Büyükşehir Meclisi’ne sel tartışması damga vurdu. Başkan Kocamaz, AFAD, DSİ, Karayolları’nın yetersiz kalmasını, AKP’liler ise belediyeyi eleştirdi.
Derelerin ıslahı, yoğun kar yağıyı nedeniyle bahar aylarında yaşanabilecek taşkınlar ve imar planlarının yeniden gözden geçirilmesi ise meclisin öne çıkan konuları oldu.
Hediye Eroğlu
Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin olağan aylık toplantılarının Ocak ayı birinci birleşimi yapıldı. Meclisin bu yıl ilk kez hayata geçirdiği ilk oturumların ilçelerde yapılması kararı kapsamında toplantı Gülnar’da özel bir otelde düzenlendi.
Toplantıya Mersin’de yaşanan sel afeti damga vururken, felaketin yaşandığı süreçte oluşan aksaklıklar ile ilgili kurum ve kuruluşlar arasındaki koordinasyonsuzluklardan yapılması gereken çalışmaların eksik kalmasına kadar pek çok tartışma yaşandı.
Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz ile MHP’li meclis üyeleri kamu kurumlarını eleştirirken, AKP’li meclis üyeleri eleştirilere karşı savunma yapınca kısa süreli gerilimler yaşandı.
Mecliste tansiyonu yükselten bir diğer konu ise
“TEHLİKE KAPIMIZDA, BAHARDA TAŞKINLAR OLABİLİR”
Meclisin dilek ve temenniler bölümünde sel afeti ile ilgili ilk söz alan AKP’li Meclis Kadir Canlı oldu. “Sel afetinde birçok zarar ve can kayıpları oldu. Derelerin ıslahı ile ilgili çalışma yapılması gerektiği bir kez daha ortaya çıktı” diyen Canlı, “ancak daha büyük bir tehlike kapımızda. Bölgemizde çok yoğun kar yağışı oldu. Bahar aylarında ani ısınma ile birlikte taşkın riski çok yüksektir. 1/100 binlik planları hazırladık ve bu planda derelerin ıslahını ve akslarını genişlettik ancak planlar yeniden gözden geçirilip, neredelerde sıkıntı yaşamışsak o bölgeleri yeniden ele almamız lazım. Ayrıca şuanda 4 merkez ilçenin alt plan ihalelerini yaptık, bunlarda ada aynı şekilde sorunlu bölgeler yeniden ele alınmalı. Sel bize ders olsun” dedi.
“3 AYLIK YAKIT PARASINI 15 GÜNDE HARCADIK”
MHP’li Çamlıyayla Belediye Başkanı İsmail Tepebağlı da, Mersin’in afet bölgesi ilan edilmesini talebini yineleyerek, “Bir felaket yaşadık Çamlıyayla merkezde 102 evimizin çatısı çöktü, ahırlar ve çiftliklerde de yine çatı çökmeleri yaşandı, hayvan zayiatları oldu. Mersin’in afet bölgesi ilan edilmesi için buradan bir tavsiye kararı alabilir, bu sayede hükümete sesimizi duyuralım. Afet belediyelere ek bütçe yükü getirmiştir. Örneğin 15 günlük yakıt harcamamız 3 aylık harcamamıza denk ulaşmıştır” dedi.
“AFAD, KARAYOLLARI VE DSİ SINIFTA KALDI”
Daha sonra söz alan Başkan Burhanettin Kocamaz da, yılın son 15 gününde Mersin’de fırtına afeti yaşandığını, birçok seranın perişan olduğunu ardından ise Mersin’de görülmeyen, alışık olunmayan bir kar yağışının olduğunu anımsattı. “Halen açılamamış yollar var” diyen Kocamaz, “Büyükşehir ve ilçe belediyeler olarak hep birlikte çok büyük gayret gösterildi ama şunu özellikle belirtmem gerekirse AFAD, Karayolları ve DSİ hem kar afetinde nem de sel felaketinde sınıfta kaldı” dedi.
