Mersin’de açlığın kurtarıcısı bakliyat için 18 Ocak Dünya Bakliyat Günü’nde, renkli kutlamalar yapıldı.
Etkinlikte konuşan Mersin Ticaret Borsası Başkanı Abdullah Özdemir, kan kaybeden üretime ve ithalat bağımlılığına dikkat çekti.
Meclis Başkanı Hüseyin Arslan ise gıda israfına dikkat çekti. Dünyada üretilen gıdaların üçte birinin israf edildiğini söyleyen Arslan, gelecekte 40 yılda üretilmesi gerekilen gıda miktarının geçmiş 10 bin yılda üretilenden daha fazla olması gerektiğini söyledi.
SONER AYDIN
Mersin Ticaret Borsası her yıl Ocak ayının 3. Çarşambasında kutlanan Dünya Bakliyat Günü dolayısıyla bir etkinlik düzenledi. Hilton Otel’de düzenlenen yemeğe Mersin Valisi Özdemir Çakacak, Kanada Büyükelçisi Chris Cutter, belediye başkanları, garnizon komutanı, il emniyet müdürü, ilçe belediye başkanları, STK temsilcileri, işinsaları ve çok sayıda davetli katıldı.
“BAKLİYATTA İTHALATA BAĞIMLI HALE GELDİK”
Yemeğin açılış konuşmasını gerçekleştiren Mersin Ticaret Borsası Başkanı Abdullah Özdemir ülkemizi gelecek yıllarda bekleyen büyük bir tehlikeyi işaret etti. Ülkemizin bakliyat üretiminde geçen yıllara düşüş yaşandığını dile getiren Özdemir, dünya genelinde bakliyat üretimi son 20 yılda yüzde 40 artarken, Türkiye’de ise aynı oranda azalma meydana geldiğini dile getirdi. Bu dönemde gerek dünya bakliyat üretiminde gerekse dış ticaretinde sahip olduğumuz belirleyici konumu kaybettiğimize dikkat çeken Özdemir, “Sonuç olarak bakliyatta ithalata bağımlı hale geldik. Taşıma suyu ile değirmen ne kadar döner göreceğiz. Bakliyat tüketiminin arttığı, daha fazla ürettiğimiz ve yeniden net ihracatçı konuma gelmemiz hepimizin arzusudur” dedi.
“BAKLİYAT AÇLIĞA KARŞI BİR KURTARICI”
Konuşmasında bakliyatın dünya için önemine değinen Özdemir, yüksek besin değerinin yanında dayanıklı olması ve kolay muhafaza edilebilmesi sayesinde açlıkla mücadele eden bölgeler için adeta kurtarıcı olduğunu sözlerine ekledi. En büyük özelliliği yüksek besin değeri ile sağlıklı beslenmeye katkısı olan bakliyatın, çağımızın en yaygın sağlık sorunlarından olan obozite, diyabet, kalp damar hastalıkları, sindirim sistemi kanserleri ve gıda alerjisi ile mücadelede en güvenilir besin kaynakları arasında yer aldığını vurgulayan Özdemir, “Dünya nüfusunun yüzde onu maalesef açlıkla mücadele ediyor. 1 milyarları aşkın kişi ise yetersiz beslenme nedeniyle sağlık sorunları yaşıyor. Yüksek besin değerinin yanında dayanıklı olması ve kolay muhafaza edilebilmesi sayesinde bakliyat açlıkla mücadele eden bölgeler için adeta kurtarıcıdır. Dünya genelinde yapılan araştırmalar bakliyatın gelir düzeyi farklı olmaksızın her sofrada yer aldığını göstermektedir. Yani bakliyat ürünleri zengin olsun fakir olsun herkesin gıdasıdır” diye konuştu.
