ENGELLERİ AŞMAK İÇİN EĞİTMEN SAYISI AZ!


 

Mersin Üniversitesi’nde düzenlenen “6. Engelsiz Çalıştayı”nda; engelli öğrencilerin başarılı olabilmesi için derslere işaret dili bilen yetkin kişilerin girmesi gerektiği fakat ülkemizde bu konuda yeterli eğitmen sayısının oldukça az olduğu vurgulandı.

Haber Merkezi

Mersin Üniversitesi (MEÜ) Engelsiz Yaşam Birimi tarafından “6. Engelsiz Çalıştayı” düzenlendi. Doç. Dr. Duygu Vefikuluçay Yılmaz,  Öğr. Gör. Şahap Barlas, Öğr. Gör. Nehir Maden, Öğr. Gör. Muzaffer Doğulu gibi görme, işitme ve bedensel engelli öğrenci temsilcilerinin katılımıyla düzenlenen çalıştayda, engelli öğrencilerin üniversite ve sosyal hayatta karşılaştığı sıkıntılar, eğitim sorunları ve çözüm önerileri ele alındı.

“YETERLİ EĞİTMEN SAYISI OLDUKÇA AZ”
Açılış konuşmasında söz alan Engelsiz Yaşam Birimi Sorumlusu Ayhan Gökmen, birimin açılmasından bu yana engellerin kaldırılması adına büyük mesafe kat ettiklerini vurguladı.
İşitme engelli öğrencilerin sınavsız geçişle üniversiteye geldikleri için çoğu zaman ciddi bir altyapı eksikliğiyle üniversite hayatına başladıklarını belirten Gökmen, bu sorunun aşılabilmesi için derslere işaret dili bilen yetkin kişilerin girmesi gerektiğini fakat ülkemizde bu konuda yeterli eğitmen sayısının oldukça az olduğunu ifade etti.
Gönüllülük temeline dayanarak yapılan bu çalışmalarla engellilerin daha iyi şartlara kavuşmasına hizmet etmenin, gönüllü öğrenciler ve kendisi için büyük bir onur olduğunu ifade eden Gökmen, sözlerini "Üniversite olarak bu konudaki sorunları aşmak için birçok faaliyet geliştirdik. Öğrencilerimizin ortak dersleriyle ilgili görsel dersler başlattık. Bunun yanı sıra işitme engelli öğrencilerimize öğrenci koçları verdik. Bu öğrencilerimiz vize ve finallerde yardımcı oldular ve bu sayede ilk defa mezunlar vermeye başladık. Nihayetinde işitme engelli arkadaşlarımız da istihdam edildiler. Yarın sabaha sağlıklı bir insan olarak uyanacağımızın bir garantisi yok. Birçok konuda iyileştirilmeye ihtiyacımız var. Sadece bizim değil herkesin elini taşın altına koyması gerekiyor. Umarım sesimizi bir nebze de olsa gerekli makamlara duyurabilmişizdir” diyerek sonlandırdı.

“HOCAMIZIN KİŞİSEL ÇABASI İLE BAŞARILI OLDUK”
Yapılan değerlendirmelerin akabinde söz alan ortopedik engelli Mert Pamukçu, yapılan bu çalışmalarla engelli bireylere destek olunduğunu görmenin kendilerini mutlu ettiğini vurgulayarak, “Engelli bireyler diğer bireylerin yanında bir tık daha fazla yoruluyor. Bu çalıştay oldukça önemli çünkü buradan çıkan kararlar yüksek oranda uygulamaya koyuluyor. Ama ufak bir detayı özellikle belirtmem gerekir ki tüm bu çalışmalar Mersin Üniversitesi'nden çok Ayhan hocamızın kişisel savaşının sonuçlarıdır. Bizi anlamanız için engelli olmanıza gerek yok. Biz sadece herkes gibi bize bakmanızı ve davranmanızı istiyoruz. Tuvaletler ve rampalar istiyoruz.”
Daha sonra söz alan Uzaktan Eğitim Halkla İlişkiler Bölümü'nü ikinci olarak bitiren ortopedik engelli Beste Bozkurt: “Hayat bizim için daha zor. Önemli olan mücadele etmek. Ben mücadele azmimi asla kaybetmedim. Hiçbir zaman engelimin arkasına gizlenmedim. İçimdeki azimle umarım her türlü zorluğun üstesinden geleceğim. Bölümümü, bölüm ikincisi olarak bitirdim ve bunun haklı gururunu yaşamaktayım” sözleriyle katkıda bulunan herkese teşekkürlerini sundu. 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA