Mersin’in batısını fırtına vurdu
Haber Merkezi
MHP Mersin İl Başkanı Sebahattin Kılıç da şehrin batı ilçelerinde meydana gelen fırtına dolayısıyla zarar gören çiftçilerin yanında olduklarını belirterek, hükümetin doğal afetten zarar görenlerin yaralarının sarılması için gereken çalışmaların bir an evvel yapılması gerektiğini söyledi.
Kılıç, “Mersin’imizin batı ilçelerinde dün yaşanan şiddetli fırtına sonrası, binlerce dekar; muz, çilek ve sebze seralarında büyük hasar oluşmuştur. Özellikle Anamur, Bozyazı ve Aydıncık ilçelerimizde seralarda üretim yapan çiftçilerimizin durumu içler acısıdır. Üreticilerimize, Milliyetçi Hareket Partisi İl Başkanlığı olarak geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz.Bu tarımsal üretim bölgelerinde seracılık yapan üreticilerimiz küçük çiftçiler olup, büyük çoğunluğu aile işletmesi niteliğinde olan küçük işletmelerdir. Dişinden tırnağından arttırıp birkaç dönüm arazisinde sera kuran bu üreticilerimiz, henüz ürettiği malı pazara indirmeden bu doğal felaketle karşılaşmış bulunmaktadır. Hükümet, ilgili kurumları aracılığıyla derhal bir hasar çalışması yaptırıp, çiftçilerimizin zararını karşılamalı, zarar gören üreticilerimizin yaralarını sarmalıdır. Felaketin yaşandığı bölge bir an önce ‘doğal afet bölgesi’ ilan edilmelidir” dedi.
“HÜKÜMETİN YANLIŞ TARIM POLİTİKALARI YERLİ MUZ ÜRETİCİSİNİ İFLASA SÜRÜKLÜYOR”
Hükümetin yanlış ve kayırmacı politikalarla küçük ölçekli işletmelerin iflasa sürüklediğinin altını çizen MHP İl Başkanı Sebahattin Kılıç, “özellikle muz üretiminde verilen yanlış kararlarla yerli üretici perişandır. Hükümet, emekleme devresinde olan yerli muz üreticisini, muz ithalatında uyguladığı politika ile ithal muz ile rekabet edemez duruma getirmiştir. Hasat dönemi başında fiyatı makul olan, üreticisini sevindiren muz fiyatları bu günlerde, ithal muz lobilerinin hükümete baskısıyla, fiyatı yarı yarıya düşmüştür. Muz ithalatında hükümetin gümrüklerde yeterli denetimi yapmaması, ithalatçıların belirlenen referans fiyatlarına uymaması, yerli muz üreticilerini iflasa sürüklemektedir. Hükümetin bu konuya yaklaşımı devam ettiği takdirde, muz üreticilerinin kapısına haciz memurlarının dayanması muhtemeldir. Önümüzdeki günlerde üreticilerin banka borçlarından dolayı hacizlerle karşılaşması içten bile değildir” diye konuştu.
“NARENCİYEDE İHRAÇ TEŞVİK PRİMİ BİR AN ÖNCE AÇIKLANMALI VE HAK EDİŞLER ÖDENMELİDİR”
Sadece yerli muz üreticisinin değil Mersin’in en önemli gelir kaynaklarından olan narenciye üreticisinin de durumunun iflasa doğru gittiğinin altını çizen MHP İl Başkanı Kılıç, “Tarım sektöründe uygulanan yanlış politikalar, tarımın her dalında üreticileri ağır bir yük altına sokmuştur. Bölgemizin en önemli tarımsal ürünü olan narenciyede de durum içler acısıdır. Hükümet, Eylül başında ihracatına başlanan narenciyede ihraç teşvik primini hala açıklamamıştır. Kaldı ki geçen yılki ihracat teşvik primi hakedişleri hala ödenmemiştir. Bakanların Mersinde yaptıkları toplantılarda verdikleri söz havada kalmıştır. İktidarın Mersin Milletvekili Bakanı Sayın Lutfi Elvan “ihracat teşvik primi kısa zamanda açıklanacaktır” sözünü bir an önce yerine getirmelidir” ifadelerini kullandı.
Bölgedeki tarımsal üreticilerin kaderine terke dildiğini vurgulayan İl Başkanı Sebahattin Kılıç “MHP olarak çiftçimizin yanındayız. Çiftçimizin sorunlarını meclise taşımak, sorunlarına çözüm bulmak için hükümet nezdinde girişimlerimiz devam etmektedir. Bölgemizde dün yaşanan doğal felaket sonrası, hasar gören çiftçilerimizin yaralarının bir an önce sarılması, mağduriyetlerinin önlenmesi için iktidarı göreve çağırıyoruz” dedi.