Mevcut yolun şahıs arazisi olması ve arazinin el değiştirmesi ile şuanki sahibinin yolun kullanımına izin vermemesi nedeniyle burada yaşayan vatandaşlar büyük sıkıntı çekiyor.
Yerleşim alanının etrafının seralarla çevrili olmasından dolayı bölgeye araçlar giremezken, yaşlı ve hasta nüfusunun fazla olduğu bölgede hastalar el arabaları ile anayola taşınıyor. Ambulans ve itfaiye gibi acil müdahale gerektiren araçların girememesi tehlike yaratırken bölge halkı çözüm bekliyor.
Soner Aydın – Mehmet Nabi Batuk
Mersin’in merkez Akdeniz ilçesine bağlı Hürriyet Mahallesi’nde Onur Sitesinin karşında yer alan 15 haneli yerleşim alanının etrafının arazi sahipleri tarafından seralarla kapatılmasından dolayı ulaşım güçlüğü yaşanıyor. Yaklaşık olarak 10 yıl önce eskiden yol olarak kullanılan bölümün arsa sahibinin değişmesinin ardından gelen yeni arsa sahibi yol olarak kullanılan yaklaşık 5 metre genişliğindeki yolu seraya çevirerek, 15 haneli bölümün ulaşımını kapatmış durumda.
Yaşlı nüfusunun yoğun olduğu bölümde ulaşım sorunundan en çok etkilenenler ise hasta vatandaşlar. Kronik, kanser ve kemik erimesi hastalığı olan vatandaşlar ve engelli vatandaşlar el arabalarında ve ilkel biçimde seraların içinde açılan patika yollardan geçirilerek cadde üzerine çağrılan ambulanslarla hastanelere taşınıyor. Ulaşım sıkıntısı mahallede gerilimi günden güne arttırıyor.
GERGİNLİK YÜKSEK SEVİYEDE
Mahalleli ve sera sahipleri ve çalışanları arasındaki gerginlik yüksek seviyede sürerken sorumluluk bölgesinde olan Hürriyet Mahallesi Muhtarı Orhan Deli ise Akdeniz Belediyesi’ne defalarca bulunmasına rağmen yolun açılmadığını ifade ederek yetkililerden sorunlarına bir çare bulmalarını istedi.
Muhtar Orhan Deli, mahallelerindeki 15 haneli bölümün 15 yıldan beridir seralarla kapatıldığını ulaşım için herhangi bir yol bırakılmadığını söyledi. Bölgede yolların açılabilmesi için defalarca Akdeniz Belediyesi’ne müracaat ettiklerini ifade eden Muhtar Orhan Deli, yol olmayan bölgede yaşlı nüfusunun fazla olduğunun altını çizerek “Kanser hastası, solunum cihazına bağlı, kronik hastalığı olan vatandaşlarımız var. Hastalarımız iki sera arasındaki patika yoldan el arabası ile yolda bekleyen ambulansa kadar taşınabiliyor. Yetkililerin bir önce bu yolu açmasını, alt yapıyı düzeltmesini ve vatandaşlarımızın mağduriyetlerini gidermesini istiyoruz. Vatandaşlarımız elektrik, su, telefon faturalarını ödüyor, vergisini alıyor ama hizmet alamıyor. Yaklaşık 15 senedir bunu yaşıyor. Vatandaşlar sürekli muhtarlığa gelip şikâyette bulunuyor. Defalarca muhtar olarak belediyeye dilekçe verdim. Belediye bu insanları ciddiye mi almadı, önemsemedi mi bilmiyorum. Başvurularımıza bir dönüş de olmadı. Gerek belediye başkanına, gerekse daire başkanlarına sözlü müracaatım da oldu ama herhangi bir geri dönüş alamadık. Defalarca dile getirdik, artık bu sorunun çözülmesi lazım. Yetkililerden görevlerini yapmalarını istiyoruz. Hangi yüzyılda yaşıyoruz el arabası ile 500 metre uzaktaki ambulansa hasta taşıyoruz” diye konuştu.
“HEM MAHSUR, HEM MAĞDURUZ!”
Babası Ali Gürcü oğlunun 10 yıldır kemik erimesi hastalığı nedeniyle tedavi gördüğünü söyleyen Emel Gürcüoğlu, bölgelerindeki yolun uzun zamandır kapatıldığını söyledi. Gürcüoğlu “Yolun geçtiği bahçe el değiştirince sahipleri yolu kapattı. Babam 10 yıldır böyle. Kemik erimesi var. Ayağında platini var üzerine basamıyor. Kalp hastalığı var. Babamı patika yoldan el arabası ile ambulansa taşıyoruz. El arabasına koyup götürdüğümüzde daha fazla rahatsız oluyor. Üzgünüz, kızgınız yani ağlayacak durumdayız. Sesimizin duyulmasını istiyoruz. Defalarca imza toplayıp, dilekçe verdik. Biz burada hem mahsur, hem mağduruz. Buraya ne ambulans ne de sivil araç giremiyor. Yangın gibi, cenaze gibi olağan üstü bir durumda buraya ne itfaiye girebiliyor ne de cenaze aracı” diye konuştu.
“ELİMDE TAPU VAR, BELEDİYEYE GÖSTERDİM YOL DEDİ”
Yol olmadığı için yıllardır çocukların okula gidemediğini söyleyen Şevket Eğikin isimli vatandaş, hastalarını ve cenazelerini hastaneye götüremediklerini göstererek belediyelere tepki gösterdi. Eğikin “Hastalarımızı sırtımızda götürüyoruz. Elimde tapu var, belediyeye gösterdim yol dedi. Buraya geldiğimizde burası yoldu. Yolun geçtiği arazinin sahibi ekim yaptı, yolu kapattı. Belediye olaya el atmalı. Yol istiyoruz. İnsanlar hastalarını el arabası ile taşıyor. Böyle nereye kadar yaşayacağız” cümlelerini kullandı.