“MERSİN BAKLİYATTA ÖNEMLİ BİR MERKEZ HALİNE GELDİ”
Mersin’in bakliyat üretiminde önemli bir yere sahip olduğunu ve dünyanın sayılı merkezlerinden biri haline geldiğini aktaran Özdemir şunları söyledi: “Mersin sadece ülkemizin değil dünyanın sayılı bakliyat merkezlerinden birisidir. Bu salonda bulunan değerli üyelerimizin kent ekonomisine yaptığı katkıyı rakamlarla anlatacak olursak, ülkemizde bakliyata dayalı sanayinin yüzde 70’i Mersin’de bulunmaktadır. Benzer şekilde ülkemiz bakliyat dış ticaretinin yüzde 85’i Mersin üzerinden yapılmaktadır. Kentimizde yaklaşık 250 firma bu sektörde çalışmakta olup, istihdama önemli katkı sağlamaktadır. Türkiye’nin en büyük 500 sanayi kuruluşu içinde yer alan 5 firmadan 3 tanesi bakliyat sektöründe faaliyet göstermektedir. Ayrıca Türkiye’nin en büyük bin ihracatçı firması arasına giren 16 Mersinli firmadan 7 tanesi bakliyat ihracatçısıdır. Bu da bakliyatın Mersin’de en büyük sektör olduğunun bir göstergesidir. Kentleri için var güçleri ile çalışan üreten, istihdam sağlamayı ve ihraç etmeyi sürdürerek ekonomimize katkı da sağlayan bu bakliyatçı üyelerimizin tebriki hak ettiğini düşünüyorum. Mersin’deki 25 kırmızı mercimek işleme tesisinde yıllık 1 milyon ton mercimek, 100’e yakın eleme, tasnifleme ve paketleme tesisinde ise yıllık 1 buçuk milyon ton kuru mercimek, fasulye işleme kapasitesine sahiptir. 2016’da borsamızda işlem gören bakliyat miktarı 750 bin tondur. Bu ürünlerin değeri 2 buçuk milyar lirayı bulmaktadır. Bu yüksek işlem hacmi ile en büyük borsa Mersin Ticaret Borsası’dır. Bu kapsamda Mersin Ticaret Borsası olarak çeşitli çalışmalar gerçekleştirdik ve gerçekleştirmeye devam ediyoruz. 2009 yılına kadar bakliyat üretimine destek verilmiyordu. Tarım bakanlığı nezdinde girişimlerde bulunarak bakliyat üretimine destek verilmesini sağladık. Ulusal Bakliyat Konseyi’ni kurduk, halen sekretarya hizmetlerini borsamız yürütmektedir. Herhangi bir getiri kaygısı olmadan, sektörümüze ve üyelerimize hizmet amacıyla kurulan Tohumluk Şirketi halen faaliyetlerini yürütüyor. Ülkemizin farklı bölgelerinde kuru fasulye, nohut ve kırmızı mercimek, tohum üretimi gerçekleştirildi. Baklagilde özel sektör tohumculuk şirketlerinde üretilen 13 çeşit tohumun yarısından fazlası borsanın kurduğu şirket tarafından üretilmektedir. Bakliyat ürünleri kullanılarak 120 çeşit bakliyat yemeği yapılabileceğini geçen yıl düzenlediğimiz sergide gösterdik. Ayrıca bakliyat tüketimini teşvik etmek amacıyla bir kamu spotu hazırlattık. Dünya Bakliyat Günü dolayısıyla düzenlediğimiz bu etkinliğimizin bereketli bir yıla vesile olmasını diliyorum.”
“GIDA İSRAFINDAN KAÇINMALIYIZ”
Mersin Ticaret Borsası Meclis Başkanı Hüseyin Arslan ise gıda israfına dikkat çekti. Dünyada üretilen gıdaların üçte birinin israf edildiğini sözlerine ekleyen Arslan, gelecekte 40 yılda üretilmesi gerekilen gıda miktarının geçmiş 10 bin yılda üretilen gıda miktarından daha fazla olması gerektiğini söyledi. Konserve kuturlarının üzerinde son kullanma yazılmasına da tepki gösteren Arslan, bakliyatın içinde et yoksa son kullanma tarihi diye bir şeyin olamayacağını kaydetti. Bakliyatın sadece tavsiye edilen tarihi olması gerektiğine değinen Arslan, “Dünyada bu eğilim gelişmeye başladı ve dünyada artık son kullanma değil tavsiye tarihi yer alıyor. Aslında bakliyatın son kullanma tarihi olmaz. Bunların Türkiye’deki literatürden kaldırılması lazım. Bununla birlikte çok büyük kazanımlar sağlayacağız” ifadelerini kullandı.
“BAKLİYAT İHRACATTA BÜYÜK BİR YERE SAHİP”
Yemeğin kapanış konuşmasını gerçekleştiren Mersin Valisi Özdemir Çakacak, bakliyatın önemine değinerek, insanlar için temel bir gıda maddesi olduğunu söyledi. Bakliyatın gıda maddesi olmasının yanında Mersin için başka bir öneme sahip olduğunu sözlerine ekleyen Vali Çakacal, “Mersin bildiğiniz gibi tarımsal üretimde ve tarımsal katma değer olarak ülkemizin 3. Büyük tarım kentidir. 1 milyar 494 milyon olan Mersin’in ihracatında gıda ve sebze, meyve önemli bir yer tutmaktadır. Yaklaşık 1 milyar doları gıda ihracatadır. Bunun da 484 milyon doları hububat, bakliyat, yağlı tohumlar mamulleri ihracatıdır” şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından Dünya Bakliyat Günü dolayısıyla 15 çeşit bakliyattan oluşan yemeğe geçildi.