SONER AYDIN
AKP’li milletvekillerinin, cinsel istismar suçundan ceza alan kişilerin mağdurla evlenmesi halinde hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına yönelik yasa teklifine tepkiler artıyor. Yasa tasarısına bir tepki de İŞTAR Kadın Merkezi’nden geldi. İŞTAR Kadın Merkez’i binasında düzenlenen açıklamada konuşan Psikolog Fahriye Cengiz, uygulamanın kadınlar açısından kabul edilemez olduğunu söyledi.
“ASLA KABUL ETMİYORUZ”
Yasanın derhal geri çekilmesini isteyen Cengiz, 15 Temmuz darbe girişiminden bu yana ilan edilen OHAL süreciyle birlikte birden çok KHK’nın yürürlüğe sokulduğunun altını çizerek, “Çıkarılan bu KHK’ların yılların mücadele ve bedelleriyle kazanılan kazanımlar ellerimizden alınmakta, yaşam alanlarımız sözde güvenlik gerekçeleriyle daraltılmaktadır. Bu uygulamaların hiç biri bizim açımızdan kabul edilemezken, özellikle kadın ve çocuk alanına bu kadar pervasızca saldırılmasın', bu alanlarda yıllardır taciz, tecavüz, şiddet uygulayan yani gerçek suçluları deşifre edip bu maruz kalan kadın ve çocuklarla dayanışma çalışması yürüten kurum, dernek ve merkezlerin kapatılmasını asla kabul etmiyoruz” ifadelerini kullandı.
“İSTANBUL SÖZLEŞMESİNE UYUN!”
Türkiye’nin cinsel taciz ve cinsel istismara karşı çocukların korunmasına ilişkin “Avrupa Konseyi Sözleşmesi ve Evrensel Çocuk Hakları Bildirgesi” ne ve 2011’de imzaladığı “İstanbul Sözleşmesi”ni hatırlatan ve buna bağlı kalması gerektiğini belirten Cengiz, “Bu sözleşmeye göre taraf ülkelerin kadınlara ve çocuklara karşı, ayrımcılık yapan yasa ve uygulamaları yürürlükten kaldırması gerekirken, tam tersine tamamen tecavüzcüleri korumaya odaklı yeni ayrımcılık yasalarının geçirilmeye çalışılması, bunun medya aradığıyla savunuculuğunun yapılması devletin uluslar arası suç işlediğinin kanıtıdır. Barış ve çatışma durumlarında da geçerliği kabul edilen bu sözleşme kapsamında; hemen bugün bu önergenin geri çekilmesini, kadın ve çocuk odaklı imzalanan uluslararası sözleşmelere bağlı kalınmasını, İmzalanan İstanbul Sözleşmesi'ne bağlı kalınarak bu kapsamda sözleşmenin 9. maddesinde yer alan ve bu alanda çalışan sivil toplum örgütlerinin desteklenmesi ve teşvik edilmesi noktasında kapatılan kurumların hemen açılması ve çalışmalarına devam etmelerini talep ediyoruz. Bu konuda GREVİO Gurubu’nun 2017 Şubat’ında gönderilecek soru formunu beklemeksizin bu ayrımcı politikaları rapor edip taraf ülkelere bildirmeleri gerektiğini buradan bir kez daha ifade ediyoruz” diye konuştu.
Açıklamanın ardından kadınlar sözleşmeyi imzalayan ülkelere Türkiye’de Meclis’e gelen yasaya yönelik faks çekti.