Mehmet Nabi Batuk
Sigorta sektöründe yaşanan sıkıntıları gazetemize değerlendiren Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Meclis Üyesi ve Dinler Sigorta Sahibi Hüseyin Dinler, Mersin’in sahip olduğu sigorta potansiyelinin çok iyi bir durumda olduğunu ancak şehir dışından gelerek kentte sigorta faaliyeti yürüten işletmeler ve bankalar nedeniyle sıkıntı yaşandığını söyledi.
Kentin sektörden yeterince yararlanamadığını ve tüm maddi döngünün kent dışına gittiğini söyleyen Dinler, Ankara, İstanbul ve İzmir’de bir araya gelen sigorta bloklarının 5684 Sigortacılık Kanunu’ndaki bazı boşluklardan yararlanarak Mersin’de şubeleşmeye gittiğini ve bu nedenle birçok sigorta acentesinin kapanmak üzere olduğunun altını çizdi.
“MÜŞTERİLERİN CİDDİ BİR BÖLÜMÜ SİGORTA BLOKLARINA VEYA BANKALARA GİDİYOR”
Mersin’deki sigorta potansiyelinin iyi bir şekilde değerlendirilememesinin en büyük nedeninin şehir dışından gelerek Mersin’de sigortacılık faaliyeti yürüten sigorta blokları ve bankaların olduğunu söyleyen Dinler, “Mersin’deki sigorta potansiyelinin ciddi bir bölümü İstanbul ya da Ankara’dan sigorta bloklarına veya bankalara gidiyor. Bizim amacımız şehirdeki sigorta potansiyelinin yine şehrin sigorta acentelerinin faydalanabilmesi ve bu işin ekonomik döngüsünün tümüyle şehir içinde kalabilmesidir. Mersin’deki bir iş adamı İstanbul’dan, Ankara’dan bir sigorta bloklarına gittiği zaman ekonomik olarak Mersin’de yaşayan insanlar bundan hiçbir şekilde faydalanamıyorlar. Diğer bir yoldan gereksiz yere sigorta acenteleri ile rekabet halinde olan bankalara gittiğinizde ise zaten bankaların buna ihtiyacı bulunmuyor, onlara da ekstra kazanç sağlamış oluyorsunuz. İkisini de beraber düşündüğümüzde ise Mersin’de bulunan acentelere ciddi anlamda darbe vuruyor. Bu darbe diğer bir haliyle de şehrin ekonomisine de vurulmuş oluyor” dedi.
“MESKİ’NİN VE TAPU KADASTRONUN ÇEVRESİNDE GAYRİ RESMİ ŞUBELER ÇOĞALIYOR”
Mersin’de 300 sigorta acentesi bulunduğunu ifade eden Hüseyin Dinler, bu sigorta acentelerinin kayıtlı olanların 100 – 150 arasında bulunduğunu kaydetti. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin herhangi bir il için kaç tane sigorta acentesi gerekli olduğuna dair hesapladığı istatistiklerin yanlış olduğunu da ifade eden Dinler, bu istatistiklerin yanlış çıkmasının nedeninin ise 5684 Sigortacılık Kanunu’ndaki boşluklar olduğunu aktardı.
Bu boşluktan faydalananların prosedür dışında acenteler kuran işletmeler ve il dışından gelerek şehirde şubeleşmeye çalışan ulusal firmalar olduğunu ifade eden Dinler, “Son zamanlarda sigorta sektöründe şubeleşme denen bir durum söz konusudur. Şubeleşmeler ise tümü ile hazinenin ve TOBB’un kontrolündedir. Bugün Mersin’de şubeleşmecilik üzerinde çalışan ve şubeleşmeye giden bazı arkadaşlarımız var. Bu arkadaşlarımız Mersin’de gerçekten seviyeli bir şekilde yapmaya çalışıyor. Diğer acenteleri sıkıntıya sokmadan rencide etmeden işini yapıyorlar. Ancak Ankara, İstanbul, ve İzmir’de şubeleşen bazı acente grupları çok agresif bir şekilde başka illere saldırıyor. Sonra bir bakıyorsunuz dışarıda şubeleşme ayağıyla Mersin’de yer açan acente grupları, bir otomobil bayisinin önüne çok rahat bir şekilde tabelasını koyabiliyor. MESKİ ve Tapu Kadastro Müdürlüğü çevresinde gayri resmi olarak şubelerin çoğaldığını görüyoruz. Mersin’de dışarıdan 10 firmanın şube açması, kentteki 20 – 30 tane acentenin bitmesi demektir. Bundan dolayı da bu duruma karşıyız. Bu şubelerin yoğun bir şekilde artmışı önlenmeli. Her halükarda Mersin’deki acenteci arkadaşlarımızın menfaatini korumak durumundayız. Çünkü gerçekten de yıllarını vermiş ekonomik olarak kendini bu mesleğe başlamış acenteler vardır” dedi.
“YASALARDAKİ BOŞLUK GİDERİLMELİ”
Birçok iş adamının yasal olarak sigorta acentesi açamadığı için, şubeleşme seçeneğini kullanarak sektöre girdiğini ancak bu durumun sigortacılık sektörünün işleyişini ve sağlığını bozduğunu vurgulayan Dinler, “2008’den bu yana sigorta mevzuatında, ciddi şekilde olumlu dediğimiz değişiklikler oldu. Önceden liseyi bitiren teminat mektubunu verdiği anda çok rahat bir şekilde kendi sigorta acentesini açabiliyordu. Ama bugün herkes istediği şekilde elini kolunu sallayıp acente açamıyor. Şimdi acente açamayan birçok kişi bu sefer şubelerin sağlamış olduğu imkânlardan faydalanabiliyor. Tabi bunlarda yeterince maalesef denetlenemiyor. Bir müfettiş görevlendiriyorsunuz ya gerekli bilgileri toplayamıyorsunuz ya da toplayabiliyorsunuz 6 ay sonra bir ihtar gönderebiliyorsunuz. Bu konularda yasalarda bir boşluk var. Birçok insan maalesef bu yasaların boşluğundan yararlanmaya çalışıyor”.
“SİGORTANIZI MERSİNLİ ACENTALAR YAPSIN”
Kişinin en iyi sigortacısı; komşusudur, tanıdığıdır, arkadaşıdır. Hiç olmazsa bir problem olduğu zaman çok rahat bir şekilde sorun ve problemlerini çözebilirler. Mersindeki iş adamları yapacağı poliçelerini Mersin’deki acentelerde yapsınlar. Bu acenteler gece gündüz onların yanındadır. Her türlü sorunlarını çözebilecek güçtedir. Sigorta acenteleri arasında bir paylaşım söz konusudur ve bu paylaşımı acenteci arkadaşlarımız sağlıklı, dürüst bir şekilde yapsın ki bu şehirdeki acenteler olarak beraber bu şehre katkı sağlayabilelim” diye konuştu.