“DERELERİN TAMAMININ ISLAH EDİLMESİ LAZIM”
AKP’lilerin araya girmesi ve eleştirilere itiraz etmesi üzerine ise Başkan Kocamaz, “Savunmanıza gerek yok burada illaki birisini suçlama savunma gayretinde değiliz. Büyükşehir Belediyesi olarak meteorolojiden afet bilgisi aldığımız anda hemen kriz masası oluşturduk. Sabaha kadar bu iş takip edildi ama gece yağan yağmurlar derelerin bugün kadar temizlenmemiş olması, içerisinde kargıların, ağaçların olması bir taraftan otoban gölet oluşturdu üst tarafta bir taraftan da derelerin kendisi göller oluşturdu. Mersin’de derelerin tamamının ıslah edilmesi lazım.
GEÇİCİ ÇÖZÜM YALINAYAK DERESİ’NİN CAN ALMASINA NEDEN OLMUŞ!
İki kişinin yaşamını yitirdiği iki kişi arama çalışmalarının hala sürdüğü Yalınayak Deresi’ndeki taşkına ilişkin de önemli bilgiler veren Kocamaz, “Yalınayak Deresi’nde belediyelerin geçici çözüm maksadıyla boru koyup üstünü doldurup, yol açtığını gördük. Büyük otobüsler buradan geçebilir ama taksilerin geçme yansı yok. Yaşamını kaybeden insanlarımız önünden otobüs geçti diye taksi ile geçmek isterken sele kapılmış.
İncelemelerde gördük ki; dere üzerine kutu menfez ile yol yapmaya kalkmışız. Bu tür yerlere mutlaka köprülerin yapılması lazım” dedi.
“VALİ KENTTE YOKTU, ÇALIŞMALARIMIZ İÇİN HACI ÖZKAN BANA TEŞEKKÜR ETTİ”
Hiçbir bahanenin arkasına sığınmaya gerek olmadığını da dile getiren Kocamaz, Mersin’de 136 bin dönüm arazinin sular altında kaldığını vurgulayarak, “Ankara’nın buraya bir öncelik yada ayrıcalık tanıma mecburiyeti var. O gün sayın valimiz yoktu ilk gün. İkinci gün sayın bakan geldi. Selde karayollarından kente sadece 18 tane araç geldi. DSİ ise 16 tane araç ile geldi. Üstelik bunlara binek araçlar dahil. Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin 464 aracı sahadaydı. Biz çok hızlı hareket ettik hatta Milletvekili Hacı Özkan beni aradı, ‘geçmiş olsun’ dedi. İkinci gün geldiğinde şehri dolaştıktan sonra yine beni aradı ve ‘Teşekkür ediyorum başkanım bu kadar hızlı hareket etmişsiniz sanki şehirde hiçbir şey olmamış gibi’ dedi” diye konuştu.
“HÜKÜMET PARA GÖNDERSİN DERELERİ BİZ ISLAH EDERİZ”
Derelerin ıslahını merkezi idarenin veya kendilerinin yapabileceğini ancak belediyenin yapması için Ankara’dan hibe gönderilmesi gerektiğini de dile getiren Başkan Kocamaz, “Derelerin acilen ıslah edilmesi lazım. ‘Yapamayız’ diyorlarsa bize göndersinler parayı, biz yıl somuna kadar tamamını yaparız. Bu arada istimlak edilmesi gereken çok yer var. Çünkü yeni 1/100 binlik planlarda derelere yakın yerlere imar verilmemesine yönelik çalışma kapsamında alanlar geniş tutuldu. Onların mutlaka istimlak edilmesi gerekir. Ama maalesef bu istimlak konusuna hangi hükümet olursa olsun çok sıcak da bakmıyor” dedi.
“AKP’LİLER BAKAN GELİNCE SAHAYA İNDİ”
Başkan Kocamaz ayrıca, yine AKP’li meclis üyelerinin araya girmesi üzerine; “AKP’liler, Siz bakan gelince geldiniz onun dışında yoktunuz” dedi.
AKP’li Meclis üyesi Kadir Canlı ise “İthamda bulunuyorsunuz” diyerek tepki gösterdi. İl Özel İdaresi’nin fesh edilmesi ile tüm yetkinin Büyükşehir Belediyesi’ne geçtiğini söyleyen Canlı, ülke genelinde aşırı yağmur ve kar yağışı olması nedeniyle AFAD, Karayolları ve DSİ’nin çalışmalara yetişmekte zorlandığını savundu.
“BÜYÜKŞEHİR AKDENİZ’DE NE YAPTI?”
AKP’li bir diğer meclis üyesi İsmil Yerlikaya da, Başkan Kocamaz’ı özellikle merkez Akdeniz ilçesinde Büyükşehir Belediyesi’nin özellikle sel afetinde hiçbir çalışma yapmadığını ileri sürerek eleştirdi.
