Mehmet Nabi Batuk
Mersin Büyükşehir Belediyesi, Entegre Atık Değerlendirme, Geri Dönüşüm ve Bertaraf Tesisleri ile Düzenli Depolama Sahası Yapımı ve İşletilmesi hakkını gerçekleştirilen ihale ile 24 milyon 680 bin TL’ye alan EMAN Enerji Şirketi Genel Müdürü Cihan Yürekli, son dönemlerde şirketi ve kendileri hakkında Büyükşehir Belediyesi ile imzaladıkları ihale sürecine yönelik ortaya atılan iddialara cevap vermek için basın mensupları ile bir araya geldi. Mersin Akkoçtepe mevkiinde kurdukları Entegre Atık Depolama ve Değerlendirme Tesisini gazetecilerle birlikte gezen EMAN Enerji Genel Müdürü Cihan Yürekli, yapımına devam edilen 2. Entegre Atık Depolama ve Değerlendirme Havuzu ve ilçelerdeki çalışmalar hakkında bilgi verdi.
Mahallelerden belediyeler tarafından toplanan katı atıkları düzenli depolama havuzunda topladıklarını ve depolanan atıkların kendiliğinden çürümesi sonucunda oluşan metan (CH4) gazını bir takım işlemlerden geçtikten sonra jeneratörlerle elektrik enerjisine dönüştürdüklerini anlatan EMAN Enerji Genel Müdürü Cihan Yürekli, ürettikleri enerjiyi TEDAŞ’a sattıklarını ve kazandıkları cironun %42’sinide Mersin Büyükşehir Belediyesi Bütçesi’ne aktardıklarını belirtti.
“ŞARTNAMEMİZDE 7 İLÇEYE TESİS KURMA ZORUNLULUĞUMUZ YOK”
Bazı basın yayın organlarında büyükşehirden aldıkları ihale ile 7 ilçeye Entegre Atık transfer İstasyonu kurma zorunluluğu olmasına rağmen bunları yapmadıkları iddiasını yalanlayan Yürekli “İki tane ilçemiz var. Bozyazı yapılıp devir edildikten, Tarsus ve Silifke’den sonra üç ilçemizde enerji santrallerimiz var ve ayrıca oralara ayrıştırma tesislerimizi kuracağız. Bizim yedi ilçede tesis kurmamız gerektiği konusunda bilgi kirliliği var. Bu konuda basında çıkan haberleri bende çözmüş değilim. Ama şöyle bir şey var Büyükşehir Belediye Başkanımız dedi ki şartnamemizde olmadığı halde sizden 5 tane transfer istasyonu istiyorum dedi. Bizde madem siz istiyorsunuz yapalım dedik. 5 tane transfer istasyonu yapmayı da taahhüt ettik. Yalnız transfer istasyonlarını yapmamız için ÇED ve MÇK raporları gerekiyor. Limonlu ve Erdemli’deki transfer istasyonumuzu tamamlamak üzereyiz. Çamlıyayla’daki transfer istasyonuna başladık. Kalan 3 transfer istasyonu için belediye yer gösterirse bizde hemen onların raporlarını projesini tamamlayıp inşaatına başlamak istiyoruz. Yani sonuç olarak bizim ihale şartnamemiz incelendiğinde haberlerde söylenen 7 yer yapma zorunluluğumuz yoktur.
