Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) 34 No’lu Ağaç ve Orman Ürünleri Meslek Komitesi Başkanı Tarık Ciğer, sektörde yaşanan sıkıntıları dile getirerek, sektörün gelişimi, ihracatının artırılması için atılması gereken adımları anlattı.
İlk olarak hammadde fonlarına değinerek taahhütlerin yerine getirilmemesinin sıkıntılarını yaşadıklarını ifade eden Ciğer, şu bilgileri verdi: “10 Ağustos’ta Başbakanımız Binali Yıldırım’ın fonlar konusundaki açıklamalarıyla sevinmiş ve umutlanmıştık. Neydi bu açıklama? Orman ve Su İşleri Bakanlığı Ağaçlandırma Fonu, Tellâliye Fonu ve benzeri fonların kaldırılacağı müjdesi verilmişti. Ancak Orman Genel Müdürlüğü, bu konuya ilişkin kendilerine herhangi bir talimat gelmemesi nedeniyle fonları almaya devam ediyor ve sıkıntı yaşıyoruz.” Fonların bahsedildiği gibi kaldırılması halinde yüzde 8 ile 10 arasında maliyetlerinin azalacağına değinen Ciğer, “Hammadde fiyatlarımız uluslararası boyutta değerlendirilecek olursa zaten oldukça yüksek. Bu nedenle yapılacak en küçük bir indirim dahi sektör adına önemli. Fonlar konusunda yapılan açıklamanın vakit kaybedilmeden hayata geçirilmesini bekliyoruz” dedi.
“UZAK YOL NAVLUN PRİMİ İSTİYORUZ”
Öte yandan sektör olarak bir konuda daha sıkıntı yaşadıklarını anlatan Tarık Ciğer, ahşap ve kereste ihraç eden firmaların yeni çıkan desteklerden yoksun bırakılmasından şikayetçi oldu. Yaş meyve sebze, kanatlı ürün ihracatçıları ya da tekstilcilerin ‘Uzun Yol Navlun Primi’ desteğinden yararlanabildiğini bildiren Ciğer, “Mobilya ve ağaç orman ürünleri sektörü, kağıt üretim sektörü ise yararlanamadı. Bunun gerekçesini de maalesef bilmiyoruz” dedi.
Bu konudaki talebi Ekonomi Bakanlığı’na sektör olarak kendileri götürmesine rağmen, dışarıda kalmış olmalarına anlam veremediklerine değinen Ciğer, “Bu uygulamaya biz de dahil olmak istiyoruz. 2023 yılı ihracat hedeflerindeki yerimizi alabilmemiz ancak diğer sektörlere sağlanan imkanların sektörümüze de sağlanmasıyla mümkün olabilecektir. Ambalaj sektörü hafife alınacak bir sektör değildir. Mutlak surette hak ettiği değeri görmelidir” dedi.
“LEVHA SEKTÖRÜNÜN ODUN İTHALATI BİZİ RAHATLATTI”
Hammadde üzerine değerlendirme de yapan Tarık Ciğer, geçmişte yerli hammadde bulunması noktasında yaşanan sıkıntıların yapılan düzenlemelerle bir ölçüde aşıldığına değindi. Taleplerinin karşılık gördüğünü ve levha sektörünün odun ithalatına getirilen kısıtlamaların kaldırıldığını açıklayan Ciğer, bu sayede iç piyasadaki tomrukların talaş edilmesinin önüne geçildiğini ve kereste firmalarının tomruk bulabilmeye başladığını anlattı. Ürünü yurtiçinden temin edebilmeleri nedeniyle döviz kurundaki artıştan da çok fazla etkilenmediklerini bildiren Ciğer şöyle konuştu: “Geçmişteki kadar sıkıntılı olmasa da halen tomrukta talep, arzın oldukça üzerinde. Arz ne kadar artarsa fiyatlar o kadar makul seviyelere çekilecektir. Bu nedenle mutlaka üretim artırılmalıdır. Devletin imkanlarının bu artışı sağlamaya müsait olduğunu düşünüyorum. Ancak imkanlar uygun değilse de orman kesiminin özelleştirilmesini talep ediyorum. Bunun dünyada da önemli örnekleri var. Amerika’dan, Almanya’ya, Avustralya’ya kadar birçok ülkede örnekleri var. Türkiye de fiyat rekabeti için bu konuya eğilmeli.”