“Konuya girişiniz suçlayıcı şekilde. ‘DSİ çalışmıyor diyorsunuz’. Ancak biliyorsunuz ki DSİ araçları çadır kent yapımı için Suriye sınırına gönderildi. Bu nedenle bu bölgedeki araç sayısı az. Arpaç’ta Çiftçiler Caddesi’ne gittiğimizde biz utandık. Akdeniz’de sel döneminde neler yapıldı? Vatandaş soruyor. Düğün salonunda Suriyelilere yemek vermenin dışında ne yaptınız?” dedi.
“AFAD BAŞKANI SADECE LAF ÜRETİYOR”
Bunun üzerine Başkan Kocamaz, “Çok ayıp bir şey. Halen büyükşehirin araçları Akdeniz’de evleri yıkıyor, insanlara çadır veriyor, yollar açılıyor, bunlar çok ayıp, sanki hiçbir şey yapılmamış gibi..” dedi.
Özellikle AFAD’a yüklenen Başkan Kocamaz, “AFAD başkanı laf üretiyor, sadece şov yapıyor. En son Akdeniz kaymakamı ile tartışlar. Akdeniz Kaymakamı onun yüzüne söyledi ‘senden hiçbir şey olmaz’ diye” şeklinde konuştu.
“BİRBİRİMİZİ SUÇLAMAK YANLIŞ”
Tekrar söz alan AKP’li Kadir Canlı ise “Afet bölesi ilan etmekte risk. Çünkü orada bazı kısıtlamalar oluyor. Kimseyi suçlamaya gerek yok. Karınca kararınca herkes üzerine düşeni yaptı. Ancak daha büyük bir risk bizi bekliyor. Baharda ani bir sıcaklık ile karlar harekete geçtiğinde tehlike büyük. Yenişenir’de, Mezitli’de, Toroslar’da dereler kapatılmış, konutlar yapılmış. Bizim eylem planımızı doğru hazırlamamız lazım. Birbirimizi suçluyoruz bu yanlış” dedi,
“NE ŞİŞ YANSIN NE KEBAP”
Bunun üzerine Başkan Kocamaz,”Hep siz haklısınız, siz her yerde konuşacaksınız biz burada konuşunca suçluyuz” diyerek tepki gösterdi.
Hedeflerinin 2017 yılında yağmur suyu drenaj hatlarını yenilemek olduğunu belirten Kocamaz, “Denize paralel olan özellikle Yenişehir bölgesinde yeni açılan yollarda drenaj yok. Drenaj hattı olmadığı için yukarıdaki su her yer asfalt veya bina olduğu için aşağı kadar iniyor. Bizim o suları yukarılarda bir yere taşımamız lazım. Bununla ilgili bir an evvel bakanlık isterse bizim projeleri de kullanabilir şu dere ıslahlarını yapmalı.
Ama her şeye rağmen 1/5 binlik planlar ile ilgili ilçe belediye başkanları ile yaptığımız toplantıda derelerin imar alanı olmasından çıkarılmasına yönelik ortak karar aldık ve imar planlarında bununla ilgili yeniden düzenlemeler yapılmasın kararlaştırdık. Bunları yaparken ne şişi, ne kebabı yakmadan o insanların hakkını teslim ederek yapma mecburiyetimiz var” dedi.
ENERJİSA’YA 15 GÜNDE 5500 ŞİKAYET GİTMİŞ
Ayrıca DSİ dahil tüm kamu kurumlarına araç-gereç desteğinde bulunmaya hazır olduklarını da söyleyen Burhanettin Kocamaz, en çok şikayet konusunun ise elektrik kesintileri olduğunu kaydetti. “Enerejisa bölge müdürlüğü yetkilileri Mersin’de 15 gün içinde 5 bin 500 şikayet aldıklarını söylediler. Bunun mutlaka çözüme kavuşturulması lazım. Hiç kimsenin kimseyi suçlamasına gerek yok ama yaşanan gerçekler var. Bunları söylediğimiz için de hiç kimsenin alınmamamsı lazım. Ortadaki gerçeği değiştirmeye kimsenin gücü yetmez. Sel esnasında bir ara belediye çalışanı sayısı 2 bin 47’ye kadar çıktı” dedi.