“KARAASLAN’I HİÇ GÖRMEDİM, TANIMADIM, BİLMİYORUM”
Mersin Büyükşehir Belediyesi’nden aldıkları ihalede bazı usulsüzlüklerin yapıldığı iddialarını reddeden Yürekli, ihaleye girmek için İş Bitirme Belgesi olan bir şirkete 2 hisse devir etmelerinin yasal olduğunu ve FETÖ’den tutuklu olarak yargılanan Mersin Büyükşehir Belediyesi Danışmanlarından Erkan Karaaslan’ın kendileriyle bir ilgisinin olmadığını belirtti. Yürekli, “Üzerimize atılan iddiaların hepsi yalandır. Ben Erkan Karaaslan’ı hiç görmedim, tanımadım, bilmiyorum. Bizim üzerimize böyle ithamlarda bulunanlara iddialarını ispatlamalarını bekliyorum. Ben 14 yıldır TEDAŞ ve kamu ihalelerine giren bir firma sahibiyim. Bazen konsorsiyum yapılır bazen iş bitirme alınır. Orada yasal olarak hiçbir engel yoktur. Şirketimizin %2 hissesini vererek iş bitirme belgesi almak suç değildir. Burada Erkan Karaaslan’ın hiçbir alakası yok. Akabinde örneğin teminatınız yetersiz olursa parası olan birini firmanıza ortak edip işler alabilirsiniz. O ihale şartnamesini ben hazırlamadım. 8 tane firma girmiştir ve hazırlayan Mersin Büyükşehir Belediyesi’dir. Şuan bütün mesele şudur. Böyle bir işi birileri ihale yolu ile alamadı. Şimdi ayak oyunları ile suyu bulandırarak bir balık avlayabilir miyim peşindeler. Burayı gördüler açılışını gördüler ve buradaki rantın peşindeler. Bütün mesele budur. Biz kazandığımız ciromuzun %42’sini Büyükşehir’e veriyoruz. Birileri bizi bir yerlere yapıştırmaya çalışıyor. Orada içeride olan birisi var. Son günlerde FETÖ ülkemize çok zarar verdi bunu herkes biliyor. Bunu kullanarak bizi ona yapıştırarak işimiz fesih ettirmeye uğraşıyorlar. Acaba bu işi biz alabilir miyiz diye ağızlarını açıp bekleyen kişiler var. Bunları biliyoruz” dedi.
“AMA YASALAR ONA MÜSAADE EDİYORSA SUÇ DEĞİLDİR”
Mersin Büyükşehir Belediyesi içerisinden bir takım kişilerin işletmelerine ve kendilerine karşı sosyal medya ve basın yolu ile bir algı operasyonu sürdürdüğünü ifade eden Yürekli, “Olmayan şeyleri anlatıyorlar. Bir kamuoyu yaratmaya çalışıyorlar. İhale yolu ile ulaşamadıkları amaçlarına bu şekilde ulaşmaya çalışıyorlar. Bu ihaleye Mersin’den katıldık ama herkes bizimle uğraşıyor. Belki başkalarının başka hesapları vardı. Biz piyasada yokken 2 ay gibi sürede dedik ki bu işi nasıl alabiliriz. Bizim iş bitirme belgemiz bir megavat olduğu için ihaleye katılmamıza yetmiyordu. Bizde saha iş bitirme belgesi olan bir firma ile çalışırsak bu işi alabileceğimizi düşündük. Bu ihaleye katılmak adına şirketimizi 2 ayda kurmamız suç mudur? Yasalara aykırı bir şey varsa suçtur. Ama yasalar ona müsaade ediyorsa suç değildir.
“YATIRIMLARIMIZI ETKİLEYECEK BİR TEHLİKE YOK”
EKER Elektrik ile yaşadıkları haciz olayından bahseden Yürekli, mahkemenin vermiş olduğu haciz kararının kaldırıldığını ve mahkeme sürecinin devam ettiğini söyledi. Yürekli “Birileriyle bizi ilişkilendirmeye çalıştılar. Eker Elektrik üzerinden bir hukuki karar almaya çalıştılar. Alakası olmadığını belgelerimizle anlattıktan sonra mahkeme haciz kararını kaldırdı. Mahkeme süreci devam ediyor. Rakiplerimiz demeyim de, bu işlerde gözü olanlar bizim işimizi fesih ettirerek daha çok kazanmak isteyen bir grup var, onlar uğraşıyor. Eker Elektrik’in sahibi Mahmut Eker benim üniversiteden arkadaşım olmasından dolayı böyle bir durum ile karşılaştık ve onu aşıyoruz. Mahkeme bizi haklı buldu ve süreci devam ediyor. Bizim buradaki yatırımlarımızı tehlikeye sokan bir durum bulunmuyor.