dekar ile İzmir’in, 13 bin 800 dekar ile Aydın’dın, 11 bin dekar ile Hatay’ın izlediğini söyledi.