Mehmet Nabi Batuk
Sosyal medya ve bazı basın yayın organlarında; 2017 yılından itibaren ehliyet değişikliklerinde istenen sağlık raporunun aile hekimleri yerine tam teşekküllü hastanelerden 300 – 400 TL karşılığında alınacağı iddialarına yalanlama geldi.
Mersin Emniyet Müdürlüğü ve Mersin Aile Hekimleri Derneği ayrı ayrı yaptıkları açıklamalarla, ücret artışı ve uzun muayene yapılacağı iddialarının gerçeği yansıtmadığını bildirdi.
“DEĞİŞİKİK YOK”
Mersin Aile Hekimleri Derneği Başkanı Dr. Çağlar Özen, sağlık raporu işlemlerinin hala aynı şekilde devam ettiğini belirterek, “Değişen hiçbir durum yok. Aile hekimlerinden ya da herhangi bir hekimden alınan sağlık raporu geçerli olup, sistem aynı şekilde sürmektedir” dedi. Sürücü belgesi için talep edilen sağlık raporu işlemlerinde kişinin kullandığı ilaçlara, muayene bulgularına, yaşına, kronik hastalıklarına değerlendirme yapıldığını söyleyen Dr. Özen, hastanın uygun olmayan bir özelliği tespit edildiğinde uzman bir hekime sevk etme işlemlerinin de aynı şekilde devam edeceğini kaydetti.
“MEVZUATTA İSTENEN MUAYENELERİ, ASM’LERDE YAPMAK MÜMKÜN DEĞİL”
Öte yandan ilgili mevzuatta belirlenen muayene işlemlerinin aile sağlığı merkezlerinde mümkün olmadığını da ifade eden Dr. Özen, farklı alanlarda istenen sağlık raporlarının kendi alanlarında uzman olan hekimler tarafından verilmesinin daha doğru bir uygulama olacağını söyledi. Dr. Özen “Örneğin her bireye zekâ testi yapılması isteniyor. Bunu aile sağlığı merkezinde yapmamız mümkün değil. Aile hekimliğinin asıl amacı koruyucu hekimliktir. Biz kronik hastalıkların, bebeklerin, gebelerin, aşıların takibini yapıyoruz ve buna yeterli düzeyde vakit ayırmamız lazım. Üst merciler kamuoyuna, ‘her türlü raporu aile hekiminden alacaksınız’ diye açıklama yaptığında biz vatandaş ile karşı karşıya kalıyoruz. Bu durum bizi asıl mesleğimiz olan koruyucu hekimlik görevimizden alıkoyuyor. Hastalarımıza yeterince vakit ayıramıyoruz. Vatandaş ile karşı karşıya kaldığımız için sürekli sorun yaşıyoruz. Sözel şiddet, tehdit, olabiliyor. Her gün bu raporlar ile sorun yaşıyoruz” dedi.
“AİLE HEKİMLERİ TAMPON OLARAK KULLANILMASIN”
Aile sağlığı merkezlerinin sahip olduğu görev tanımı ve olanaklarıyla değişik alanlarda talep edilen sağlık raporlarının sadece salt göz ve el muayenesi ile verilebilmesinin mümkün olmadığının altını çizen Dr. Özen, “Türkiye’de uzman hekim sayısı yetersizdir. Geçmişte pratisyen hekimlere, aile hekimliği yapabilmek için sertifika veriliyordu, bugün de benzeri uygulamalarla uzman hekim sayısı arttırılabilir. Ayrıca ehliyet için hastanelerde birimler oluşturulabilir. Sistem nerede tıkandıysa, nerede bir yığılma varsa tampon olarak aile hekimlerini kullanılıp, o eksikler giderilmeye çalışılıyor. Bu halk sağlığı açısından yanlış bir durumdur aile hekimlerinin net bir görevi ve tanımı olmalı ve o tanımın dışına çıkılmamalı” diye konuştu.
“BU HABERLERİN HİÇBİR GERÇEKLİK PAYI YOK”
Mersin Emniyet Müdürlüğü’nden konuyla ilgili yapılan yazılı açıklamada ise “Son günlerde sosyal medya üzerinde “Sürücü Belgesi alacak olan arkadaşlar 31 Aralık 2016 tarihine kadar 15 TL ücret ile sürücü belgesi değişimi yapabileceği, aksi takdirde 1 Ocak 2017 tarihinden itibaren tam teşekküllü hastanelerden 350-400 TL karşılığında sağlık raporuyla yenilemek zorunda kalacaksınız” şeklinde haberler çıkmış olup, bu haberlerin hiçbir gerçeklik payı yoktur. Sürücü ve sürücü adaylarının sağlık raporları Sağlık Bakanlığına bağlı Özel Sağlık Kuruluşları ile Aile Sağlığı Merkezleri tarafından verilmeye devam etmektedir. Bu konu ile ilgili herhangi bir kanuni değişiklik yapılmamıştır” denildi.