Sağlıkta kaos başlıyor!


 

Mersin Şehir Hastanesi’nde bugün hasta kabulüne başlanması ile Devlet Hastanesi’ndeki faaliyetler büyük ölçüde sonlandırıldı. Hastaların büyük çoğunluğu geçen hafta Şehir Hastanesi’ne sevk edilirken, uzmanların bu düzenlemeye tepkisi sürüyor.

Mersin Eczacı Odası Genel Sekreteri Özgün Sağır, Devlet Hastanesi’nin yataklı servislerinin taşınabileceğini ancak polikliniklerin faaliyetlerine devem etmesi gerektiğini söyleyerek, “Doluluk oranını sağlayabilmek için kamu hastanelerini kapatıyorlar” dedi.

Mehmet Nabi Batuk

Türkiye’nin ilk Şehir Hastanesi olarak Mersin’de inşa edilen ve bugün hasta kabulüne başlayan Şehir Hastanesi’ne ilişkin tartışmalar sürüyor. Açılış töreninin önümüzdeki günlerde yapılması beklenen Şehir Hastanesi ile hastaların özel sektörün insafına terk edileceğini savunan uzmanlar, kamu hastanelerinin kapatılmasına da tepki gösteriyor.

TEB 25. Bölge Mersin Eczacı Odası Genel Sekreteri Uzman Eczacı Özgün Sağır, bugün hasta kabulüne başlanılan Mersin Şehir Hastanesi ile Devlet Hastanesi ile Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi’nin kapatılmasını gazetemize değerlendirdi.

“ULAŞIM SIKINTISI VAR”

Mersin’in çok ciddi bir yatak sorunu olduğunu dile getiren Sağır, “Yeni bir hastane yapılmasına, kaliteli sağlık hizmeti üretilmesine kimse karşı çıkmıyor. Ama şöyle bir yanlış yapılıyor; Mersin’in göbeğinde ulaşımın çok rahat olduğu, insanların ayaklarının alıştığı 650 yataklı bir devlet hastanesini bir anda kapatıyorsunuz. Birkaç gün sonra da Kadın Doğum Hastanesi bir anda kapatılacak. Kimsenin haberi var mı bilmiyorum ama orada daha yol yok, çalışmalar sürüyor. Toplu ulaşım çok zor insanların kendi araçları ile ulaşımı daha da zor. Oraya insanları bir şekilde yönlendireceksiniz. Ve işin tirajı komik tarafı devlet bunu yap işlet devret modeli ile yaptığı için alan firmaya yüzde 70 doluluk oranını garanti ediyor. Yüzde 70 doluluk oranını sağlayabilmek için de kamu hastanelerini kapatıyorlar” dedi.

“TOROS DEVLET’İN YÜKÜ ARTACAK”

Mersin Devlet Hastanesi’nin kapatılmasıyla Akdeniz ilçesinde bulunan Toros Devlet Hastanesi’nin kapasitesinin üzerinde bir yoğunluk ile karşı karşıya kalacağını da sözlerine ekleyen Sağır, insanların ulaşımı daha kolay olan hastanelere gideceğini ifade etti.

“YER KAPMAK İÇİN İHALE YARIŞI VAR!”

Mersin Devlet Hastanesi’nin taşınmasının Hastane Caddesindeki eczaneleri ve çalışanlarını da kötü etkileyeceğini belirten Özgün Sağır, Mersin Şehir Hastanesinin etrafında ise henüz eczane bulunmadığına dikkat çekti. Hastane Caddesi’nde, Mersin Devlet Hastanesi ile bire bir çalışan 70 tane eczanenin bulunduğuna dikkat çeken Sağır “Şuanda bu 70 eczane yer değiştirmek zorunda kaldı. Sadece eczacılarımız değil onların çalışanlarda bu durumdan ekonomik ve sosyal olarak kötü etkilenecek. Yeni yapılan hastanenin bulunduğu bölgede bırakın eczaneyi bir bina bile yok. Vatandaşlarımız hastaneden çıktığında ilaçlarını nasıl temin edecekler? Bu kadar insan nereye gidip eczane açacak? Zaten bu kadar şişirilmişlik ve doldurulmuşluk varken… Aldığımız duyumlara göre Şehir Hastanesi’nin olduğu bölgede bazı firmalar ihaleye girmek için yarışıyorlarmış. Madem böyle bir projeniz vardı neden hastane inşaatı ile eş güdümlü olarak bu işler yapılmadı? Oradaki dükkânlarda hazır olsaydı gücü yeten eczacılarımız oraya taşınabilirdi. Tüm Mersin’i ilgilendiren bir hastane kuruluyor ama bu hastanenin etrafında bir tane bile düzenle yok. Bunda yol dahildir” diye konuştu.

“UÇ POLİKLİNİKLER DE KAPANACAK, ULAŞIM ZORLAŞACAK”

Uzman Eczacı Sağır sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Mersin Devlet Hastanesi limitlerini zorlayarak çalışıyor ancak buna rağmen hastane yerinde kalmalıdır. Gerekirse hastanenin yatak kapasitesi düşürülebilir. Ama ulaşım kolaylığı ve insanların bilinirliği adına Mersin Devlet Hastanesi’nin kapanmaması gerekiyor. Devlet Hastanesi kapanması sadece bina olarak düşünülmemelidir. Hastanenin; uç poliklinikleri de bulunuyor, hastanenin kapanması ile bunlarda kapanacaktır. İnsanlar saatlerce hastaneye ulaşmak için yolda zaman kaybedecek. Bunun vebalini kim taşıyabilecek? Böylesine komik bir durumda bugün bu hastaneyi açacaklar. Yangından mal kaçırır gibi burayı açıyoruz. En azından Kadın Doğum Hastanesi’nin uç poliklinikleri mevcut yerlerinde kalsın orada hizmetlerini almaya devam etsinler.

“ÜNİVERSİTE HASTANESİ BİNASI GİBİ ALKOL VE UYUŞTURUCU KULLANANLARIN MEKÂNI OLACAK”

Mersin Devlet Hastanesi’nin yerine butik bir hastane yapılacağını duyduklarını da söyleyen Sağır, ancak kimsenin söylentilere güvenmemesi gerektiğini belirterek “Türkiye’de defalarca örneğini yaşadık ve gördük. Söz konusu alan çok değerli arazi, yani bir alışveriş merkezi yapılabilir. Küçük bir butik hastanesi yapacaklarsa da bunun daha bütçesi çıkmadığı için 2019-2020’den erken yapılması mümkün değil. 3- 4 yıl içerisinde de Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastane eski binası ne hale geldiyse, burası da o hale gelecektir. Dikkat edelim şehrin merkezinde çok kritik bir yeri konuşuyoruz. Bizim hem Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastane eski binasına hem de Mersin Devlet Hastanesi’ne sahip çıkmamız gerekiyor. Biz basın açıklamalarımızı yaparken her defasında bunları da söyledik. ‘Hastaneme dokunma’ afişleri hazırlayarak, bunları her yere astık. Amacımız duyarlılık sağlamaktı. Buradaki hastanelerin kapanıyor olması sadece eczacıların sorunu değil. Buradaki tüm esnafında orada oturanlarında sorunudur. Mersin Devlet Hastanesi yarın Mersin Üniversitesi eski Tıp Fakültesi Binası gibi alkol ve uyuşturucu kullananların mekânı haline gelecek. Orası da gece gündüz korkacağımız bir yere dönüşecektir. Burası şehrin tarihi göbeğidir. Biz burada maalesef böylesine şeyler yaşayacağız” şeklinde konuştu. 

 



   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA